Βιάγκας: «Ετσι αμείβονται οι παίκτες της Λίνκολν, θα πω στον Σαββίδη να μας βοηθήσει με την Ακαδημία»

Πέτρος Χαριζακλής05 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Λίνκολν από το Γιβραλτάρ στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ, τη μοναδική ομάδα από τη συγκεκριμένη χώρα που έχει καταφέρει να μπει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ένα ιστορικό επίτευγμα τη Λίνκολν, η οποία θεωρείται ημι-επαγγελματική ομάδα καθώς μερικοί εκ των ποδοσφαιριστών της έχουν και δεύτερη δουλειά.

Το Metrosport.gr συνομίλησε με τον πρόεδρο της Λίνκολν, Ντίλαν Βιάγκας, ο οποίος αποκάλυψε το μπάτζετ της ομάδας του, τον τρόπο που κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίτευγμα, τα γήπεδα που κάνει προπόνηση η ομάδα αλλά και τη δουλειά που κάνει ο ίδιος, εκτός από το να είναι πρόεδρος. Μας αποκάλυψε τον μηνιαίο μισθό ενός ποδοσφαιριστή του, τα όνειρά του ως πρόεδρος της Λίνκολν αλλά και τους στόχους της ομάδας στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Τέλος, έκανε πλάκα για το ταξίδι του στο Λίβερπουλ και πως θα ζητήσει παίκτες από τον Κλοπ, αποκάλυψε πως όταν έρθει Θεσσαλονίκη θα προσπαθήσει να μιλήσει με τον Ιβάν Σαββίδη για να τον βοηθήσει οικονομικά με την ακαδημία ενώ τόνισε πως όλη η ομάδα θα απολαύσει το ταξίδι στην Ευρώπη.


-Πως αισθάνεστε που η ομάδα σας κατάφερε ένα ιστορικό επίτευγμα, να είναι η πρώτη ομάδα από το Γιβραλτάρ που μπαίνει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

«Για εμάς είναι προνόμιο, εκπλήρωση του στόχου μας. Είμαστε ένας μικρός σύλλογος σε μια μικρή χώρα, Από το 2013 παίζουμε σε διοργανώσεις της UEFA, είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε. Είμαστε χαρούμενοι, ξέρουμε τι έχουμε μπροστά, παραμένουμε ταπεινοί».

-Πως σας φάνηκε η κλήρωση των ομίλων του Κόνφερενς Λιγκ;

«Για εμάς είναι προνόμιο να είμαστε στην κλήρωση. Εγώ υποστηρίζω τη Λίβερπουλ και θα ήθελα να είναι εκεί αλλά δεν παίζει σε αυτή τη διοργάνωση. Από τους πιθανούς αντιπάλους θα ήθελα την Τότεναμ γιατί παρακολουθώ την Πρέμιερ Λιγκ. Θα είναι δύσκολος όμιλος για εμάς, ίσως θα ήθελα τον Μουρίνιο (σ.σ. Ρόμα). Ξέρουμε πως θα είναι. Γενικά ταξιδεύω πολύ στην Αγγλία, η κόρη μου παίζει σε μια ομάδα στο Λίβερπουλ και σπουδάζει εκεί. Ημουν πριν λίγες μέρες εκεί , ελπίζω πως ο Κλοπ θα μας δώσει κάποιον παίκτη (σ.σ. γέλια). Προφανώς κάνω πλάκα, θα απολαύσουμε τις στιγμές, το κερδίσαμε και θα απολαύσουμε κάθε λεπτό στη διοργάνωση».

-Ποιος ο στόχος σας στην Ευρώπη; Ξέρετε κάποια από τις ομάδες;

«Δεν παρακολουθώ το δανέζικο πρωτάθλημα και το ελληνικό πρωτάθλημα, από την κλήρωση και μετά έχω δει βίντεο. Για το αγωνιστικό κομμάτι, έχουμε το τεχνικό τιμ να το κάνει αυτό. Κάθε ομάδα είναι δύσκολη, στόχος ήταν να πάμε ένα βήμα παρακάτω, είμαστε ταπεινοί αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να είμαστε ανταγωνιστικοί. Ο ΠΑΟΚ και η Κοπεγχάγη είναι ένα επίπεδο πιο πάνω σίγουρα».

