Β. Σαββίδης: «Υποτελής ο πατέρας μου στον Ολυμπιακό; Ας δει τα αποτελέσματα ο κ. Σοφιανόπουλος»

Metrosport Team30 Σεπτεμβρίου 2021

Για τα απίθανα περιστατικά με Κοσκωτά και Γκμοχ στην προετοιμασία στη Γερμανία, την πρόταση του Παναθηναϊκού, το σπαρταριστό συμβάν με τον Αλέφαντο καθώς και για την τρόπο με τον οποίο μετακινήθηκε από τον Πανσερραϊκό στον Ολυμπιακό μίλησε ο Παναγιώτης Σοφιανόπουλος στο fosonline.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον αείμνηστο πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Χάρη Σαββίδη, αφήνοντας ξεκάθαρο υπονοούμενο ότι ήταν υποτελής στον Ολυμπιακό.
Απάντηση στον Σοφιανόπουλο για τις αναφορές στον πατέρα του, έδωσε ο Βαγγέλης Σαββίδης, ο οποίος με στοιχεία ξεκαθαρίζει ποιες ήταν οι σχέσεις ΠΑΟΚκαι Ολυμπιακούπου ο Σοφιανόπουλος έβλεπε ως μια «περίεργη συμπεριφορά (έως υποτέλεια)». 

«Έχοντας λάβει γνώση τα όσα ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ο πρώην ποδοσφαιριστής ενός εκ των μεγαλύτερων συλλόγων της Ελλάδος, του Ολυμπιακού κ.Σοφιανόπουλος και τον τρόπο που αυτά προβλήθηκαν από ένα site φίλα προσκείμενο στο σύλλογο του Ολυμπιακού και αναπαρήχθησαν από άλλα αθλητικά sites, θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Λόγω της παρόδου αρκετών ετών πολλοί γνωρίζουν και αντίστοιχα πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο πατέρας μου υπήρξε ποδοσφαιριστής (συγκεκριμένα τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ) ,πρόεδρος της ομάδας της ΒΕΡΟΙΑΣ (ιδιαίτερης πατρίδας του) και μετέπειτα του ΠΑΟΚ.

Μεγαλομέτοχος πριν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς κατάκτησης του πρωταθλήματος, ενώ από τον Οκτώβριο του 1985 ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου και ως πρόεδρος του ποδοσφαιρικού τμήματος του ΠΑΟΚ μέχρι τον Ιούνιο του 1988.

Διατήρησε το σύνολο των μετοχών του και μετά την αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο.

Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες ανάληψης της προεδρίας ούτε της διαδοχής του.

Σίγουρο είναι πως όλο το διάστημα έδωσε αγώνες εντός και εκτός γηπέδων με αντίπαλους εσωτερικούς και εξωτερικούς.(Κάνω σύντομη μνεία σε μερικά γεγονότα, χωρίς χρονική σειρά πολλά από τα οποία βίωσα από κοντά, όπως η πρωτοβουλία διεκδίκησης περισσότερων εσόδων από το ΠΡΟ-ΠΟ γνωστή ως απεργία των 12 ΠΑΕ που και πρωτοστάτησε αν και στοίχισε την έξοδο στην Ευρώπη ,τις εξοντωτικές τιμωρίες με αλλαγή έδρας από την Τούμπα στα γήπεδα Χανίων, Σερρών και Τρικάλων, την αλλαγή του νόμου λόγω του σκανδάλου του ποδοσφαιριστή κ.Τσίγκοφ που κόστισε ίσως ένα πρωτάθλημα και πολλά άλλα).

Στόχος ήταν πάντα ο ΠΑΟΚ να κατακτήσει την κορυφή με θεμιτά μέσα εντός αγωνιστικού χώρου (αξιόμαχο σύνολο) και εκτός (οργάνωση ομάδας σε όλα τα επίπεδα).

Όλα με γνώμονα το πάθος και την λατρεία που έτρεφε για την ομάδα που υπηρέτησε και ως αθλητής.

Στην προσπάθεια αυτή υπήρχαν εμπόδια, ίσως λάθη (λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν προσπαθεί) και τεράστια κόστη που κάλυπτε με την προσωπική του περιουσία.

