Βίντρα: Οι δανεισμοί, η περιπέτεια στο Νησί και η Ιθάκη που χάνεται

Παναγιώτα Χαλκιά15 Δεκεμβρίου 2022

Σε συμφωνία με τον Ματέι Βίντρα ήρθε ο Άρης για την ενίσχυση της επιθετικής του γραμμής. Ο Τσέχος επιθετικός αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του με τη Μπέρνλι και πλέον, θα προσπαθήσει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» να αναγεννηθεί ξανά μετά τον τραυματισμό του.

Είναι ένας έξυπνος παίκτης που γνωρίζει καλά πως να ελίσσεται στο χώρο και να βρίσκει τρόπο να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Η φυσική του θέση είναι η αιχμή του δόρατος. Μπορεί να αγωνισθεί, όμως, και ως δεύτερος επιθετικός (51 ματς, 23 γκολ, 9 ασίστ), ως δεξί (18 ματς, 6 γκολ, 3 ασίστ) και αριστερό εξτρέμ (17 ματς, 5 γκολ, 2 ασίστ) ενώ έχει δοκιμασθεί σε δύο παιχνίδια (Γουότφορντ 2, Ντέρμπι 1) στη θέση του επιθετικού μέσου και μάλιστα, είχε πετύχει και γκολ κόντρα στην Μπλάκπουλ τη σεζόν 2015-2016.

Πού έμαθες να παίζεις;

Μόλις στα πέντε του χρόνια, άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στους δρόμους με μερικούς φίλους. Ένας από τους μπαμπάδες των παιδιών τον πλησίασε και τον ρώτησε πού έμαθε να παίζει. Αισθάνθηκε αμήχανα και δεν ήξερε τι να απαντήσει. Ο κύριος ζήτησε να μιλήσει με τους γονείς του και τον κάλεσε να γίνει μέλος της ομάδας του.

Ο πατέρας του συμφώνησε και ο μικρός Ματέι έπαιζε κάθε μέρα μετά το σχολείο. Δεν τον ενδιέφερε που συμπαίκτες και αντίπαλοι ήταν μεγαλύτεροι, εκείνος το απολάμβανε. Τον πρόσεχαν ιδιαίτερα όχι μόνο για το ταλέντο του αλλά και γιατί ο μπαμπάς του ήταν ποδοσφαιριστής σε μια μικρή ομάδα της Τσεχίας.

Στα 11 εντάχθηκε στο δυναμικό της Μπανίκ Οστραβά και σιγά σιγά άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι έχει τις ικανότητες να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Έτσι, άρχισε να το βλέπει πιο σοβαρά, δούλευε καθημερινά και βελτιωνόταν συνεχώς. «Στα 11 μπήκα στη μεγαλύτερη ομάδα της Τσεχίας, την Μπανίκ Οστράβα. Σε εκείνο το σημείο σκέφτηκα ότι μπορούσα να παίξω ποδόσφαιρο επαγγελματικά. Άρχισα να παίζω όλο και περισσότερο, το είδα πιο σοβαρά».

Το μεγαλύτερο του όνειρο ήταν να παίξει στην Αγγλία. Τα γεμάτα γήπεδα, η εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και το υψηλό επίπεδο στο ποδόσφαιρο ήταν στοιχεία που τον εντυπωσίαζαν. Ήθελε σαν τρελός να βρεθεί στο Νησί. Παρακολουθούσε αγγλικά παιχνίδια και λάτρευε την Τσέλσι. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά ήταν ο αγαπημένος του λόγω της ποιότητας του.

Η πρώτη έξοδος στην Ιταλία

Οι εμφανίσεις του τράβηξαν το ενδιαφέρον των σκάουτερ της Ουντινέζε, οι οποίοι εισηγήθηκαν την απόκτηση του. Οι Ιταλοί κατάφεραν να αποσπάσουν τη θετική του απάντηση και ο Βίντρα για πρώτη φορά θα έφευγε μακριά από την πατρίδα του. «Ήταν η μεγάλη ευκαιρία που ήθελε κάθε νεαρός παίκτης. Μια ευκαιρία να φύγω από την Τσεχία και να παίξω ποδόσφαιρο. Ήμουν τόσο χαρούμενος γιατί το να βγω έξω και να παίξω σε μια χώρα όπως η Ιταλία, ήταν ένα όνειρο. Οι γονείς μου, ωστόσο, αναρωτήθηκαν αν ήταν η κατάλληλη στιγμή, αλλά εγώ επέμενα ότι ήταν. Ήταν μια από αυτές τις κινήσεις όπου θα έπρεπε να θυσιαστώ παίζοντας τακτικά στην αρχή για να κάνω ένα βήμα μπροστά».