-Γνωρίζετε τον ΠΑΟΚ; Σας προβληματίζουν τα γήπεδα που θα έχουν πολύ κόσμο και αυτό ίσως επηρεάσει την ομάδα σας;

«Είδα μερικά βίντεο μετά την κλήρωση, ξέρω ομάδες από την Ελλάδα, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό. Δεν έχω έρθει ποτέ στην Ελλάδα, περιμένω να έρθω τον Δεκέμβριο. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι μέρος του παιχνιδιού και οι παίκτες μου χαίρονται να παίζουν σε γεμάτα γήπεδα, το έχουμε κάνει και στο παρελθόν σε μεγάλα γήπεδα».

-Είπατε πως αν μπείτε στους ομίλους θα χρειαστείτε βοήθεια; Εννοούσατε οικονομική από κάποιον επενδυτή για να αντέξετε τα ταξίδια;

«Εχουμε λίγα έσοδα, το να οργανώσουμε τέτοια παιχνίδια είναι μεγάλο για εμάς. Δεν έχουμε 100 υπαλλήλους να δουλεύουν για εμάς, 4-5 άτομα κάνουν όλοι την δουλειά. Όταν μίλησα για βοήθεια εννοούσα στο να οργανώσουμε τα παιχνίδια, δεν έχουμε μια δουλειά όλοι μας. Εγώ είμαι πρόεδρος αλλά αν χρειάζεται να πάω να πάρω τα νερά θα το κάνω. Το κάνω δωρεάν, έχω τη δουλειά μου».

«Νοικιάζουμε γήπεδα στην Ισπανία, είμαστε ημι-επαγγελματίες»

-Τι δουλειά κάνετε εκτός από πρόεδρος της Λίνκολν;

«Είμαι διευθυντής σε μια εταιρεία στον κατασκευαστικό κλάδο. Και φυσικά είμαι χαρούμενος που είμαι πρόεδρος μια φανταστικής ομάδας».

-Η ομάδα είναι αμιγώς επαγγελματική ή ημι-επαγγελματική όπως το ποδόσφαιρο στη χώρα;

«Μπορούμε να πούμε πως είμαστε ημι-επαγγελματίες. Στην ομάδα υπάρχει ποδοσφαιριστής που παίρνει 1.500 ευρώ το μήνα και μπορεί να συντηρείται από το ποδόσφαιρο. Δεν παίρνουν πολλά λεφτά οι παίκτες μας. Εχουμε έναν δικό μας χώρο, κάποιοι παίκτες που δεν είναι ντόπιοι μένουν εκεί. Αλλοι μένουν σε κοντινές πόλεις στην Ισπανία».



-Η ομάδα έχει δικό της προπονητικό κέντρο; Πόσο δύσκολο είναι να ψάχνετε συχνά γήπεδο για προπόνηση;

«Υπάρχουν λίγες εγκαταστάσεις στο Γιβραλτάρ. Νοικιάζουμε κάποιες στην Ισπανία, κάποιες στο Γιβραλτάρ. Καμιά φορά κάνουμε προπονήσεις σε κοντινές πόλεις όπως το Σαν Ρόκε ή το Αλχεθίρας. Η Μαρμπέγια είναι ακριβή για εμάς και μακριά (σ.σ. περίπου 60 χλμ.), αν και έχει εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Εχουμε παίκτες και τεχνικό επιτελείο που έχει και άλλες δουλειές μέχρι τις 5, οπότε δεν είναι εύκολο».

-Σας προβληματίζει πως όλοι οι παίκτες δεν μένουν στο Γιβραλτάρ; Είναι πρόβλημα αυτό;

«Όχι δεν είναι πρόβλημα, προπονούμαστε και στις δύο χώρες. Είναι μέρος της ζωής μας, μετακινούμαστε συνεχώς. Δεν είναι ιδανικό, αλλά τα καταφέρνουμε».

