ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ VS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Ωρα τελικού

Δημήτρης Μπασμπαρέλας26 Μαΐου 2021

Με αφορμή τον σημερινό (26/5) αγώνα στο Γκντανσκ της Πολωνίας, μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Βιγιαρεάλ (22:00), το metrosport.gr σας βάζει στα άδυτα του τελικού.

Ολα στο… πιάτο σας.

Ενα μεγάλο αφιέρωμα, όπως αρμόζει στη σημερινή αναμέτρηση.

Ο 12ος τελικός του θεσμού (αποτελεί συνέχεια του Κυπέλλου UEFA) με φαβορί και αουτσάιντερ. Βέβαια, αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί και εντός του αγωνιστικού χώρου.


Φόρμα

Η Βιγιαρεάλ προέρχεται από την ήττα με 2-1 εκτός έδρας, από τη Ρεάλ Μαδρίτης, για την τελευταία αγωνιστική της La Liga. Εχει τρεις νίκες, δύο ήττες και μία ισοπαλία στα έξι τελευταία ματς.

Τερμάτισε 7η στο φετινό Πρωτάθλημα, σε αντίθεση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία εξασφάλισε από νωρίς σχετικά τη 2η θέση στην Premier League. Προέρχεται από εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Γουλβς, παίζοντας κατά κύριο λόγο με… εφεδρείες.


Ο δρόμος για τον τελικό

Η Βιγιαρεάλ, η οποία είναι στο Νο 22 του UEFA Ranking, ήταν 1η στον όμιλό της όσον αφορά τον θεσμό. Στη συνέχεια, απέκλεισε κατά σειρά τις Σάλτσμπουργκ, Ντιναμό Κιέβου, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Αρσεναλ για να φτάσει στον τελικό.

Από την άλλη, η Μάντσεστερ βρίσκεται στο Νο 8 της ειδικής βαθμολογίας της UEFA και πήγε στο Europa από το Champions League, ούσα 3η στον όμιλο. Απέκλεισε διαδοχικά τις Ρεάλ Σοσιεδάδ, Μίλαν, Γρανάδα και Ρόμα. Ετσι, βρέθηκε στο Γκντανσκ.


Παράδοση

Συναντήθηκαν σε τέσσερις προηγούμενους ευρωπαϊκούς αγώνες – σε κάθε περίσταση στους ομίλους του Champions League – και όλοι κατέληξαν σε ισοπαλία δίχως τέρματα!

Το συνολικό ρεκόρ της Βιγιαρεάλ εναντίον αγγλικών συλλόγων είναι πέντε νίκες, πέντε ήττες και επτά ισοπαλίες. Αυτή είναι η πρώτη τους συνάντηση σε ουδέτερο γήπεδο.

Η Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει μόνο 16 από τους 61 αγώνες εναντίον ισπανικών ομάδων (23 ισοπαλίες, 22 ήττες), αν και είναι αήττητη στις τέσσερις τελευταίες (τρεις νίκες, μία ισοπαλία), σημειώνοντας 8-0 γκολ.

Ωστόσο, οι τρεις τελευταίες ευρωπαϊκές εκστρατείες της έχουν τερματιστεί από ισπανικές ομάδες. Δύο φορές από τη Σεβίλλη και μία από την Μπαρτσελόνα. Βέβαια, ο τελικός είναι διαφορετικός. Ενα ματς, ένας τίτλος.

Οι “κόκκινοι διάβολοι” έχουν χάσει τρεις τελικούς από Ισπανούς και έχουν επικρατήσει μόλις σε έναν (πριν από 30 χρόνια).

Στον αντίποδα, εκτός Ισπανίας, η Βιγιαρεάλ είναι αήττητη στα 12 τελευταία παιχνίδια της με επτά νίκες και πέντε ισοπαλίες. Δεν δέχτηκε μάλιστα γκολ στα πέντε τελευταία.


Οι τίτλοι

Για τη Βιγιαρεάλ – είναι η 16η διαφορετική ομάδα, η οποία φτάνει στον τελικό – είναι ο τέταρτος ευρωπαϊκός της τελικός. Βέβαια, οι τρεις προηγούμενοι ήταν στο πάλαι ποτέ Κύπελλο Ιντερτότο και μάλιστα ήταν συνεχόμενοι.

Το 2002 ηττήθηκε από τη Μάλαγα, ενώ σήκωσε το τρόπαιο το 2003 κόντρα στην ολλανδική Χέρενφεν και το 2004 στα πέναλτι με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης. Εφτασε μία φορά στα ημιτελικά του Champions League και άλλες τρεις στο Europa League.

*** Για τη Γιουνάιτεντ; Είναι ο 15ος τελικός εκτός συνόρων. Το 2016-17 βρέθηκε ξανά στον τελικό της διοργάνωσης του Europa League, όταν και το σήκωσε με αντίπαλο τον Αγιαξ (2-0) με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο.

