Βίκυ Πανετσίδου: «Να ανεβάζω την ελληνική σημαία ψηλά στα πέρατα της γης»

Metrosport Team30 Μαΐου 2020

Συνέντευξη στον Γιώργο Τσαρουχά

«Νικητής είναι αυτός που ονειρεύεται και δεν τα παρατάει ποτέ», είχε σοφά παρατηρήσει κάποτε ο σπουδαίος Νέλσον Μαντέλα. Το συγκεκριμένο απόφθεγμα φαίνεται να το έχει μετατρέψει σε τρόπο ζωής η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του καράτε Βασιλική Πανετσίδου που εδώ και 25 χρόνια ζει το δικό της ξεχωριστό όνειρο μέσα από την στολή του γκι. Η ίδια μιλάει στο Metrosport.gr για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως αθλήτρια εν καιρώ καραντίνας και κορονοϊού, τις επιτυχίες που την έφτασαν στο νούμερο 7 της παγκόσμιας κατάταξης στην κατηγορία -68 kg και τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο που θα φιλοξενήσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, το αγώνισμα της. 

«Εθισμένη» στον πρωταθλητισμό!

Τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, 4 χρυσά, 2 ασημένια και 8 χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και συνολικά 21 φορές που έχει ανέβει στο βάθρο εκπροσωπώντας την χώρα μας. Ναι, μπορούμε να πούμε με κάθε σιγουριά ότι η Βεροιώτισα καρατέκα έχει έναν από τους πιο "όμορφους", ιδιαίτερους εθισμούς και φροντίζει να μας το υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία και σε κάθε τουρνουά. Από τα 14 της χρόνια, αποτελεί περήφανο μέλος την Εθνικής ομάδας καράτε κι' όμως χρειάστηκε να φτάσει στα 30 για να διεκδικήσει μία θέση σε μια Ολυμπιάδα.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή, πίσω στο 2016, ενέκρινε το αίτημα της WKF (World Karate Federation) για ένταξη του σπορ στον μεγαλύτερο αθλητικό θεσμό και οι φίλοι του αθλήματος θα μπορέσουν να απολαύσουν τους αγαπημένους τους αθλητές στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο - έχουν μετατεθεί για το 2021 λόγω των τωρινών συνθηκών -. Προερχόμενη από αθλητική οικογένεια και έχοντας πάντα ως μεγάλο της στήριγμα τον πατέρα-προπονητή της, κύριο Νίκο Πανετσίδη, δείχνει αποφασισμένη να κατακτήσει κι άλλες κορυφές και να συνεχίσει να υπηρετεί το άθλημα που αγαπά και την ανέδειξε. Παρά τις τόσες πολλές επιτυχίες  δηλώνει ότι δεν έχει φτάσει ακόμα το ταβάνι των ονείρων της. Η ιστορία της θα σου δώσει κίνητρο να κυνηγήσεις τους στόχους σου με κάθε κόστος και δίχως όρια! 

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε η ίδια στο Metrosport.gr

Πως βιώνει ένας αθλητής την όλη κατάσταση; Ακολουθούσες κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα εν μέσω καραντίνας;

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και είναι πολύ δύσκολο για όλους μας. Ως αθλήτρια του καράτε δυσκολεύτηκα αρκετά διότι το άθλημα μου απαιτεί άμεση επαφή και συγκεκριμένο εξοπλισμό (τατάμι) που τον πρώτο μήνα δυστυχώς δεν μπορούσα να έχω. Κάνω καθημερινές προπονήσεις μέσα στο σπίτι και ασχολούμαι με πράγματα που με χαλαρώνουν και με κάνουν να νιώθω όμορφα.»

Πως και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με το καράτε; Ποια ήταν τα ερεθίσματα σου;

«Ξεκίνησα το καράτε επίσημα από την ηλικία των τριών. Όλη μου η οικογένεια ασχολούνταν με αυτό, οπότε ουσιαστικά γεννήθηκα μέσα στο τατάμι. Οι γονείς μου Νίκος Πανετσίδης και Ρένα Χασιώτου ήταν οι προπονητές αλλά και μέντορες μου και ο αδερφός μου Ανδρέας πρότυπο για εμένα που πάντα προσπαθούσα να του μοιάσω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ που σε κάποια φάση της ζωής μου προπονούμασταν σκληρά και 3 μαζί και παίζαμε μεταξύ μας σκληρούς αγώνες!»

Ποια ήταν,μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη σου στιγμή και πως φαντάζεσαι το μέλλον σου στον χώρο;

«Αδιαμφισβήτητα όταν κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών μέσα στη χώρα μου! Απίστευτο συναίσθημα να έχεις χιλιάδες άτομα να φωνάζουν για εσένα. Τεράστια η συγκίνηση! Προς το παρόν συγκεντρώνομαι στην Ολυμπιακή πρόκριση του 2021 και ταυτόχρονα είναι στα σχέδια μου να ξεκινήσω τη δική μου σχολή καράτε.»

