Βέλεθ: «Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ένιωσα οπαδός του Άρη»

Πέτρος Χαριζακλής03 Ιουλίου 2020

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΧΑΡΙΖΑΚΛΗ

Τέλη Ιουλίου του 2018 έφτανε στην Θεσσαλονίκη ως πρώτη επιλογή του Πάκο Ερέρα για το κέντρο της άμυνας. Εκτοτε έβγαινε από την ενδεκάδα μόνο αν ήταν τραυματίας ή τιμωρημένος. Ο λόγος για τον Φραν Βέλεθ, ο οποίος έκλεισε τον κύκλο του στον Αρη και μετά από δύο χρόνια κατηφορίζει στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό. 

Ο Ισπανός μίλησε στο Metrosport.gr για την απόφασή του να μετακομίσει στο «τριφύλλι», την σημασία της οικογένειάς του, τις σκέψεις που έκανε να σταματήσει το ποδόσφαιρο όταν ήταν στην Πολωνία, την συμβουλή που θα έδινε στον Καρυπίδη, έσταζε μέλι για τον ποδοσφαιρικό του πατέρα, Σάββα Παντελίδη, ξεχώρισε το γκολ που πέτυχε στην Τούμπα εναντίον του ΠΑΟΚ, μας αποκάλυψε ποιός ήταν ο «χειρότερος» συμπαίκτης του αλλά και πως είχε προτάσεις από όλες τις μεγάλες ελληνικές ομάδες.

-Τι σε έκανε να συμφωνήσεις με τον Παναθηναϊκό;

«Ο πρωταρχικός λόγος που επέλεξα τον Παναθηναϊκό είναι η οικογένειά μου, για μένα η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό. Μετά μέτρησε και το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού για τα επόμενα τρία χρόνια. Από την Αθήνα υπάρχουν πτήσεις για την Βαρκελώνη 2-3 φορές την ημέρα. Ετσι μπορεί να έρθει η Βέγκα με την γυναίκα μου ή να μετακομίσουν κανονικά αν βρούμε το κατάλληλο σχολείο. Εδώ στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν τέτοια σχολεία (σ.σ. με λογοθεραπευτές και ψυχολόγους για το σύνδρομο Ασπεργκερ), ο Διαμαντόπουλος προσπάθησε πέρυσι να με βοηθήσει αλλά δεν βρήκαμε κάτι. Η Αθήνα είναι μεγαλύτερη πόλη και υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για να βρούμε σχολείο. Είχα προτάσεις και από άλλες χώρες, αλλά είμαι χαρούμενος εδώ στην Ελλάδα. Επαιξε ρόλο και πως μίλησα με τον Τσάβι Ρόκα, αλλά δεν ήταν κυρίως το οικονομικό. Αν με ένοιαζε αυτό θα πήγαινα σε άλλη χώρα. Ο Παναθηναϊκός μου πρόσφερε τριετές συμβόλαιο ενώ ο Αρης διετές, για μένα είναι μεγαλύτερη ασφάλεια τα τρία χρόνια. Στην αρχή είχα συμφωνήσει να ανανεώσω, αλλά μετά είχε έρθει ο Χαριστέας και μου είπε δεν ξέρω τι θα γίνει. Υπήρχαν πολλές αμφιβολίες και έπρεπε να πάρει την καλύτερη απόφαση για μένα και την οικογένειά μου και αυτή ήταν να πάω στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό».

-Μιας και μιλάμε για την οικογένεια, πώς αντέδρασες όταν ήσουν στην Πολωνία και έμαθες για την διαταραχή που έχει η Βέγκα; Πως σε επηρέασε σε προπονήσεις και αγώνες;

«Με επηρέασε σε μεγάλο βαθμό. Λίγο μετά που το έμαθα, τραυματίστηκα σοβαρά».

-Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις όλα;

«Ναι το σκέφτηκα, και την πιθανότητα να σταματήσω το ποδόσφαιρο ή έστω να γυρίσω στην Ισπανία για να παίξω σε μια μικρότερη ομάδα για να είμαι κοντά στην οικογένειά μου. Αλλά η γυναίκα μου με βοήθησε πάρα πολύ, μου είπε να μην σταματήσω και να συνεχίσω να παλεύω».

-Πριν συμφωνήσεις με τον Παναθηναϊκό είχες προτάσεις από άλλες ομάδες; Ποιές ήταν και γιατί επέλεξες τους πράσινους;

«Είχα προτάσεις από όλες τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας, αλλά όταν μίλησα με τον Τσάβι Ρόκα με έπεισε να πάω στον Παναθηναϊκό. Μιλήσαμε αρκετές ώρες για το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού, να προσπαθήσουμε να πάρουμε κάποιον τίτλο, να βγούμε στην Ευρώπη. Είχα κι άλλες προτάσεις από Τουρκία, Βέλγιο και Ισπανία».

-Φοβήθηκες όταν ανακοινώθηκε πως θα συνεχίσεις στον Παναθηναϊκό ενώ είχες ακόμη τρεις μήνες με αγώνες στον Αρη;

«Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα. Προσαρμόζομαι στις συνθήκες και πάνω απ’ όλα είμαι επαγγελματίας. Είπα στην ομάδα ότι θα δώσω το 100% μέχρι και τον τελικό, αν φτάναμε, και τόνισα πως θα τιμήσω μέχρι την τελευταία μέρα το συμβόλαιό μου».

-Τι μήνυμα θα έδινες στους οπαδούς του Αρη για την συνέχεια;


«Θα τους έλεγα ευχαριστώ, όπως σου είπα και πριν οι οπαδοί του Αρη θα είναι πάντα στην καρδιά μου και ο Αρης είναι οικογένειά μου. Για την επόμενη σεζόν αν αρθεί το ban θα φτιάξει μια καλή ομάδα. Δεν ξέρω τι γίνεται με την FIFA, είναι θέματα της διοίκησης αυτά. Πάντα θα εύχομαι τα καλύτερα για την ομάδα, αλλά είμαι λίγο απογοητευμένος που δεν κατάφερα να κατακτήσω ένα τίτλο. Αυτή ήταν η χρονιά για να κατακτήσουμε κάποιο τρόπαιο, και για λίγα λάθη αλλά και τον τραυματισμό μου δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό το δώρο στον κόσμο. Ευχαριστώ τον κόσμο του Αρη, εύχομαι τα καλύτερα και θα είμαι για πάντα οπαδός του Αρη».

-Οταν ήρθες στον Αρη δεν συμφώνησες με την πρώτη προσπάθεια. Τι έγινε και στην δεύτερη προσπάθεια πείστηκες;

«Την πρώτη φορά μιλήσαμε μόνο μέσω μηνυμάτων με τον Διαμαντόπουλο και με τον Ερέρα μέσω τηλεφώνου. Ημουν στην Πολωνία και έπρεπε να σπάσω το συμβόλαιό μου. Μετά ξαναμίλησα και με τους δύο, εγώ ήθελα να ξέρω όλο το πρότζεκτ και μου το εξήγησαν στην δεύτερη επικοινωνία μας, μου έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Μου είπαν πως η ομάδα έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια στις χαμηλότερες κατηγορίες και προσπαθεί να ανέβει επίπεδο. Αυτό μου αρέσει να κάνω στις ομάδες που πηγαίνω να παίξω, αυτό σκέφτομαι και τώρα στον Παναθηναϊκό. Να βοηθήσω μια ομάδα να ανέβει».