Συνολικά; Μετρά 6+2 τρόπαια, ενώ έξι φορές ήταν φιναλίστ. Κατέκτησε τρεις φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League (1967–68, 1998–99, 2007–08), μία φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων (1990-91), μία φορά το Europa (2016-17) και μία φορά το ευρωπαϊκό Super Cup (1991).

Κατά τα άλλα, το 1999 κατέκτησε επίσης και το Διηπειρωτικό με αντίπαλο την Παλμέιρας (νίκη με 1-0), αλλά και το 2008 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων επικράτησε της Λίγκα Ντε Κίτο, πάλι με 1-0 στον τελικό.



Tips

Είναι ο τρίτος τελικός της συγκεκριμένης διοργάνωσης, μεταξύ Αγγλων και Ισπανών. Στις δύο προηγούμενες φορές, Ατλέτικο Μαδρίτης και Σεβίλλη, επικράτησαν των Φούλαμ και Λίβερπουλ αντίστοιχα, το 2010 και 2016.

*** Αν η Βιγιαρεάλ κατακτήσει το τρόπαιο και νικήσει το μεγάλο φαβορί, τότε θα ισοφαρίσει την επίδοση της Τσέλσι, το 2018-19, η οποία είχε σηκώσει το τρόπαιο χωρίς ήττα.

*** Η UEFA αποφάσισε να δώσει 9.500 εισιτήρια για τον τελικό του Γκντάνσκ. Από 2.000 οπαδούς στο πλευρό της η κάθε ομάδα.


Η “μάχη” των πάγκων

Ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ “κατεβάζει” την ομάδα σε σχηματισμό με 4-2-3-1, αλλά αναπτύσσει και σύστημα 3-4-1-2, ενώ έχει πειραματιστεί επίσης, ακόμη και με “ρόμβο” σε 4-4-2.

Από την άλλη, ο Εμερι μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ευκαιρίες.

Φέτος, η Βιγιαρεάλ άλλαξε σχηματισμούς μεταξύ 4-4-2 και 4-3-3 ανάλογα με την κατάσταση ή τον αντίπαλο.

Ο Βάσκος τεχνικός της Βιγιαρεάλ θα βρεθεί για πέμπτη φορά σε τελικό Europa League. Εχει τρεις τίτλους με τη Σεβίλλη και απώλεια τροπαίου με την Αρσεναλ, από την Τσέλσι του Σάρι.

Οσο για τον Σόλσκιερ; Ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε με τη δική μάλιστα συνδρομή (είχε βάλει το νικητήριο τέρμα στις καθυστερήσεις) το Champions League το 1998-99 σε εκείνον τον απίστευτο τελικό με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου (2-1) και την ανατροπή στο φινάλε, αλλά και το Διηπειρωτικό. Ως προπονητής, είναι ο πρώτος του ευρωπαϊκός τελικός.


Ο “άρχων” του αγώνα

Ο Κλερμέν Τουρπέν θα διευθύνει το μεγάλο σημερινό ματς. Είναι διεθνής από το 2010 και έχει παρελθόν σε τελικό διοργάνωσης έχοντας διευθύνει το 2018 στο Champions League, ανάμεσα σε Ρεάλ και Λίβερπουλ. Μάλιστα, ο 38χρονος Γάλλος έχει σφυρίξει επτά αγώνες της φετινής κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.


Τελευταία νέα και πιθανές ενδεκάδες

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Ρούλι ή Ασένχο, Φόιθ, Αλμπιόλ, Τόρες, Πεντράθα, Πίνο, Καπούε, Παρέχο, Τριγκέιρος, Μορένο, Μπάκα.

*** Ο Εμερι αντιμετωπίζει κάποιες δύσκολες αποφάσεις, ειδικά στη θέση του τερματοφύλακα, μεταξύ Ρούλι ή Ασένχο. Πρέπει επίσης να επιλέξει “παρτενέρ” για τον Μορένο στην επίθεση και παρόλο που ο Αλκάθερ έχει σημειώσει έξι γκολ στον… φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο δύο φορές νικητής του Europa League, Κάρλος Μπάκα, εντυπωσίασε στους δύο τελευταίους αγώνες της ομάδας. Απουσίες; Θα παίξει χωρίς τους Τσικουέζε και Ιβόρα.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Μπισάκα, Μπαϊγί, Λίντελοφ, Σο, ΜακΤόμινεϊ, Φρεντ, Ράσφορντ, Φερνάντες, Πογκμπά, Καβάνι.

*** Ο χρόνος τελειώνει για τον Χάρι Μαγκουάιρ να αποδείξει την καταλληλότητά του, μετά τον τραυματισμό του. “Δεν περιμένω να είναι έτοιμος”, παραδέχθηκε ο Σόλσκιερ, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Λίντελοφ και Μπαϊγί θα συνεργαστούν στο κέντρο της άμυνας. Είναι, πάντως, στην αποστολή… Εκτός είναι ο Μαρσιάλ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.