H προσαρμογή δεν ήταν εύκολη. Ήταν ένα παιδί μόλις 18 ετών, δεν ήξερε τη γλώσσα και ήταν μακριά από την οικογένεια του. Δυσκολεύτηκε αρκετά στην καθημερινότητα του. Στο προπονητικό κέντρο αισθανόταν έξω από τα νερά του καθώς έκανε προπόνηση δίπλα σε παίκτες όπως ο Αντόνιο Ντι Νατάλε, ο Αλέξις Σάντσες, ο Βιντσέντζο Ιακίντα και ο Νταβίντ Πιζάρο. «Υπήρχαν τόσοι πολλοί σπουδαίοι παίκτες και ήμουν ένα μικρό παιδί από την Τσεχία! Αν έκανα αυτή την κίνηση αργότερα, θα ήταν διαφορετικά πιστεύω αλλά ήταν μια καλή εμπειρία και ήταν ακόμα σημαντική γιατί αν ήμουν ακόμα στην Τσεχία, ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί».

Πήρε μπρος ξανά στην Γουότφορντ

Στην Ουντινέζε δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και να βρει χώρο στην ενδεκάδα. Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Η πρώτη προσπάθεια έγινε στην Κλαμπ Μπριζ αλλά τραυματίστηκε και αγωνίστηκε σε μόλις δύο παιχνίδια.

«Όταν ήμουν δανεικός στην Κλαμπ Μπριζ στο δεύτερο παιχνίδι μου, έκανα τέντωμα για να προσπαθήσω να πιάσω μια μακριά μπάλα. Το πόδι μου ήταν πάνω από το κεφάλι μου, έχασα την μπάλα και προσγειώθηκα άτσαλα. Ένιωσα περίεργα, ακόμη και περίεργα, ένιωσα πόνο, αλλά έπαιξα για άλλα 60 λεπτά και τελείωσα το παιχνίδι. Πήγα για ύπνο εκείνο το βράδυ και το γόνατό μου ήταν πρησμένο. Η μαγνητική έδειξε ότι ο τραυματισμός ήταν σοβαρός. Μόλις το έμαθα, άρχισα να κλαίω. Δεν μπορούσα να το πιστέψω και ούτε να κάνω κάτι».

Επέστρεψε στην Ιταλία αλλά δεν έμεινε εκεί. Ο πρόεδρος της Ουντινέζε, είχε αγοράσει τη Γουότφορντ. Σε ένα οικογενειακό πάρτι ο ατζέντης του τον ρώτησε αν ήθελε να πάει εκεί. Δεν ήθελε ούτε να το σκεφτεί. Προτιμούσε να μείνει στην Ιταλία και να παλέψει για μια θέση στην ενδεκάδα. Χρειάστηκαν κάτι περισσότερο από τρεις ώρες και μια συνομιλία με τον πρόεδρο για να πεισθεί να μεταβεί στην Αγγλία.

Συμφώνησε και άρχισε να ετοιμάζει τις βαλίτσες του. Παράλληλα, έπαιρνα πληροφορίες για την ομάδα γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή, αγνοούσε την ύπαρξη της. Η μετάβαση έγινε πιο εύκολη καθώς τον ακολούθησε και ένας άλλος Τσέχος παίκτης, ο Ντανιέλ Πούντιλ. Κανείς δεν ήξερε πόσο καλός ήταν, τι μπορούσε να κάνει και η αμφισβήτηση του χτύπησε την πόρτα με το «καλημέρα». Δεν πτοήθηκε, δούλεψε και έκανε μια εξαιρετική χρονιά. Σκόραρε 22 τέρματα, βοήθησε την ομάδα να φτάσει στον τελικό των πλέι οφ και αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στην Championship.

«Ήταν μια υπέροχη χρονιά, ειδικά μετά τον μεγάλο τραυματισμό για τον οποίο μίλησα νωρίτερα. Ήταν μεγάλο βήμα για μένα και με πήγε σε άλλο επίπεδο στην καριέρα μου. Δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα σε προσωπικό επίπεδο. Ήμουν άγνωστη ποσότητα, κανείς δεν είχε ακούσει για μένα και μάλλον κανείς δεν περίμενε τίποτα από εμένα λόγω του σοβαρού τραυματισμού. Γι' αυτό ήταν ξεχωριστή χρονιά».

Το βήμα στην Premier League και η άνοδος της Γουότφορντ

Η εντυπωσιακή αυτή σεζόν του εξασφάλισε ένα εισιτήριο για την Premier League. Το όνειρο του πήρε σάρκα και οστά αφού φόρεσε τη φανέλα της Γουέστ Μπρομαλλά όπως θα παραδεχθεί αργότερα, ήταν νωρίς για ένα τόσο μεγάλο βήμα. Έχασε δύο μήνες λόγω τραυματισμού και όταν ήταν έτοιμος βρήκε μπροστά τον Σαΐντο Μπεραχίνο. Έναν ικανό επιθετικό που έβαζε γκολ και άντεχε στην πίεση. Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, τα παιχνίδια πιο δυνατά και οι αντίπαλοι αμυντικοί αποτελούσαν δύσκολα εμπόδια. Ήταν η στιγμή που κατάλαβε ότι η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη. Κατέγραψε 25 συμμετοχές, τρία γκολ και τέσσερις ασίστ.

