Βάλ’το αγόρι μου!

Γιώργος Στράντζαλης19 Ιανουαρίου 2021

Πολλοί προπονητές ενστερνίζονται την άποψη: “ομάδα που δημιουργεί μη τη φοβάσαι”, καθώς πιστεύουν πως όταν δημιουργείς τελικές προσπάθειες εύκολα ή δύσκολα θα έρθει και το γκολ. Αυτής της άποψης είναι ίσως και ο Άκης Μάντζιος. Μόνο που στην περίπτωση του Αρη το πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλλειψη δημιουργικότητας όσο η απουσία του παίκτη που θα αξιοποιήσει τις τελικές προσπάθειες.

Γιατί κακά τα ψέματα ο Αρης δημιουργεί, αλλά δυσκολεύεται να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Χρειάζεται 7,5 τελικές για να πετύχει γκολ. Στο σύνολο δε των 17 αγώνων Πρωταθλήματος έχει πετύχει 22 τέρματα, έχει κάνει 166 φάσεις, δηλαδή 9,8 ανά αγώνα. Απέναντι στον Παναθηναϊκό όμως δεν… του έφτασαν ούτε οι 21 φορές που απείλησε την αντίπαλη εστία, εκ των οποίων οι 7 εντός της περιοχής και το πρόβλημα της απουσίας ενός φορ που θα τα βάζει, “βγάζει” πλέον μάτια.


 Ο Λόπεθ της μίας τελικής και η προσπάθεια του Μάνου

Ενα πρόβλημα ασφαλώς διαχρονικό, και έχει καταγραφεί ουκ ολίγος φορές, το οποίος όμως αναδείχθηκε στο μέγιστο βαθμό του στα τελευταία παιχνίδια, με αποκορύφωμα το προχθεσινό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Αυτή τη φορά, η ομάδα του Άκη Μάντζιου δεν κατάφερε να κρύψει την επιθετική της… δυστοκία και το πόσο πολύ της λείπει ένας κλασσικός φορ που θα έχει 1) την ικανότητα στο σκοράρισμα και θα είναι μέσα στις φάσεις και 2) το ένστικτο του… killer που κάθε ομάδα η οποία έχει ως στόχο να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να έχει στο ρόστερ της. Χωρίς αυτό να ακυρώνει τον Δημήτρη Μάνο ο οποίος όταν μπήκε στο παιχνίδι άλλαξε τις ισορροπίες και δημιούργησε καταστάσεις. Ο Έλληνας επιθετικός έρχεται δεύτερος σε δημιουργία φάσεων με 25 (πρώτος με 26 είναι ο Γκάμα) σε 17 αγώνες, αλλά δουλειά του είναι να τις τελειώνει. Και στο κομμάτι αυτό η αλήθεια είναι πως δυσκολεύεται, καθώς πολλές φορές χρειάζεται να κινείται περιφερειακά και σε απόσταση από το αντίπαλο “κουτί” με αποτέλεσμα να μην είναι στο πεδίο δράσης του

Ο Κριστιάν Λόπεθ, από την άλλη, ήρθε το καλοκαίρι με την προοπτική να αντικαταστήσει τον Μπράουν Ιντέγε και να αποτελέσει τον βασικό φορ της ομάδας. Οι άνθρωποι του Αρη επένδυσαν στον Ισπανό επιθετικό, τον οποίο παρακολουθούσαν την τελευταία 2ετία, αλλά στην πράξη (μέχρι τώρα τουλάχιστον) η επιλογή του συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις αποτυχημένες μεταγραφές. Μετά από 17 συμμετοχές ο Λόπεθ παραμένει με μόλις μία τελική προσπάθεια (!) στην αντίπαλη εστία, εκείνη στο γκολ που πέτυχε την 1η αγωνιστική με τη Λαμία.


Γκάμα και Μπερτόλγιο “έκρυβαν” το πρόβλημα

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε ότι ο Αρης δεν σκόραρε στα τέσσερα από τα τελευταία πέντε παιχνίδια και δεν βρήκε γκολ στις 44 τελικές που δημιούργησε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πάρει μόλις τέσσερις βαθμούς σε αυτό το σετ. Προηγουμένως, πριν τη Λαμία, είχε σκοράρει σε όλα (!) και πήρε 29 βαθμούς σε 12 παιχνίδια. Η εντυπωσιακή πορεία των Κιτρινόμαυρων και (κυρίως) η αποτελεσματικότητα των μεσοεπιθετικών του στο σκοράρισμα έκρυψαν κάτω από το χαλί το πρόβλημα.

Με πρωταγωνιστή – κατά κύριο λόγο- τον Μπρούνο Γκάμα και τον Φακούντο Μπερτόγλιο να εξελίσσεται από εναλλακτική λύση στο ρόστερ (με αυτή την προοπτική αποκτήθηκε) σε μία σταθερά για τον προπονητή, ο Αρης έβρισκε παντού λύσεις στο σκοράρισμα. Οι δυο τους έχουν πετύχει τα 10 από τα 22 γκολ του φετινού Αρη και βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των παικτών που δημιουργούν τις περισσότερες τελικές προσπάθειες. Ο Πορτογάλος έχει πέντε γκολ σε 26, εκ των οποίων οι 9 εντός της αντίπαλης περιοχής. Χρειάζεται δηλαδή 1,5 τελική για να σκοράρει. Ενώ ο Αργεντινός με 17 τελικές είναι τρίτος στη σχετική κατηγορία, εκ των οποίων οι 10 έγιναν εντός της αντίπαλης περιοχής. Έχει σημειώσει επίσης πέντε γκολ, ήτοι χρειάζεται 3,4 προσπάθειες για να βρει δίχτυα. Ματίγια και Σάσα, οι δύο αμυντικοί χαφ της ομάδας, έχουν από δύο γκολ σε 16 και 15 τελικές προσπάθειες αντίστοιχα. 

Οι περισσότερες εκτός περιοχής, που σημαίνει ότι δοκιμάζουν και εμπιστεύονται τα πόδια τους. Στους αριθμούς του Ισπανού βέβαια συμπεριλαμβάνονται και οι εκτελέσεις του στις στατικές φάσεις. Οι παραπάνω αριθμοί ωστόσο έρχονται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το προβληματισμό του φετινού Αρη με την έλλειψη επιθετικών που θα παίρνουν πρωτοβουλίες και θα είναι πιο συμμετοχικοί στην τελική προσπάθεια. Φανερώνουν επίσης ότι ο Αρης στήριξε τη μέχρι τώρα πορεία του στη ρέντα των μεσοεπιθετικών του. Σ την ποιότητα του Γκάμα, στην ικανότητα και στην αντίληψη του Μπερτόλγιο και στις πρωτοβουλίες των αμυντικών χαφ. Οταν αυτοί λείπουν (βλ. Μπερτόγλιο) ή για κάποιους λόγους δεν είναι τόσο συμμετοχικοί στο παιχνίδι της ομάδας, ή δεν είναι… η μέρα τους, τότε υπάρχει πρόβλημα. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια βγάζει μάτια αυτό. Η ενίσχυση στην κορυφή της επίθεσης -με έναν ικανό φορ - είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τον Αρη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.