Πολύμηνη διαρροή προπανίου φαίνεται πως είναι η επικρατέστερη αιτία της έκρηξης στο εργοστάσιο της μπισκοτοβιομηχανίας «Βιολάντα», που οδήγησε στον θάνατο 5 εργαζόμενες.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού γίνεται λόγος για πολύμηνη διαρροή προπανίου, το οποίο είχε συγκεντρωθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες στο αδήλωτο υπόγειο, πυροδοτώντας την τεράστια έκρηξη που κόστισε πέντε ζωές. Μάλιστα, οι δύο εξωτερικές δεξαμενές προπανίου δεν περιλαμβάνονταν επίσης στη μελέτη πυρασφάλειας του εργοστασίου και συνεπώς στα συστήματα ανίχνευσης διαρροής, ενώ οι σωλήνες φέρεται να υπέστησαν ζημίες από εργασίες ασφαλτόστρωσης που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.
Άλλωστε, αρκετοί εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει στη διεύθυνση του εργοστασίου για οσμή προπανίου, με τη διοίκηση να μην αντιδρά οδηγώντας στην τραγωδία. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα οι Αρχές αναμένεται να ερευνήσουν το Βιβλίο Πυρασφάλειας, Ελέγχου και Συντήρησης της εγκατάστασης, προκειμένου να διερευνηθούν:
ποιες εργασίες συντήρησης - αποκατάστασης έχουν γίνει
- αν έχουν υπάρξει σχετικές εργασίες
- τι διαπιστώθηκε κατά τους ελέγχους
- πώς ενήργησαν οι υπεύθυνοι του εργοστασίου
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σήμερα, Πέμπτη (29/1), αναμένεται να τελεστούν οι της Σταυρούλας Μπουκοβάλα, της Αναστασίας Νάσιου και της Αγάπης Μπουνόβα, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης στη «Βιολάντα». Η κηδεία της πρώτη θα τελεστεί στην Καρδίτσα, ενώ των δύο άλλων γυναικών στο Γριζάνιο Τρικάλων και στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, αντίστοιχα.