Ο δανεισμός τελείωσε και η Γουότφορντ τον κάλεσε ξανά. Μίλησε με τον πρόεδρο και του έδειξε ότι τον πιστεύει και θα στήριζε πάνω του την ομάδα. Η απόφαση ήταν εύκολη καθώς «εκεί τα πήγα πολύ καλά, με ήξεραν όλοι, μου άρεσαν οι άνθρωποι εκεί πέρα, ήταν σαν οικογενειακό κλαμπ και επέστρεψα χαλαρός».

Η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική από την πρώτη φορά. Ο σύλλογος πριν από το Νοέμβριο είχε αλλάξει τέσσερις προπονητές και τον Δεκέμβριο ο Σλάβισα Γιοκάνοβιτς θα γινόταν ο πέμπτος αφού η ομάδα έχασε τέσσερα παιχνίδια στη σειρά. Τα δεδομένα άλλαξαν μετά την ευρεία νίκη με 5-0 επί της Φούλαμ. Τα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται και στο τέλος της σεζόν η Γουότφορντ πανηγύρισε την άνοδο της. «Όλοι χοροπηδούσαν πανηγυρίζοντας και εγώ τηλεφώνησα στον μπαμπά μου και έκλαιγα. Παράλληλα με το ντεμπούτο μου στην Τσεχία, ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου». Κέρδισε ένα συμβόλαιο και κατέγραψε 95 συμμετοχές, 38 γκολ και 15 ασίστ συνολικά.

Βρήκε σπίτι στη Ντέρμπι

Τον Σεπτέμβριο του 2015 δόθηκε δανεικός στη Ρέντινγκ για ένα χρόνο. Πήρε χρόνο συμμετοχής και σημείωσε εννέα γκολ και τρεις ασίστ σε 36 παιχνίδια. Η Ντέρμπι ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του και πρόσφερε στη Γουότφορντ ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια για να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Ο Βίντρα έψαχνε να βρει ένα σπίτι, μια ομάδα που θα μείνει και θα απολαύσει το παιχνίδι. Εκεί βρήκε ό,τι αναζητούσε. Ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος και η εμπιστοσύνη που του έδειχνε ο προπονητής τον έκανε ακόμη περισσότερο να πιστέψει στις δυνατότητες του. «Τα απλά πράγματα κάνουν τη διαφορά, όπως, για παράδειγμα, να έρθω για προπόνηση και όλοι με ξέρουν. Στο γήπεδο, βάζω γκολ και όλοι με βοηθούν και νιώθω τα ίδια συναισθήματα που ένιωθα στη Γουότφορντ». Έμεινε στο σύλλογο για δύο χρόνια και κατέγραψε 80 συμμετοχές, 27 γκολ και πέντε ασίστ.

Η Μπέρνλι και ο τραυματισμός

Το 2018 η Μπέρνλι απέκτησε τα δικαιώματα του έναντι του ποσού των 11 εκατομμυρίων λιρών. Έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα τον Αύγουστο εκείνου του έτους κόντρα στον Ολυμπιακό (1-1) και μάλιστα, πέτυχε και γκολ ενώ το πρώτο του τέρμα στο αγγλικό πρωτάθλημα ήρθε κόντρα στην Μπόρνμουθ. Τον Φλεβάρη του 2020 σκόραρε ξανά μετά από τον Σεπτέμβρη του 2018 στη νίκη επί της Σαουθάμπτον με 2-1 και ψηφίστηκε ως το γκολ του μήνα.

Αποτέλεσε μια αξιόπιστη επιλογή για την επιθετική γραμμή της ομάδας και την τετραετία που έμεινε εκεί, σημείωσε 12 γκολ, 10 ασίστ σε 97 παιχνίδια. Στάθηκε άτυχος την τελευταία σεζόν καθώς υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και αναγκάστηκε να μείνει εκτός δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο αγγλικός σύλλογος θέλησε να τον κρατήσει αλλά ο υποβιβασμός του ήταν ανασταλτικός παράγοντας.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι

1) Το παρατσούκλι του είναι Μάτισεκ

2) Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί

3) Λατρεύει τα βιντεοπαιχνίδια. Στις επικαλαμίδες του έχει φωτογραφίες από το Counter-Strike: Global Offensive

4) Όντας παίκτης της Ντέρμπι, επισκέφθηκε ένα μικρό φίλαθλο της ομάδας που ήταν άρρωστος. Πέρασε αρκετές ώρες μαζί του, φωτογραφήθηκε και του χάρισε μια φανέλα.

5) Θέλει να ενημερώνεται για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο και επιθυμεί μια κοινωνία δίκαιη. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον εκνευρίζει και απεχθάνεται τους ανθρώπους που «χρησιμοποιούν» άλλους για να πετύχουν το σκοπό τους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.