Δεν δίστασε μάλιστα να προχωρήσει σε κινήσεις, προχωρημένες για την εποχή, όπως η πώληση του αμυντικού ποδοσφαιριστή κ.Μπανιώτη και του προπονητή κ.Λίμπρεχτς με αντίτιμο ποσά τεράστια σε σχέση με τις ποδοσφαιρικές αξίες της τότε εποχής τα οποία θα συντελούσαν και αυτά στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ομάδας σε βάθος χρόνου.

Τονίζω, και έχει τη σημασία του, πως ο κ.Λίμπρεχτς έμεινε στον πάγκο της ομάδας του Ολυμπιακού μόνο 8 αγώνες (ήταν δεδομένη η αποχώρησή του το καλοκαίρι καθώς είχε συμφωνήσει να αναλάβει την Εθνική Ολλανδίας κάτι που γνώριζαν αμφότεροι οι σύλλογοι και τα επιτελεία τους προτού επέλθει η συμφωνία) και ο κ.Μπανιώτης αγωνίστηκε για 28 αγώνες με την ομάδα του Ολυμπιακού και μεταγράφηκε ξανά.

Σήμερα πλέον κανείς δεν ασχολείται με τέτοιες αγοραπωλησίες καθώς το ποδόσφαιρο με το εμπόριο είναι έννοιες συμβατές.

Η αναφορά του κ.Σοφιανόπουλου στα γεγονότα της εποχής εκείνης, που αποτέλεσε και λόγο της παρέμβασής μου, αφήνουν να εννοηθεί (θελημένα η άθελα) πως αντιλήφθηκε μια περίεργη συμπεριφορά (έως υποτέλεια) για την οποία επιλέγω ως απάντηση να παρουσιάσω τα αποτελέσματα των ομάδων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις κατά την διάρκεια της προεδρικής θητείας του πατέρα μου ως αδιάψευστο μάρτυρα και μόνο.

1-12-1985 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΠΑΟΚ 2-0

30-3-1986 ΠΑΟΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0

5-10-1986 ΠΑΟΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-1

1-3-1987 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ 1-1

6-12-1987 ΠΑΟΚ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6-1

27-3-1988 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΠΑΟΚ 2-1

ΣΥΝΟΛΟ ΝΙΚΩΝ ΠΑΟΚ: 3

ΣΥΝΟΛΟ ΝΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ: 2Τ

ΙΣΟΠΑΛΙΑ:1 (ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ)

ΤΕΡΜΑΤΑ:

ΠΑΟΚ 13

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 7

Χωρίς κανένα ίχνος προσβολής προς την ομάδα και το σύλλογο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ θα αναφέρω πως το παιχνίδι που έλαβε χώρα μετά από τιμωρία της έδρας του ΠΑΟΚ στο γήπεδο των Σερρών και έληξε με τελικό σκορ 6-1 αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ σε βάρος του Ολυμπιακού πρόεδρος της οποίας ήταν τη δεδομένη περίοδο ο κ.Κοσκωτάς.

Σε πρόταση του ,δε, για την αγορά ενός ανερχόμενου τότε νεαρού ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν στα άκρα έναντι ενός αστρονομικού ποσού η απάντηση που έλαβε ήταν ΟΧΙ.

Τέλος,

θα ήθελα να προσθέσω πως την ημέρα της αλλαγής της προεδρίας της ομάδας και ανάληψης από τη νέα διοίκηση ,μετά από εκλογική αναμέτρηση, o σύλλογος παραδόθηκε με ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΧΡΕΗ στην ΕΦΟΡΙΑ,το ΙΚΑ και 63 εκ. δραχμές μετρητά στο ταμείο της ομάδας ,εξασφαλισμένη δε, συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επομένης περιόδου, η κλήρωση της οποίας έφερε αντίπαλο την Νάπολι του αείμνηστου κ.Μαραντόνα και επιπλέον έσοδα στα ταμεία της ΠΑΕ.

Τα παραπάνω αναφέρονται για την αποκατάσταση της πραγματικής αλήθειας και της μνήμης του πατέρα μου.

Σαββίδης Βαγγέλης»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.