-Πως εξηγείς τόσους τραυματισμούς που είχες στα δύο χρόνια που είσαι στην Ελλάδα και τον Αρη;

«Δεν είχα πολλούς τραυματισμούς, δύο πέρυσι και δύο φέτος. Με τον ΠΑΟΚ πέρυσι τραυματίστηκα γιατί γύρισα νωρίτερα στην δράση. Με την Μόλντε ήταν λόγω του ταξιδιού, ήταν ένα δύσκολο ταξίδι με 3 πτήσεις και δεν ήμουν τόσο συγκεντρωμένος στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο τελευταίος μου τραυματισμός οφείλεται στον κορωνοϊό και το γεγονός πως ήμουν 2-3 μήνες εκτός αγώνων».

«Λάθος αυτό που έγινε στη Νορβηγία, μόνο η οργάνωση λείπει από τον Αρη»

-Το καλοκαίρι ο Μπάσα ανέβασε ένα στόρυ στο Instagram για το ταξίδι στο Μόλντε και αρκετοί συμπαίκτες σου το σχολίασαν. Το θεωρείς σωστό να γίνει κάτι τέτοιο πριν από ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι; Τι έχεις να πεις να πεις γι΄αυτό το συμβάν;

«Για το μεγαλύτερο κομμάτι της ομάδας ήταν ένα λάθος γιατί δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το ταξίδι αλλά το παιχνίδι το ίδιο, ίσως γι΄αυτό δεν κάναμε τόσο καλό παιχνίδι. Είναι ευθύνη των ποδοσφαιριστών να παίζουμε καλά και να σκεφτόμαστε το παιχνίδι, το συζήτησα και μετά με τα παιδιά και τους είπα ότι ήταν λάθος να το ανεβάσουν στο Instagram. Το καλοκαίρι δεν ήταν σε καλή κατάσταση η οργάνωση της ΠΑΕ Αρης, προσπάθησαν να βρουν απευθείας πτήση αλλά δεν ήταν δυνατό και αλλάξαμε τρεις χώρες για να φτάσουμε στη Νορβηγία. Ηταν πάρα πολλές ώρες για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, αλλά το λάθος για τους παίκτες παραμένει λάθος. Στην Κύπρο για παράδειγμα πήγαμε αρκετές μέρες νωρίτερα για να συνηθίσουμε την ζέστη. Για μένα δεν ήταν πρόβλημα που μείναμε τόσες μέρες εκεί, αφού έτσι και αλλιώς η οικογένειά μου δεν είναι εδώ. Για κάποιους ίσως ήταν πρόβλημα, αλλά εκεί ήμασταν συγκεντρωμένοι για να πάρουμε την πρόκριση».


-Με ποιόν συμπαίκτη σου ταιριάζεις περισσότερο στην άμυνα και γιατί;

«Με τον Σόουζα δεν έχω παίξει πολύ μαζί αλλά έχω καλή σχέση μαζί του. Με τον Δεληζήση έπαιξα τα περισσότερα παιχνίδια, στην αρχή ήταν δύσκολα γιατί είχα πρόβλημα με την γλώσσα. Προσπαθούσα να μιλάω ελληνικά για να καταλαβαίνει ο Δεληζήσης, λίγο αργότερα το βρήκαμε. Με τον Ρόουζ δεν είχαμε θέμα, παίξαμε μισά-μισά ματς».

-Τι κρατάς και τι δεν σου άρεσε στον Αρη;

«Το καλύτερο από τον σύλλογο είναι οι οπαδοί του, τους έχω στην καρδιά μου. Οταν μεγαλώσω και θα είμαι στο σπίτι μου στην Ταραγόνα και θα με ρωτάνε ποια ομάδα έχω στην καρδιά μου θα λέω τον Αρη. Πρώτη φορά στην ζωή μου έχασα παιχνίδι εντός έδρας και ο κόσμος συνέχιζε να μας υποστηρίζει, δεν θα ξεχάσω ποτέ τον κόσμο. Επίσης, ευχαριστώ τον Super 3 για το μήνυμα που έστειλε για την κόρη μου και την κατανόηση που μου έδειξαν. Δεν θα ξεχάσω αυτή την επικοινωνία που είχα μαζί τους, για μένα με αυτό που έκαναν θα έχουν τον αμέριστο σεβασμό μου. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν η οργάνωση, η ομάδα χρειάζεται περισσότερη οργάνωση συνολικά. Αν ο Καρυπίδης και ο Χαριστέας βρουν λύση γι΄αυτό τότε ο Αρης θα ανέβει εντυπωσιακά τα επόμενα χρόνια. Ο Ενινγκ προσπάθησε να πιέσει για να υπάρξει περισσότερη οργάνωση. Η ομάδα έχει τα πάντα, κόσμο, γήπεδο, εγκαταστάσεις, της λείπει μόνο αυτό».

