Βιλερμπάν: Κάτι από την αίγλη της μεγάλης Λιμόζ

Κωστής Παναγιώτου06 Νοεμβρίου 2021

Μπορεί να αποτελεί ιεροσυλία να βάζουμε στην ίδια πρόταση την παλιά, μεγάλη Λιμόζ με τη φετινή Βιλερμπάν, αλλά το γαλλικό μπάσκετ εκπροσωπείται μετά από πολλά (πάρα πολλά) χρόνια με αξιώσεις και βλέψεις για ψηλότερα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης (Euroleague). Άλλωστε τη χρονιά του 1993 που η Λιμόζ του Μπόζα Μάλκοβιτς και του Μάικλ Γιανγκ προκάλεσαν «δονήσεις» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, κατακτώντας το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, ποιος το περίμενε; Ας είμαστε συγκρατημένοι για την προσπάθεια των αδερφών Πάρκερ και του διαστημικού Οκόμπο, όμως κάτι ωραίο χτίζεται στο προάστιο της Λιόν και αξίζει την προσοχή μας και τον θαυμασμό μας.

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι γύρω από το πρότζεκτ που ακούει στο όνομα Βιλερμπάν, η οποία φέτος αποτελεί την πιο ευχάριστη έκπληξη της Euroleague.


Τόνι Πάρκερ: Η τεχνογνωσία για να φτάσεις στην κορυφή

Ο άλλοτε παίκτης τον Σαν Αντόνιο Σπερς γύρισε στη χώρα που μεγάλωσε ( γεννημένος στο Βέλγιο ) και έμαθε να βάζει τη «σπυριάρα» στο καλάθι, ώστε να δημιουργήσει μια ομάδα πάνω στα δικά του θέλω και πιστεύω. Το 2014 αγόρασε το γαλλικό σύλλογο με μοναδικό όραμα να κάνει τη Βιλερμπάν πρωταθλήτρια Γαλλίας και μια ομάδα που θα βρίσκεται στα «σαλόνια» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Τα κατάφερε και τα δύο. Έκανε την ομάδα δύναμη στο γαλλικό μπάσκετ, με συνεχόμενες παρουσίες στην Euroleague. Αλλά κρυφός καημός του ήταν η Βιλερμπάν να μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να ελκύει παίκτες με προοπτικές. Τα δύο τελευταία λιθαράκια τα βάζει τώρα στο γαλλικό οικοδόμημα. Φέτος η ομάδα του Πάρκερ είναι στην τετράδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης νικώντας ορισμένα μεγαθήρια της Euroleague, όπως τον Παναθηναϊκό (εκτός), την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός) και την περσινή πρωταθλήτρια Ανατολού Εφές (εντός).

Επίσης, διαθέτει παίκτες που έχουν τραβήξει τα βλέμματα πολλών συλλόγων τόσο στη γηραιά ήπειρο, όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρώτος και καλύτερος ο Έλι Οκόμπο (24 ετών) που αποτελεί ένα από τα πιο καυτά ονόματα της διοργάνωσης ( θα τα πούμε παρακάτω για τον εκρηκτικό Γάλλο), τον Κώστα Αντετικούνμπο (24 ετών) και το μεγαλύτερο ταλέντο για πολλούς στο παγκόσμιο μπάσκετ, τον Βίκτορ Ουεμπανιάμα (17 ετών), που βλέπει τον κόσμο από τα 2,20.

Άλλα δύο κουτάκια τσεκαρισμένα για τον τέσσερις φορές πρωταθλητή NBA και νυν πρόεδρο της Βιλερμπάν. Τώρα αν έχει βλέψεις και να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, δεν το γνωρίζουμε. Αλλά η μέχρι τώρα εικόνα της ομάδας του αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό στο όνειρο.


Τελικά δεν ήταν «βύσμα» ο αδερφός του

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιουνίου 2020 και ο Τόνι Πάρκερ αποφασίζει να δώσει στον μικρό του αδερφό, Τι Τζέι, το χρίσμα του πρώτου προπονητή της Βιλερμπάν. Κατευθείαν τα κακόβουλα μυαλά ανά τον κόσμο, δεν θα μπορούσαμε ως χώρα να μείνουμε απ’ έξω, έγραφαν για «βύσμα» ή τόνιζαν «αν έχεις μέσο διάβαινε». Ένα χρόνο και τέσσερις μήνες μετά ο μικρός αδερφός του Πάρκερ έχει δώσει τις απαντήσεις.

Δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι είναι από τους κορυφαίους προπονητές, αλλά είναι από τους πιο ταλαντούχους και εξελίξιμους τεχνικούς που κάθονται αυτή την ώρα στην άκρη του πάγκου μιας ομάδας. Ο Τόνι όταν ανακοίνωνε την προαγωγή του, από βοηθό σε πρώτο προπονητή, είπε: «Πιστεύω πως ο Τι Τζέι είναι έτοιμος, είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει head coach. Τον προετοιμάζαμε για τη θέση. Εμπιστεύομαι το ένστικτό μου και ο Τι Τζέι είναι έτοιμος να γίνει πρώτος προπονητής».

Όταν ένας άνθρωπος που έχει φάει τα παρκέ με το «κουτάλι» προχωράει σε αυτές τις δηλώσεις, βάζοντας σε κίνδυνο να εκθέσει τον ίδιο του τον αδερφό αλλά πόσο μάλλον τα λεγόμενά του, καλύτερα να σωπαίνουμε και να παρακολουθούμε.

