Βικτόρια Πλζεν: Με όπλο την ομοιογένεια της

Γιώργος Μάντζιος30 Ιουλίου 2020

Η Βικτόρα Πλζεν πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα της Τσεχίας, αφού έχει κατακτήσει και τα 5 πρωταθλήματα της, την τελευταία δεκαετία. Πάντως για δεύτερη σερί σεζόν είναι στην σκιά της Σλάβιας Πράγας τερματίζοντας και φέτος πίσω από αυτήν. Οι ειδικοί στην Τσεχία λένε πως μεγάλο ρόλο έπαιξε η παρουσία του κόουτς Βρμπα που δεν είχε να… δώσει άλλα στην ομάδα και θα μπορούσε να αποχωρήσει νωρίτερα. Πάντως ο Σλοβάκος κόουτς Αντριάν Γκούλα κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα κι έτσι να τερματίσει άνετα στην 2η θέση μετά τα πλέι οφ. Μπορεί να μετρά πολλά χρόνια ιστορίας ως ομάδας, αλλά ουσιαστικά στο προσκήνιο ήρθε την τελευταία 10ετία. Μπήκε για πρώτη φορά σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2011-2012, ακολούθησε άλλη μία την σεζόν 2013-2014 και για τελευταία φορά έπαιξε πρόπερσι σε όμιλο με ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρόμα και Ρεάλ Μαδρίτης. 

Πέρυσι αποκλείστηκε στον β΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης από τον Ολυμπιακό, φέρνοντας 0-0 στην Τσεχία και χάνοντας 4-0 στο Φάληρο, ενώ στη συνέχεια έμεινε κι εκτός Γιουρόπα Λιγκ από την Αντβέρπ του Λάζλο Μπόλονι. Είναι μια ομάδα με πολλούς γηγενείς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της αλλά και στον βασικό της σχήμα και χωρίς αμφιβολία η ομοιογένεια είναι και το μεγάλο της όπλο. Συνήθως να αγωνίζεται σε σύστημα 4-3-3 με έναν καθαρό κόφτη και δύο οκτάρια και είναι επίσης ομάδας που παίρνει γκολ από αρκετούς ποδοσφαιριστές της. Σίγουρα δεν αποτελεί φόβητρο ως αντίπαλος, αλλά είναι ένα αξιόμαχο σύνολο με καλή φυσική κατάσταση που αν υποτιμηθεί μπορεί να κάνει ανά πάσα στιγμή την ζημιά. Χαρακτηριστικό του συνόλου της είναι πως όλοι βάζουν πάνω από το «εγώ τους» την ομάδα, για αυτό και δυσκολεύεσαι να βρεις μόνο έναν διακριθέντα ή και ηγέτη σε αυτήν.



ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Ντόσαν Αρένα


Αποτελεί έδρα της ομάδας από το 1955, ενώ οι άνθρωποι του συλλόγου προχώρησαν σε ανακαίνιση του δύο φορές, το 2003 και το 2011. Η χωρητικότητα του κάτι παραπάνω από 11.000 θέσεις, κάτι που κάνει την ατμόσφαιρα ακόμη πιο ζεστά, όταν το γήπεδο γεμίζει. Μεταξύ των άλλων έχει φιλοξενήσει και παιχνίδια της εθνικής ομάδας της Τσεχίας σε προκριματικές φάσεις, είτε Μουντιάλ, είτε Euro.



Το αστέρι

Άλες Τσέρμακ


Ο 25χρονος μέσος κάνει τα… πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σκοράρει, πασάρει, μαρκάρει, ενίοτε οργανώνει και αποτελεί σημαντική μονάδα της ομάδας. Έκλεισε 3 χρόνια στην Βικτόρια Πλζεν και φέτος ήταν η πιο παραγωγική του σεζόν με 8 τέρματα. Ένα από τα πολλά εργαλεία στα χέρια του προπονητή του, αφού η αλήθεια είναι πως σε αυτή την θέση (του αστεριού) μπορούν να μπουν κι άλλοι παίκτες.



Ο προπονητής

Αντριάν Γκούλα


Σαν ποδοσφαιριστής δεν έκανε σπουδαία καριέρα, αλλά ελπίζει να πετύχει περισσότερα ως προπονητής. Ανέλαβε την ομάδα μετά την λύση της συνεργασίας με τον κόουτς Βρμπα και παρότι δεν άλλαξαν τα πρόσωπα, έβαλε την δική του σφραγίδα από τον περασμένο Φλεβάρη. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην Τρέντσιν και στη Ζίλινα, αλλά και στην U21 της εθνικής Σλοβακίας.



Το ρόστερ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ


Άλες Χρούσκα 34 Τσεχία

Γίντριχ Στάνεκ 24 Τσεχία

Ντόμινικ Σβάτσεκ 23 Τσεχία


ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ


Γιάκουμπ Μπράμπετς 27 Τσεχία

Λούκας Χέιντα 30 Τσεχία

Λούντεκ Πέρνιτσα 30 Τσεχία

Φίλιπ Κάσα 26 Τσεχία

Ρόμαν Χούμπνικ 36 Τσεχία

Σίμον Γκάμπριελ 19 Τσεχία

Άνταμ Χλούσεκ 31 Τσεχία

Νταβίντ Λιμπέρσκι 36 Τσεχία

Ράντιμ Ρέζνικ 31 Τσεχία

Μίλαν Χάβελ 25 Τσεχία


ΜΕΣΟΙ


Λούκας Κάλβαχ 25 Τσεχία

Πάβελ Μπούχα 22 Τσεχία

Τόμας Χοράβα 32 Τσεχία

Μίροσλαβ Κάτσερ 24 Σλοβακία

Μάρκο Άλβιρ 26 Κροατία

Κρίστιαν Χερτς 21 Σλοβακία

Γιαν Κόπιτς 30 Τσεχία

Γιαν Κόβαρικ 32 Τσεχία

Άλες Τσέρμακ 25 Τσεχία

Πάβελ Σουκ 19 Τσεχία


ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ


Ζοέλ Καγιάμπα 28 Λ.Δ Κονγκό

Ουμπόνγκ Εκπάι 24 Νιγηρία

Νταβίντ Μπογκέλ 28 Γαλλία

Τόμας Τσόρι 25 Τσεχία

Οντρέι Μίχαλικ 23 Τσεχία

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΟΜΑΔΑ: Βικτόρια Πλζεν

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1911

ΧΡΩΜΑΤΑ: Μπλε - κόκκινο

ΕΔΡΑ: Ντόσαν Αρένα (11.720 θέσεις)

ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΦΕΤΟΣ: 2η θέση

ΤΙΤΛΟΙ: 5 Πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.