-Ποιά είναι η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή σου στον Αρη;

«Η χειρότερη μου στιγμή μου ήταν όταν ήμουν τραυματίας και ήμουν μόνος μου εδώ. Επίσης, τώρα με τον κορωνοϊό έμεινα 4 μήνες χωρίς να δω την οικογένειά μου. Καλύτερες στιγμές μου ήταν τα δύο ντέρμπι. Η αίσθηση που είχα μετά το γκολ που πέτυχα στην Τούμπα, το πρώτο μου γκολ στον Αρη. Μετά το ματς ήρθαν 300 άτομα και μας χειροκρότησαν και είπα τι γίνεται εδώ, με εντυπωσίασε πως πήραμε ισοπαλία και ήρθαν να μας υποστηρίξουν. Η δεύτερη ήταν φέτος στο ντέρμπι πάλι με τον ΠΑΟΚ, που κερδίσαμε, είχε έρθει η γυναίκα μου με την κόρη μου και τα πεθερικά μου για να με δουν, ήταν απίστευτο συναίσθημα και η ατμόσφαιρα που έφτιαξαν οι οπαδοί στο γήπεδο».


-Γιατί πανηγύρισες τόσο έντονα στα γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ στο φετινό 4-2 αλλά και πέρυσι στο 1-1; Ποιο προτιμάς;

«Επειδή αυτό το διάστημα ένιωσα οπαδός του Αρη, είχα προσφορές και νωρίτερα από άλλες ομάδες. Ενιωσα ένας με τον κόσμο του Αρη. Προτιμώ το γκολ στην Τούμπα αλλά όχι επειδή ήταν εκτός έδρας αλλά επειδή πήραμε ισοπαλία στο τελευταίο λεπτό και μετά πήραμε ψυχολογία και ανεβήκαμε».


-Πόσο δύσκολο ήταν να μένεις μόνος σου 2-3 μήνες χωρίς την οικογένειά σου και πως σε επηρέασε αυτή η κατάσταση στην επιστροφή σου στην αγωνιστική δράση;

«Ηταν πολύ δύσκολο για μένα. Αλλες ομάδες έδωσαν άδεια σε ποδοσφαιριστές να φύγουν για τις πατρίδες τους. Ζήτησα και εγώ από την ομάδα, γιατί το πρόβλημα ήταν σοβαρό και εγώ ήθελα να είμαι κοντά στην οικογένειά μου. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν μου έδωσαν άδεια, αλλά το σέβομαι γιατί είμαι επαγγελματίας. Με επηρέασε αρκετά γιατί έμεινα αρκετούς μήνες στο σπίτι. Οχι μόνο εμένα, αλλά και τους περισσότερους ποδοσφαιριστές».

-Θα ήθελες να αποχαιρετήσεις τον κόσμο του Αρη σε ένα γεμάτο γήπεδο;

«Θα ήθελα να πω αντίο στον τελικό του Κυπέλλου. Αλλά με τον τραυματισμό δεν μπορούσα να κάνω κάτι, ήταν δύσκολη στιγμή για εμένα. Ημασταν μόλις ένα λεπτό μακριά από την δόξα, είναι περίεργο συναίσθημα».