Ο Τι Τζέι διανύει το 37ο έτος της ηλικίας του και είναι ο νεότερος προπονητής της φετινής Euroleague, μόλις δεύτερη χρονιά που βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης ως head coach. Την πρώτη έμεινε στο ρεκόρ νικών-ηττών 13-2, φέτος έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά και βρίσκεται ήδη στο 6-2. Το μεγαλύτερο προτέρημά του, όμως, είναι η ψυχραιμία που αντιμετωπίζει τους αγώνες, εμψυχώνοντας πάντα τους παίκτες του. Επίσης, δεν πρέπει να αμελήσουμε την πίστη που δείχνει σε νεαρά παιδιά ακόμα και σε παιχνίδια με δύσκολους αντιπάλους και σε δύσκολες έδρες, όπως ο Παναθηναϊκός και το ΟΑΚΑ. Αναφέρω τους «πράσινους» διότι στην αναμέτρηση των δύο ομάδων ο 37χρονος προπονητής άφησε εντός παρκέ τον 17χρονο Ουεμπανιάμα για 10:52 λεπτά, πολύς χρόνος για ένα τόσο άγουρο παιδί σε μια από τις πιο «καυτές» έδρες της Ευρώπης.

Η θέληση του είναι ξεκάθαρη. Θέλει να προωθήσει τα νεαρά παιδιά και να τα γαλουχήσει σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού, ώστε να πάνε ένα βήμα παραπέρα.


Να γίνει «γέφυρα» για το NBA

Και όταν μιλάμε για το επόμενο βήμα στην καριέρα ενός μπασκεμπολίστα αναφερόμαστε στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, στο NBA.

Εννοείται πως «step up» θεωρείται και ένας μεγαλύτερος σύλλογος της Ευρώπης και αυτό είναι στο πλάνο των αδερφών Πάρκερ, άλλωστε ο Μουσταφά Φαλ και ο Γκέρσον Γιαμπουσέλε από τη περσινή ομάδα είναι παίκτες του Ολυμπιακού και της Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. Αλλά ο μακροπρόθεσμος σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα προσελκύει παίκτες με προοπτικές να αγωνιστούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο 17χρονος ( μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί με την ηλικία του αλλά έχει τη σημασία του ) Βίκτορ Ουεμπανιάμα θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο της Γαλλίας και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με αναλυτές θα βρίσκεται στο Draft του NBA το 2023 και, μάλιστα, στις πρώτες επιλογές. Στα 15 του πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του στην Ευρώπη με τη φανέλα της Ναντέρ στο Eurocup. Επίσης, αγωνίζεται στη θέση του πάουερ φόργουορντ και όχι σε εκείνη του σέντερ παρά το ύψος του (2,20μ).

Πηγαίνουμε στον Κώστα Αντετοκούνμπο, οποίος πήρε την απόφαση να έρθει στην Ευρώπη και να δοκιμάσει την τύχη του στη Γαλλία, έχοντας αγωνιστεί στο NBA με Λέικερς ( φορώντας και το δαχτυλίδι ) και με Μάβερικς, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να τον φέρουν στη χώρας μας. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Έλληνα σέντερ να αγωνιστεί φέτος στη Βιλερμπάν, καθώς ελπίζει να αποτελέσει σκαλοπάτι για την επιστροφή του στις ΗΠΑ. Εξάλλου υπάρχει μεγάλη πίστη από τον προπονητή του, οποίος στην παρουσίασή του είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα όνομα που ακούγεται σε όλο τον κόσμο. Ο Κώστας έχει ταλέντο, είναι πολύ αθλητικός και μπορεί να παίξει με επιτυχία στη θέση "4" και "5". Έχει κίνητρο και δίψα».

Αφήσαμε το καλό για το τέλος. Το όνομα που έχει κάνει αίσθηση στο μπασκετικό κοινό ( και όχι άδικα ) δεν είναι άλλο από το Έλι Οκόμπο. Ο 24χρονος γκαρντ έχει τραβήξει τα βλέμματα της Ευρώπης και όχι μόνο, με την εντυπωσιακή σεζόν που διανύει με τη φανέλα της Βιλερμπάν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή τον σκόρερ της Euroleague με 19,63 πόντους μέσο όρο. Ο αριστερόχειρας Γάλλος έχει αγωνιστεί με τη φανέλα των Φίνιξ Σανς στον NBA τη σεζόν 2018-19 (53 συμμετοχές) και στη την επόμενη χρονιά (2019-20) στη θυγατρική, καταγράφοντας συνολικά 108 συμμετοχές, 4,8 πόντους, 2,2 ασίστ και 1,7 ριμπάουντ.

Παρότι rookie της φετινής Euroleague αγωνίζεται ως MVP. Δεν φοβάται να μπει μέσα στη ρακέτα και να τα βάλει με τους υψηλόσωμους σέντερ, ενώ πίσω από την γραμμή των 6,75 σουτάρει με το εξωπραγματικό 53,1%. Την περίπτωσή του εξέταζαν εδώ και καιρό στη γαλλική ομάδα και την κατάλληλη στιγμή έκαναν τη κίνησή τους.

Ο Τόνι Πάρκερ είχε δηλώσει για εκείνον: «“Είναι ένας παίκτης που παρακολουθούμε για χρόνια και πάντα μας έλκυε το παιχνίδι του. Το να αφήσει το ΝΒΑ και να υπογράψει στο σύλλογο μας, αποτελεί δείγμα ότι η δουλειά μας “μιλάει” στους Γάλλους παίκτες».

Τα λόγια του προέδρου της Βιλερμπάν αντικατοπτρίζουν τα θέλω του για αυτό τον σύλλογο. Ο δίαυλος επικοινωνίας με το NBA έχει ανοίξει. Εμείς από την πλευρά μας το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτών των παικτών και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν τα αδέρφια Πάρκερ.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.