VAR-α στο ψαχνό Αμπέλ!

Κώστας Πετρωτός20 Ιανουαρίου 2020

Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας άποψη αλλά προσωπικά μου αρέσει να ακούω ανθρώπους που έρχονται να δουλέψουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να μπαίνουν στους δικούς μας προβληματισμούς. Ο Αμπέλ Φερέιρα, στην προκειμένη περίπτωση, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης, έκανε κάτι πολύ χρήσιμο.

Μας μετέφερε το πώς αντιμετώπισαν οι συμπατριώτες του στην Πορτογαλία το πρόβλημα του αργού ποδοσφαίρου και παράλληλα κατέθεσε και την δική του οπτική για το πώς χρησιμοποιείται το VAR στην Ελλάδα.

Με δύο λόγια, ο Πορτογάλος τεχνικός μας είπε ότι αν θέλουμε να πάψουμε να βλέπουμε αργό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πρέπει να μειωθούν τα φάουλ που σφυρίζονται, ενώ σε ό,τι αφορά στο VAR θύμισε ότι είναι η πρώτη σεζόν που εφαρμόζεται και στην παρούσα φάση το πιο σημαντικό είναι να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να λαμβάνονται και πιο γρήγορα.

Όλη ουσία της χθεσινής αναμέτρησης με λίγα λόγια... to the point ή στο ψαχνό, όπως θα έλεγαν οι μη αγγλομαθείς πατεράδες μας.

Για να προλάβω ορισμένους, δεν αποτελούν δικαιολογία η χρήση του VAR και τα πολλά φάουλ για την κακή ποιότητα ποδοσφαίρου που παίχθηκε χθες στην Τούμπα παρά την διάθεση και των δύο ομάδων να παίξουν επιθετικά. Είναι η ωμή αλήθεια. Με πεντάλεπτες διακοπές κάθε τρεις και λίγο, ο αγώνας δεν μπορούσε να πάρει ρυθμό, όσο και αν επιχειρούσαν να του δώσουν οι παίκτες.

Πρέπει να βρει το μείγμα που δίνει ενέργεια

Φυσικά, το παραπάνω πολύ εύστοχα συμπέρασμα δεν αφαιρεί από εμάς την υποχρέωση να αναλύσουμε και την εμφάνιση του ΠΑΟΚ. Ελπίζω και ο ίδιος ο Αμπέλ Φερέιρα να το κάνει εύστοχα, όπως και οι ατάκες του για τις αδυναμίες που πρέπει να εξαλείψει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στα δικά μου μάτια, ο ΠΑΟΚ είχε και πάλι πρόβλημα στη χημεία της ενδεκάδας. Η ομάδα, ειδικά μέχρι την μέση ήταν πολύ βαριά, με αποτέλεσμα η μπάλα να μην φτάνει σωστά στους μπροστινούς. Ο Φερέιρα χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά τρία χαφ (το είχε κάνει και στο Ηράκλειο, στο ματς Κυπέλλου με τον ΟΦΗ), προφανώς γιατί ήθελε να δώσει στον Μίσιτς την ευκαιρία να κάνει ένα ανάλογα παραγωγικό ματς. Ο Κροάτης δεν ήταν καθόλου άσχημος, κινήθηκε μέχρι και ως κρυφός φορ (θυμηθείτε την ευκαιρία του μετά από την μπαλιά του Βιεϊρίνια στο πρώτο ημίχρονο), ωστόσο, πίσω του, Μαουρίσιο και Αουγκούστο δεν μπορούσαν να πατήσουν το γκάζι. Κούρσες που μας είχε συνηθίσει δεν μας έδωσε ούτε ο Βιεϊρίνια (προφανώς χρειάζεται ακόμη χρόνο μετά την επέμβαση για να φτάσει σε περσινά επίπεδα ταχύτητας), αλλά τουλάχιστον ο Πορτογάλος με την ποιότητα που τον διακρίνει με την μπάλα στα πόδια, έβγαλε μπαλιές και δημιούργησε δύσκολες καταστάσεις μπροστά από την εστία του Παπαδόπουλου. Από αυτή την αργή μεσοαμυντική διάταξη έλειπε και ο Κρέσπο που σε κάθε ματς «φωνάζει» με την απουσία του σχετικά με το πόσο απαραίτητος είναι.

Η επιστροφή του θα λύσει τα χέρια του Φερέιρα που σωστά τον αφήνει να προετοιμαστεί για να επανέλθει στο 100% έτοιμος και όχι να ρισκάρει υποτροπή.

Ο Λάμπρου είναι μεταγραφή έτοιμη για ενδεκάδα

Και ο έτερος παίκτης προερχόμενος από τραυματισμό, ο Ελ Καντουρί λείπει, κυρίως για την σιγουριά στην κυκλοφορία μπάλας, θα έλεγα, όμως, ότι περισσότερο στην παρούσα φάση, όσο κι αν ακούγεται κάπως, λείπει ο Λάμπρου. Ο Κατερινιώτης επιθετικός, στις δύο διαδοχικές εμφανίσεις του (χθες ως αλλαγή), σκόραρε ισάριθμες φορές, «φωνάζοντας» στον Φερέιρα ότι έχει ήδη μία μεταγραφή στα χέρια του, έτοιμη προς αξιοποίηση.

Ο Πορτογάλος, προφανώς, έχει αντιληφθεί ότι ο Λάμπρου αποτελεί το ορμητικό νερό που πέφτει σε έναν ποταμό, με την διαφορά ότι ο 22χρονος παίκτης δεν είναι απλά ορμητικός. Δείχνει πανέτοιμος για να χτυπήσει την πόρτα της ενδεκάδας. Σε μία περίοδο που άλλοι πλάγιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα (ντεφορμέ σε μερικά ματς ο Μπίσεσβαρ, ο Ελ Καντουρί είναι τραυματίας, ο Πέλκας παίζει κυρίως στον άξονα), ο Κατερινιώτης δείχνει γεμάτος ενέργεια και φρέσκες ιδέες. Μία νέα μεταγραφή, που μάλιστα έχει κάνει και μία μεγάλη περίοδο προσαρμογής.

Σημασία έχει ο Φερέιρα να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση και να πάρει το καλύτερο από τον νεαρό, χωρίς να αφήσει μέσα στα αποδυτήρια την αίσθηση ότι αδικεί κανέναν.

Κατά τα άλλα, είναι ξεκάθαρο ότι και ο Πέλκας βρίσκεται στο ανέβασμα. Κι ας έχασε ένα γκολ κι έδειξε να μην έχει ανακτήσει απόλυτα την σιγουριά που τον συνόδευε τα δύο προηγούμενα χρόνια στον ΠΑΟΚ. Τέλος, ο Σφιντέρσκι επιβεβαίωσε πόσο ισχυρό ένστικτο σκόρερ έχει και καλό θα είναι ο Φερέιρα να δει πώς θα τροφοδοτείται πιο συχνά.

Αυτός ο ΠΑΟΚ έχει πολλά να δώσει, αρκεί ο προπονητής του αναλύσει μέχρι κεραίας τα συμπεράσματα που βγάζει η ομάδα με κάθε εμφάνισή της.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.