«Πατέρας μου ο Παντελίδης, αυτό θα έλεγα στον Καρυπίδη»

-Τι γνώμη έχεις για τους τρεις προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο του Αρη κατά την διάρκεια της θητείας σου;

«Ο Ερέρα είναι αυτός που με έφερε εδώ, παίζαμε ωραίο ποδόσφαιρο μαζί του. Τον ευχαριστώ που με έφερε, είχαμε την κατοχή της μπάλας πάντα. Δεν πήγε καλά η χρονιά αλλά υπάρχουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Με τον Ερέρα μιλάμε και την ίδια γλώσσα, για μένα ήταν πιο εύκολο. Η ομάδα έπαιζε πολύ καλά με τον Παντελίδη, εγώ αισθανόμουν πολύ άνετα στην άμυνα, πάντα ήθελε το καλύτερο στην άμυνα και η επίθεση θα έκανε την δουλειά της με λίγες πάσες. Είχα καλή σχέση με τον Παντελίδη, ήρθαμε κοντά και με εξέπληξε αυτό. Στην αρχή ήταν δύσκολα, όμως με το πέρασμα των μηνών ο Παντελίδης έγινε σαν πατέρας μου. Μαζί με τον Ντίνο Διαμαντόπουλο προσπάθησε να με βοηθήσει για το θέμα με την κόρη μου και το εκτιμώ απεριόριστα αυτό. Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια θα προπονήσει ακόμη μεγαλύτερη ομάδα. Ο Ενινγκ είναι ένας κλασσικός Γερμανός προπονητής που του αρέσει να παίζει αντεπίθεση και κάθετο ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σοβαρός αλλά μπορείς να του μιλήσεις. Ολοι τους είναι διαφορετικοί στα αποδυτήρια».

-Τι γνώμη έχεις για τους δύο τεχνικούς διευθυντές;

«Αρχικά είναι εντελώς διαφορετικοί. Ο Διαμαντόπουλος δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο και σκέφτεται διαφορετικά. Είχα καλύτερη σχέση με τον Διαμαντόπουλο, αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι πως σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να καταστρέψει τον Αρη παίρνοντας παίκτες από την ομάδα. Εμένα ποτέ δεν μου έκανε κάποια συζήτηση για μεταγραφή. Με τον Χαριστέα δεν είμαστε τόσο κοντά, δεν είναι πολύ καιρό εδώ. Οταν μίλησα μαζί του, μου φάνηκε καλός άνθρωπος που φάνηκε να προσπαθεί για να αλλάξει πράγματα για την ομάδα».

-Ποιός είναι ο καλύτερος και ποιός «χειρότερος» συμπαίκτης σου;

«Ο καλύτερος είναι ο αδερφός μου ο Χουλιάν, αλλά είχα πολύ καλή σχέση με τον Μαντσίνι, με τον Τόνσο και πέρυσι είχα εξαιρετική σχέση με τον Τζανακάκη και με τον Μενέντεθ. Φέτος γελούσα πολύ με τον Μπα. Χειρότερος; Μάλλον ο Μαρτίνες (σ.σ. γέλια). Του έλεγα πως είναι ξινός. Ολη την ώρα γκρινιάζει, αλλά είναι κουλ τύπος. Ο Λάρσον είναι πολύ ήσυχος, για να μιλήσεις πρέπει να βγάλεις με το ζόρι τις λέξεις από το στόμα του. Και ο Φετφατζίδης είναι ξινός, δεν μιλάει πολύ. Παρόλα αυτά είχα και μαζί του πολύ καλή σχέση».

-Τώρα που πας στον Παναθηναϊκό να περιμένουμε και τον Κουέστα στα «πράσινα» αφού εδώ και 7 χρόνια είστε στην ίδια ομάδα;

«Χαχα, δεν ξέρω. Είναι αδερφός μου αλλά θα πάρει την απόφασή του. Για μένα θα ήταν ιδανικό να έρθει μαζί μου, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Ο Παναθηναϊκός έχει ένα πολύ καλό τερματοφύλακα, τον Διούδη, και θα ήταν δύσκολο να υπάρχουν δύο τόσο καλοί τερματοφύλακες. Μάλλον μετά από 7 χρόνια θα χωρίσουν οι δρόμοι μας».