-Το γεγονός πως όλες οι ομάδες στο πρωτάθλημα παίζουν στο ίδιο γήπεδο, δεν επιβαρύνει την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου; Δεν υπάρχουν άλλα γήπεδα;

«Είναι μόνο ένα γήπεδο, είναι η έδρα όλων. Όταν χρειαστεί προπονούμαστε στην Ισπανία σε γήπεδα με κανονικό χόρτο».


-Υπάρχει κάποιος περιορισμός στη χρησιμοποίηση ξένων στο πρωτάθλημα;

«Πρέπει να παίζουν 5 ντόπιοι στην ενδεκάδα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για να βελτιώνονται οι νεαροί παίκτες μας και να παίρνουν ευκαιρίες. Εμείς σαν Λίνκολν έχουμε ισορροπία μεταξύ ντόπιων και ξένων».

«Εχουμε μπάτζετ 600.000 λίρες, θέλουμε να επενδύσουμε στην ακαδημία»

-Πως είναι να διοικείτε ομάδα στο Γιβραλτάρ; Τι δυσκολίες υπάρχουν;

«Δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν έχω τη δουλειά μου, την οικογένειά μου. Το κάνω για το απολαμβάνω, δεν θα το έκανα αλλιώς. Είναι περίπλοκο, έχουμε νεαρούς παίκτες στην ακαδημία που μας χρειάζονται, έχουμε περίπου 200 παιδιά στην ακαδημία, είμαστε ξακουστοί για τις ακαδημίες μας στο Γιβραλτάρ. Θα ήθελα να τελειώσω την προεδρία μου εξελίσσοντας καλύτερους παίκτες και στη συνέχεια να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου».


-Τι μπάτζετ έχει η ομάδα; Γνωρίζετε πως ο ΠΑΟΚ επενδύει πολλά χρήματα στην Ακαδημία του;

«Περίπου 600.000 λίρες τον χρόνο. Τόσο χρειάζεται για να τρέξει η ομάδα. Όταν έρθω Θεσσαλονίκη θα μιλήσω στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ για να μας βοηθήσει με την ακαδημία (σ.σ. γέλια). Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο για την ελίτ, για αυτό έκανε την διοργάνωση η Ουέφα να δώσει την ευκαιρία σε μικρότερα κλαμπ να λάμψουν».

-Που κυμαίνονται τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών; Ποιο είναι το μικρότερο και ποιο το μεγαλύτερο;

«Θα ήθελα να μην συζητήσουμε για ποσά. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα. Τα έσοδά μας προέρχεται μόνο από την Ευρώπη. Φέτος παίρνουμε έσοδα μόνο από τους ομίλους και τα προκριματικά. Το ίδιο ισχύει για κάθε χρονιά, το πρωτάθλημα δεν δίνει λεφτά. Ετσι το βλέπουμε χρόνο με χρόνο, θα θέλαμε να το βλέπουμε με φόντο στο μέλλον, θα μας έδινε μια σταθερότητα».

-Τα χρήματα που θα πάρετε από την πρόκριση στους ομίλους θα βοηθήσουν για να βελτιώσετε την ομάδα ή έχετε άλλα σχέδια;

«Εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα σωστά, έχουμε τα έξοδα για τα ταξίδια, να οργανώσουμε τα παιχνίδια εντός έδρας, να βελτιώσουμε την πρώτη ομάδα, να ανακαινίσουμε τα γραφεία του συλλόγου, να βελτιώσουμε τις ακαδημίες. Τα έξοδά μας θα είναι ανάλογα με τα έσοδα».

-Υπάρχει κάποιο όνειρο που θέλετε να πραγματοποιήσετε ως πρόεδρος της Λίνκολν;

«Ένα όνειρο είναι να βελτιώσουμε την περιοχή που έχουμε για τις ακαδημίες. Το να μπούμε στους ομίλους ήταν στόχος. Σε ένα χρόνο από τώρα θα αφήσω κάποιον άλλον στη θέση μου, να πάει παρακάτω την ομάδα. Εγώ θα μείνω με την οικογένεια μου».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.