Βαλένθια-Μπαρτσελόνα: Η «μονομαχία» που πάντα ξεχωρίζει και τα ιστορικά... αλισβερίσια

Metrosport Team20 Φεβρουαρίου 2022

Βαλένθια και Μπαρτσελόνα έρχονται αντιμέτωπες την Κυριακή (20/2, 17:15) σε μια αναμέτρηση που ναι μεν δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος, αλλά αν μη τι άλλο παραμένει ένα παιχνίδι το οποίο προσελκύει τα βλέμματα.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Τις χωρίζουν 9 βαθμοί στο πρωτάθλημα, καθώς οι Καταλανοί βρίσκονται στην 4η θέση με 39 βαθμούς, ενώ οι Λεβαντίνοι στην 12η με 30. 

Με τις δύο ομάδες να έχουν χάσει σε ισχύ σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, όταν δηλαδή το όνομά τους αποτελούσε φόβητρο για οποιαδήποτε ομάδα, οι μεταξύ τους αναμετρήσεις ωστόσο παρουσιάζουν πάντα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εξάλλου, αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε και από τα σκορ στα προηγούμενα μεταξύ τους παιχνίδια, καθώς το πρώτο ματς της φετινής σεζόν στο Καμπ Νόου είχε λήξει 3-1, ενώ πέρσι η Μπάρτσα είχε φύγει νικήτρια από το Μεστάγια με 2-3. Γενικώς, ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στην σύγχρονη μεταξύ τους προϊστορία, δύσκολα βρίσκουμε αγώνα που δεν έχει μπει έστω ένα γκολ.

Πάντως, ανέκαθεν η Μπάρτσα είχε το πάνω χέρι στα παιχνίδια με τη Βαλένθια και αυτό αποτυπώνεται πλήρως στα στατιστικά. Συνολικά, οι Καταλανοί μετρούν 34 νίκες σε 66 αναμετρήσεις, ενώ οι Λεβαντίνοι 14 και 18 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

Όσον αφορά επιλεκτικά τα παιχνίδια στο Μεστάγια, η Μπάρτσα έφυγε νικήτρια 19 φορές, ενώ 7 κέρδισε η Βαλένθια και 8 παιχνίδια έληξαν δίχως νικητή.

Μεγαλύτερη σε εύρος νίκη, που σημειώθηκε ποτέ σε ντέρμπι Μπαρτσελόνα-Βαλένθια, ήταν αυτή που είχε πετύχει η Μπαρτσελόνα το 2016 για το Κόπα Ντελ Ρέι, συνθλίβοντας στο Καμπ Νόου τις «νυχτερίδες» με 7-0.

Τα συχνά αλισβερίσια ποδοσφαιριστών ανάμεσα στους δύο συλλόγους

Ανέκαθεν η Βαλένθια, ήταν από τους συλλόγους που διέθεταν εξαιρετικά «φυτώρια» στην Ισπανία, με τους Καταλανούς να τα... τιμούν δεόντως. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Μπάρτσα αγόραζε παίκτες από τη Βαλένθια, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που έπαιζαν για τη Βαλένθια, πήγαν σε άλλο σύλλογο, και έπειτα ακολουθούσε η Βαρκελώνη. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι ο Φεράν Τόρες. Το next big thing του ισπανικού ποδοσφαίρου αποτελεί προϊόν των ακαδημιών της Βαλένθια και το 2020 αποκτήθηκε από την Μάντσεστερ Σίτι έναντι 35.000.000 ευρώ. Πλέον αγωνίζεται με τα μπλαουγκράνα, με τον ίδιο να δηλώνει πως: «Αγωνίζομαι στη μεγαλύτερη ομάδα της Ισπανίας».

Επιπλέον, άξιο αναφοράς είναι, πως μέσα στις top20 πωλήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Βαλένθια, οι 7 ήταν στην Μπαρτσελόνα!

Φυσικά κανείς δεν ξεχνάει τη μεταγραφή του Νταβίντ Βίγια το 2010 έναντι 40.000.000 ευρώ, ή αυτή του Αντρέ Γκόμεζ το 2016 έναντι 38.000.000 ευρώ, ενώ στην εν λόγω λίστα υπάρχει και το όνομα του Ζόρντι Άλμπα, ο οποίος είχε αποκτηθεί από τους Καταλανούς το 2012.

Πάντως, η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε αναζήτηση ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον 32χρονο πλέον Ζόρντι Άλμπα, με τα ισπανικά ρεπορτάζ να αναφέρουν πως ψηλά στη λίστα υπάρχει ο Χοσέ Γκαγιά, ποδοσφαιριστής της Βαλένθια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.