Βιβιάν Μιέντεμα: Η γυναίκα GOAΤ της Άρσεναλ που προτείνουν στον Αρτέτα

Παναγιώτα Χαλκιά16 Αυγούστου 2021

Η ήττα της Άρσεναλ από την Μπρέντφορντ σε συνδυασμό με τη στάση που κρατούν οι Άγγλοι στο μεταγραφικό παζάρι και την αδυναμία στο σκοράρισμα ανάγκασε τους φίλους της ομάδας να ζητήσουν την απόκτηση της Βιβιάν Μιέντεμα.

Μπορεί να είχαν πρόθεση να τρολάρουν τη διοίκηση και συνάμα, να την πιέσουν για να προχωρήσει πιο δυναμικά στο κομμάτι των μεταγραφών και να αποκτήσει παίκτες που θα καλύψουν τα κενά αλλά δεν επέλεξαν τυχαία τη συγκεκριμένη κυρία.

Η Μιεντέμα θεωρείται μια από τις καλύτερες επιθετικούς στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Έχει μια σταθερότητα και μια συνέπεια στο σκοράρισμα που θα ζήλευε και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Αγωνίζεται στην Άρσεναλ και στην εθνική Ολλανδίας.

«Θέλω να παίζω ποδόσφαιρο»

Γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου του 1996 στην Ολλανδία και από μικρή έδειξε μια αγάπη για το ποδόσφαιρο. Ο πατέρας της, Ρένε, ήταν ποδοσφαιριστής και η μητέρα της, Καρολάιν, έπαιζε χόκεϊ και λάτρευε το ποδόσφαιρο. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, έτρεχε στο σπίτι και κλωτσούσε ό,τι έβρισκε μέσα στο σπίτι και παρότρυνε τον αδερφό της να παίξουν με την μπάλα.

Ο πατέρας της βλέποντας τη θέληση και τις ικανότητες της μικρής, την έγραψε στην ακαδημία της HZVV που βρισκόταν στην περιοχή. Έμεινε στην ομάδα για οχτώ χρόνια και έπειτα, μετακόμισε στη Voetbalvereniging De Weide. Ο νέος της σύλλογος θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους για την ανάδειξη ποδοσφαιριστών αλλά αγοριών. Κάτι που δεν την προβλημάτισε και δε δίστασε να παίξει ενάντια σε αγόρια και, μάλιστα, να κερδίσει με 7-5.

Το βήμα στη Χέρενφεν

Φτάνοντας σε ηλικία 14 ετών, έπρεπε να πάρει την πιο σοβαρή απόφαση της εν δυνάμει καριέρας της. Έπρεπε να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα των αγοριών ή θα διεκδικήσει τα «θέλω» της στο γυναικείο πρωτάθλημα.

Εν τέλει, το 2014 αποφάσισε να ενταχθεί στη γυναικεία ομάδα της Χέρενφεν. Ήταν η μικρότερη και είχε συμπαίκτριες, γυναίκες που ήταν κοντά ή μεγαλύτερες από τα 30. Το μεγάλο μπακ ήρθε σε ένα παιχνίδι, όταν μπήκε αλλαγή, σημείωσε δύο γκολ και πανηγύρισε το τρίποντο. Αναδείχθηκε και κορυφαία σκόρερ με 39 γκολ τη σεζόν εκείνη.

Η Μπάγερν άνοιξε το δρόμο για την Άρσεναλ

Οι εξαιρετικές της επιδόσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους ανθρώπους της Μπάγερν Μονάχου, οι οποίοι κινήθηκαν για την απόκτηση των δικαιωμάτων της. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στη Γερμανία και δεν έκανε λάθος. Εξελίχθηκε περισσότερο και βοήθησε το σύλλογο να επιστρέψει στους τίτλους για πρώτη φορά μετά από το 1976.

Δύο χρόνια αργότερα, συνεχίζει να εντυπωσιάζει και στα γραφεία των Βαυαρών έρχεται πρόταση από την Άρσεναλ. Η Βιβιάν επιθυμεί να αλλάξει παραστάσεις και να ζήσει στο Νησί, έτσι υπογράφει το νέο της συμβόλαιο.

Σημειώνει το πρώτο της γκολ στο παιχνίδι με την Έβερτον ενώ αρχίζει τη δεύτερη της σεζόν με χατ τρικ κόντρα στη Λίβερπουλ. Κλείνει τη χρονιά ως πρώτη σκόρερ με 22 τέρματα και αναδεικνύεται και παίκτρια της χρονιάς

. Το 2019 θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα φτάσει στα 50 γκολ στο πρωτάθλημα ξεπερνώντας τη Νικίτα Πάρις ενώ θα βρεθεί και στη λίστα για τη Χρυσή Μπάλα. Η πιο εντυπωσιακή της παράσταση με τα χρώματα της Άρσεναλ ήταν η νίκη με 11-0 επί της Μπρίστολ, όπου σημείωσε έξι γκολ και δημιούργησε άλλα τέσσερα.

Είναι διεθνής

Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο σε ηλικία 15 ετών. Πέρασε από όλες τις μικρές εθνικές μέχρι να έρθει στα χέρια της, η κλήση για την πρώτη ομάδα. Εκπροσώπησε την Ολλανδία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών το 2015 και το 2019 και στο Ευρωπαϊκό το 2017 ενώ βρέθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1) Είναι γνωστή για την αινιγματική της αύρα και την ένταση της, στοιχεία που την έκαναν ηρωίδα σε κόμικς στην Ολλανδία.

2) Το παρατσούκλι της είναι «κατσίκα»

3) Είναι χριστιανή

4) Φίλη της είναι η Λίζα Έβανς. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 2015 όταν αγωνιζόταν μαζί στην Μπάγερν Μονάχου και ένα χρόνο αργότερα άρχισαν να βγαίνουν.

5) Το πλήρες όνομα της είναι Anna Margaretha Marina Astrid Miedem

6) Ο αδερφός της είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αγωνίζεται στη Βελέζ.

7) Πριν συμφωνήσει με την Μπάγερν, 39 ακόμη σύλλογοι διεκδικούσαν την υπογραφή της.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.