«Βόμβα» από ΑΠΘ: «Πολλοί γιατροί του ΕΣΥ δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο»

Metrosport Team18 Δεκεμβρίου 2020

Για μεγάλη μερίδα γιατρών του ΕΣΥ η οποία δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο κατά του
έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας Βασίλης Κώτσης.


Ο καθηγητής Παθολογίας -Υπέρτασης και Διευθυντής Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μεγάλη μερίδα γιατρών του ΕΣΥ είναι αρνητική στο να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Αν χρειαστεί θα εμβολιαστώ μέχρι και σε κοινή θέα για να τους πείσω» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Κώτση μόλις το 20-30% των υγειονομικών εκτιμά πως θα κάνει εμβόλιο της Pfizer, για τον κορωνοϊό. Την Πέμπτη (17/12) όσοι γιατροί ενδιαφέρονταν να εμβολιαστούν δήλωσαν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική λίστα, με το 75-80% των επιμελητών και των καθηγητών που βρίσκονται στην κλινική του να ανταποκρίνονται θετικά.

Ωστόσο μόλις ένας στους δέκα ειδικευόμενους γιατρούς υπέγραψε τη λίστα. «Εγώ μπήκα πρώτος στη λίστα. Οι μικρές ηλικίες θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν τους αφορά και λένε πως θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο. Θεωρούν ότι επειδή είναι μικροί δε θα νοσήσουν σοβαρά, αλλά το ζήτημα είναι η κοινωνική προσφορά. Αν νοσήσουν θα διακινδυνεύσουν οι ευπαθείς γύρω τους» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σ΄ότι έχει να κάνει με την επιφύλαξη αυτή των νέων γιατρών, όπως υποστηρίζει αυτή έγκειται στο φόβο για το άγνωστο. «Καμία επιστημονική τεκμηρίωση δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη θέση τους, καθώς το εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί σε 40.000 ανθρώπους και ήταν επιτυχές, πλην ελαχίστων περιστατικών αλλεργίας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Στην συνέχεια των λεγομένων του ο ίδιος ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συντηρητική νοοτροπία. Φοβούνται το καινούριο. Ένας γιατρός θα έπρεπε ήδη να έχει πειστεί. Διατείνονται ότι θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο, αλλά έτσι δε θα επιτευχθεί εγκαίρως ανοσία. Μπήκα πρώτος στη λίστα και θα εμβολιαστώ πρώτος. Ακόμη και σε κοινή θέα εάν χρειαστεί για να πείσω τον κόσμο», για να προσθέσει στη συνέχεια:«Προσωπικά είμαι 100% σίγουρος. Άλλωστε είμαστε ένα μήνα πίσω απ’ την Αγγλία, όπου τα κάνουν μαζικά. Αν υπήρχαν προβλήματα θα το ξέραμε».

Μάλιστα ο κ. Κώτσης διευκρίνισε ότι συνήθως τα εμβόλια εμφανίζουν παρενέργειες σε έναν ασθενή στους ένα εκατομμύριο... «Έχουμε 100 νεκρούς τη μέρα. Αριθμός σημαντικός. Δε μπορούμε να λέμε ότι δεν κάνω εμβόλιο διότι φοβάμαι δυνητικές παρενέργειες –οι οποίες δεν έχουν εμφανιστεί-, ενώ χάνουμε τόσο κόσμο. Όλα στην ιατρική είναι κόστος-όφελος» είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας τα λεγόμενα του ανέφερε πως είναι απαραίτητο να πειστεί σύντομα ο κόσμος, όσο αφορά το εμβόλιο. Παράλληλα πρότεινε να υπάρξει μια σωστή ενημερωτική καμπάνια, με επιστημονική τεκμηρίωση, που θα επικεντρώνεται στα οφέλη του εμβολιασμού....:«Υπάρχει ζωτική ανάγκη να πείσουμε τον κόσμο. Αφού το παρατήρησα στη δική μου κλινική, στο δικό μου μικρόκοσμο, σκεφτείτε τι γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πρέπει να δρούμε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και όχι με ατομικιστικά κριτήρια».

Gr times 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.