Βάσια Αναστασίου: «Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες μας έβαλαν τα γυαλιά, τα παιδιά μας ήταν... ξυπόλυτα στα αγκάθια!»

Metrosport Team09 Αυγούστου 2021

Η δημοσιογράφος-δικηγόρος, Βάσια Αναστασίου βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στη Βόρεια Αττική και φιλοξενήθηκε στο Μetropolis 95,5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα», αναφέροντας όσα έζησε στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Εκανε μνεία στην βοήθεια των Ρουμάνων πυροσβεστών, παράλληλα όμως επεσήμανε και την έλλειψη εξοπλισμού των Ελλήνων πυροσβεστών.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

Για το τι  έζησε αυτές τις δραματικές ώρες;

«Ήταν παρά πολύ δύσκολες οι μέρες που έχουμε ζήσει και γενικά όλοι οι πολίτες της Βόρειας Αττικής. Ο φόβος και ο θυμός που υπήρχε ήταν τεράστιος σε όλες τις δύσκολες ώρες και εμείς οι εθελοντές δεν είχαμε καμία καθοδήγηση. Οι πολίτες αυτοσχεδίαζαν και προσπαθούσαμε μόνοι μας να σώσουμε ότι σώνεται. Δεν θα ξεχάσω το εφιαλτικό βράδυ που ζήσαμε στο Κρυονέρι, που προσφέραμε σάντουιτς και νερό σε πυροσβέστες και εθελοντές, φυσικά ήταν το μόνο που μπορούσαμε να προσφέρουμε. Οι άνθρωποι εκεί μας ανέφεραν ότι ήθελαν οχήματα και όχι σάντουιτς. «Τι να τα κάνουμε τα σάντουιτς, φέρτε μας οχήματα για να σβήσουμε την φωτιά», μας έλεγαν. Την επόμενη ημέρα, ακούγαμε εκρήξεις από τον Άγιο Στέφανο, με επιχειρήσεις να καίγονται. Η φωτιά στα Κιούρκα έχει κάψει πάρα πολλά σπίτια, συγκεκριμένα στο Κρυονέρι έχουν καεί πάνω από 300. Δεν μπορούν να υπολογιστούν σε αριθμό οι εκτάσεις γης και τα ζώα τα οποία έχουν καεί. 

H Βάσια Αναστασίου, δημοσιογράφος που κάλυψε τα γεγονότα


Συνέχισε:

«Δεν γίνεται να αναλωνόμαστε σε πλαίσια πολιτικών ευθυνών, είναι μια κατάσταση που χρόνια τώρα υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει. Δεν λάβανε τα μέτρα, δεν υπήρχε εξοπλισμός. Ήρθαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες με σύγχρονο εξοπλισμόκαι μας έβαλαν τα γυαλιά και τα δικά μας τα παιδιά ήταν «ξυπόλυτα στα «αγκάθια.» Θα γίνει μια δωρεά στους πυροσβέστες του Αγίου Στεφάνου και του Διονύσου σε κράνη και εξοπλισμό. Τα νερά χορηγήθηκαν από την εταιρεία «Βίκος» οι οποία έστειλε σε όλη την Ελλάδα με δική της πρωτοβουλία. Όλα σχεδόν τα εφόδια έρχονται από εθελοντές, γενικά είναι μια κατάσταση τραγική. Τα ζώα μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο Γαλατσίου, όσοι είναι στην Αθήνα και ενδιαφέρονται υπάρχουν περίπου στα 128 σκυλιά και 10 γάτες για υιοθεσία. Μερικά από τα ζώα θα μεταφερθούν στο καταφύγιο της Βούλας στο Γαλάτσι. 

Τα συγκεκριμένα ζώα είναι φοβισμένα, κάποια από αυτά είναι και καμένα. Οι εθελοντές κτηνίατροι πραγματοποιούν μια σπουδαία δουλεία. Σκεφτείτε ότι, αυτές οι ψυχές δεν φταίνε σε τίποτα. Ήταν συγκλονιστικές εικόνες και έχω κουραστεί να ακούω σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών, για εμένα είναι όλοι υπαίτιοι για αυτό που ζήσαμε και ζούμε κάθε χρόνο. Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι έχουν καταστραφεί με περιουσίες μιας ζωής να χάνονται. Συγκεκριμένα στον Άγιο Στέφανο μερικοί πολίτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλές ξενοδοχείο, βέβαια μείναν πίσω 5-6 ηλικιωμένοι και κλαίγανε, φωνάζαν και δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. 

Το ελπιδοφόρο μήνυμα μέσα σε όλο αυτό είναι η προσφορά, είναι τιμή μου που ανήκω σε αυτή τη γενιά, κάτω από τα 50 έτη. Αυτή την στιγμή, κάποιοι από την νέα γενιά χωρίς να τους νοιάζει η πολιτική άποψη του καθενός, κρατάνε όλο το δίκτυο εθελοντών, μια γενιά μόνη της και πραγματικά είναι συγκινητικές και τόσο ελπιδοφόρες οι εικόνες που έχουμε ζήσει».

Για το πώς είναι η κατάσταση  τώρα στην Βόρεια Αττική;

«Έχει ελεγχθεί η φωτιά και μέσω των ηρωικών εθελοντών - πυροσβεστών, είμαστε σε ένα καθεστώς που προσέχουμε για τις αναζοπυρώσεις, γιατί έτσι την πατήσαμε και τις προάλλες στην Βαρυπόμπη. Με έξι λωρίδες δρόμο και δύο μποφόρ, μεγαλύτερη αντιπυρική ζώνη δεν ξέρω αν υπάρχει... Θέλω να πω, ότι σίγουρα υπάρχουν ευθύνες και οποίος να είναι στην κυβέρνηση πρέπει να αποδοθούν».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.