Τι πιστεύεις ότι κάνει το συγκεκριμένο άθλημα να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα;

«Χωρίς να μειώνω τα αλλά αθλήματα αυτό που ξεχωρίζει το καράτε από τα αλλά αθλήματα είναι η πειθαρχία και ο σεβασμός. Τα παιδιά μαθαίνουν από την πρώτη κιόλας μέρα να σέβονται και να πειθαρχούν στην συμπεριφορά τους και αυτό μεταφέρεται αυτόματα και στη ζωή τους γενικότερα αφού πειθαρχούν και στο σχολείο, στο σπίτι, στην διατροφή κλπ. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια αθλητές του καράτε είναι και αριστούχοι μαθητές στο σχολείο!»

Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα νέο παιδί που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με το καράτε και τον αθλητισμό γενικότερα;

«Ότι ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Μας γεμίζει ευεξία, μας βοηθάει να αποκτήσουμε θάρρος, αγωνιστικότητα, αποφασιστικότητα, καινούργιους φίλους αλλά και να εκτονωνόσαστε σωματικά και ψυχικά. Επίσης ο αθλητισμός βοηθάει πολύ στη συγκέντρωση για την επίτευξη των στόχων μας.»

Πως νιώθεις κάθε φορά που εκπροσωπείς την Ελλάδα σε μια μεγάλη διοργάνωση;

«Αισθάνομαι τεράστια τιμή και υπερηφάνεια! Στόχος μου είναι πάντα, να ανεβάζω την ελληνική σημαία ψηλά στα πέρατα της γης!»

Η Βίκυ Πανετσίδου σε δράση κατά τη διάρκεια του «χρυσού» τελικού της για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015.


Ποια είναι τα οφέλη του αθλήματος (πνευματικά και σωματικά);

«Το καράτε είναι το τέλειο άθλημα για να αναπτύξουμε τη σωματική αλλά και τη ψυχική μας υγεία. Οι διάφορες τεχνικές αυτοάμυνας που μαθαίνουμε μας βοηθούν να αναπτύξουμε φυσική δύναμη και να διατηρούμε το σώμα μας σε φόρμα και ευελιξία. Το καράτε όμως δεν είναι απλά ένα άθλημα αυτοάμυνας. Μας βοηθάει να ενισχύσουμε της αυτοπεποίθηση αλλά και την τόλμη στη ζωή μας γενικότερα.»

Ποιο είναι το πρότυπο σου από τον χώρο των πολεμικών τεχνών ;

«Ο Ραφαέλ Αγκάγιεφ (καράτε)! Ένα τεράστιο ταλέντο που δουλεύει πολύ σκληρά πολλά χρόνια τώρα. 5 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και πάνω απ’όλα ταπεινός άνθρωπος!»

Πόσες ώρες γυμνάζεσαι την μέρα και ποιες "θυσίες" απαιτεί το άθλημα;

«Σε κανονικές συνθήκες γυμνάζομαι 2 με 4 ώρες τη μέρα ανάλογα με τη δουλειά μου. Εν μέσω καραντίνας γυμναζόμουν 1,5 ώρα τη μέρα.»

Ποιοι ήταν αυτοί που σε στήριξαν, βοήθησαν περισσότερο καθόλα την μέχρι τώρα πορεία σου στον χώρο;

«Αυτοί που πάντα με στήριζαν και με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια στα πάντα, είναι η οικογένεια μου. Έχουν εξαντλήσει κάθε ρόλο που θα μπορούσε να χρειαστεί ένας αθλητής!! Τα προηγούμενα χρόνια με βοήθησε η εταιρία Verpan και τους είμαι ευγνώμων για αυτό.

«Τα τελευταία 2 χρόνια είμαι πολύ τυχερή που η Stoiximan στέκεται δίπλα μου υπερήφανα για τον δρόμο προς το Τόκιο. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να κυνηγήσω το όνειρο μου και ίσως θα είχα σταματήσει. Τους υπέρ ευχαριστώ! Επίσης η εταιρία Baya που ξεκινήσαμε πρόσφατα τη συνεργασία μας με βοηθάει όσον αφορά τον ρουχισμό μου στις προπονήσεις αλλά και γενικότερα, η εταιρία Scitec nutricion με τα συμπληρώματα που μου παρέχει αλλά και η Arawaza με τον εξοπλισμό του καράτε. Ένας αθλητής δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα μόνος του. Πάντα έχει μια ομάδα δίπλα του που τον στηρίζει και τον πιστεύει!»

Τέλος, ποιοι είναι οι επόμενοι επαγγελματικοί σου στόχοι;

«Επόμενος μου στόχος είναι η πρόκριση στην Ολυμπιάδα του Τόκιο το 2021. Παράλληλα θα ήθελα να ξεκινήσω τον δικό μου σύλλογο ώστε να μοιραστώ την αγάπη μου για το άθλημα αυτό.»

Βίκυ, συνέχισε να εμπνέεις και να μας δίνεις 1000+1 λόγους να ακολουθούμε τα "θέλω" μας...  

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.