-Ποιά ήταν η σχέση σου με τον Καρυπίδη; Τι συμβουλή θα του έδινες;

«Μια σχέση προέδρου-παίκτη. Φυσιολογική σχέση, δεν έχουμε μιλήσει πολύ. Οταν τον βλέπω φυσικά μιλάμε, τον σέβομαι. Είναι το αφεντικό και δεν θέλω να είμαι τόσο κοντά στον ιδιοκτήτη της ομάδας. Αν μπορούσα να τον συμβουλέψω κάτι,θα ήταν να αυξήσει την οργάνωση του συλλόγου. Βέβαια έχει προσπαθήσει αρκετά, πήρε την ομάδα από τις χαμηλές κατηγορίες, την ανέβασε και την έχει βγάλει δύο φορές στην Ευρώπη».

«Στην άμυνα χρειάζεται λιγότερο τρέξιμο, δεν είναι δικαιολογία το οικονομικό»

-Πώς σου φάνηκε πως έπαιξες ως αμυντικό χαφ στον αγώνα με τον ΟΦΗ;

«Εχω παίξει αρκετές φορές και στην Πολωνία και στην Ισπανία. Νιώθω άνετα αλλά προτιμώ να παίζω ως στόπερ. Χρειάζεται λιγότερο τρέξιμο (σ.σ. γέλια).

-Σε ποιο παιχνίδι φέτος ένιωσες την μεγαλύτερη πίεση για το αποτέλεσμα;

«Στο δεύτερο παιχνίδι, στα προημιτελικά του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και στο πρώτο παιχνίδι με την ΑΕΚ στην Αθήνα. Εκεί παίζαμε με δέκα παίκτες και καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτή την πρόκριση».

-Πόσο δύσκολο ήταν να παίζετε όλη τη χρονιά με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη και τον τελικό Κυπέλλου ενώ παράλληλα υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές σας;

«Είμαστε επαγγελματίες. Μετά τον κορωνοϊό ήταν φυσιολογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις. Πριν από τον κορωνοϊό, ναι ήταν λογικά να επηρεάζει κάποιους παίκτες, αν δεν είχαν να φάνε ή να πάνε να δουν την οικογένειά τους. Εγώ δεν είχα μεγάλο πρόβλημα, έχω ζήσει πιο δύσκολες καταστάσεις στην Βίσλα, είχαμε καθυστερήσεις πάνω από έξι μήνες και έπαιξα όλη την χρονιά. Πρέπει να καθαρίσεις το μυαλό σου πριν μπεις στο γήπεδο και να παλέψεις. Φυσικά είναι τα χρήματά σου, αλλά μπορείς στο τέλος της χρονιάς να τα ζητήσεις από την ομάδα. Πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις το αγωνιστικό με το οικονομικό, για μένα δεν είναι δικαιολογία να μην παίζεις καλά αν δεν πληρώνεσαι στην ώρα σου. Κάθε ποδοσφαιριστής έχει διαφορετικό χαρακτήρα, το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Εννοείται πως αν πληρώνεσαι στην ώρα σου επικεντρώνεσαι μόνο στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει όμως σχεδόν παντού αυτό το πρόβλημα».

-Τι θα σου λείψει περισσότερο από την Θεσσαλονίκη;

«Η ίδια η πόλη. Μοιάζει με την Ταραγόνα, με την θάλασσα δίπλα. Νιώθω πολύ όμορφα εδώ, πολύ άνετα, αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα αυτά θα έμενα εδώ. Θα μου λείψει η ζωή εδώ, αλλά στην ζωή πρέπει να παίρνεις αποφάσεις».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.