Τζουντ Μπέλιγχαμ: Το παιδί θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου

Metrosport Team08 Φεβρουαρίου 2024

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σιαμήτρας

Ο Τζουντ Μπελιγχαμ ήταν ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που αναμενόταν να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, όμως για να το κάνει αυτό δούλεψε σκληρά με την βοήθεια των αγαπημένων προσώπων του. Και τώρα έκανε το άλμα όντας ήδη ένας σούπερ ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής και το μεγαλύτερο αστέρι της βασίλισσας Ρεάλ.

Ο Άγγλος μεσοεπιθετικός γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 2003 στο Στόουρμπριτζ σε μία εμπορική πόλη που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Μπέρμπινγχαμ.


Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που ασχολιόταν με το ποδόσφαιρο. Στα σχολικά του χρόνια ο Τζουντ ήταν ένας εξαιρετικός μαθητής με καλούς βαθμούς στα μαθήματά του, ενώ όταν τελείωσε το «Edgabaston Priory School», ξεκίνησε τις σπουδές του στην κοινωνιολογία στο  «Loughborough College». Η πίεση που είχε στο αθλητισμό σε τόσο πολύ υψηλό επίπεδο όμως δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τις σπουδές.


Οι γονείς του ήταν οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στην προσπάθεια που έκανε να ενταχθεί στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο πατέρας του ο Μάρκ ήταν παλαίμαχος  από τα σπουδαία ονόματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, ευυπόληπτος αξιωματικός στα Δυτικά Μίντλαντς. Επίσης σημείωσε πάνω από 700 γκολ στη διάρκεια της καριέρας του και η θέση του ως λοχίας της αστυνομίας δεν του επέτρεψε να φτάσει στις υψηλότερες κατηγορίες. Πλέον κατέχει το ρόλο ατζέντη για τον γιο του τον Τζουντ.

Η μητέρα του ήταν νοικοκυρά και μάλιστα φρόντισε πάρα πολύ καλά τον κανακάρη της ενώ ακολούθησε τον γιο της στην Γερμανία το 2020, αφήνοντας τον σύζυγο της να μεγαλώσει τον άλλο παιδί της. Ο Μπέλιγχαμ έχει έναν αδελφό μικρότερο τον Τζομπ που και αυτός είναι ποδοσφαιριστής.


Το είδωλο που είχε από μικρό παιδί 


Από πολύ μικρό παιδί ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και ίνδαλμα του ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν. Μάλιστα έκανε δηλώσεις για τον θαυμασμό που έχει για τον Γάλλο θρύλο: «το νούμερο 5 που πήρα στη φανέλα, είναι ένα είδος φόρος τιμής για μένα. Ακολούθησα το δικό μου μονοπάτι και διαμορφώνω με τον δικό μου τρόπο. Ο μπαμπάς μου είχε μία ψεύτικη φανέλα του Ζιντάν και την έφερε στην παραλία. Την φόρεσε παντού και μία μέρα τον ρώτησα «Ποιος είναι αυτός» και μου είπε «Μπες μέσα στο Youtube και ρίξε μία ματιά» και από τότε δεν έχω ξεκολλήσει. Ο Ζινεντίν αντιπροσώπευε τον παίκτη που ήθελα να γίνω».

Στην εθνική Αγγλίας φοράει το νούμερο 10 όσο και ο Ζιντάν στην εθνική Γαλλίας. Δεν είναι τυχαίο όλο αυτό.

Τα πρώτα του βήματα με το ποδόσφαιρο

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στις ακαδημίες της Μπέρμπιγχαμ σε ηλικία 8 ετών το 2011. Στη συνέχεια οι άνθρωποι της αγγλικής ομάδας έμειναν έκπληκτοι για το τρόπο που έπαιζε αλλά και την ταχύτητα που διέθετε σε αυτή την ηλικία.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπέρμπιγχαμ το Αύγουστο του 2019 σε ηλικία 16 ετών και 38 ημερών και έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου που αγωνίζεται σε επίσημο παιχνίδι της ομάδας και έσπασε ρεκόρ 50 ετών. Έπειτα δεν άργησε να έρθει το πρώτο του γκολ, καθώς 25 μέρες μετά την πρώτη του εμφάνιση μάτωσε τα δίχτυα της Στόουκ Σίτι.

Τη σεζόν 2019/20 ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Μπέρμπιγχαμ σε όλες τις διοργανώσεις απολογισμός 4 γκολ και 2 ασίστ θυμίζοντας σε πολλούς τον πατέρα του που στις μικρότερες κατηγορίες έκανε «παπάδες» με τα 700 γκολ που αναφέραμε. Ο Τζουντ εκείνη τη χρονιά έπαιξε σε 4 διαφορετικές θέσεις (αμυντικός μέσος, μεσοεπιθετικός, φορ και εξτρέμ) και είχε ένα καταπληκτικό ποσοστό 75,3% στις επιτυχημένες πάσες. Το εντυπωσιακό είναι ότι αγωνίστηκε 19 φορές ως κεντρικό χαφ, 11 ως αριστερό, 10 ως δεξί και 2 ως επιθετικό χαφ, ενώ μάλιστα ήταν και στην κορυφή της επίθεσης 2 φορές.

Το άλμα του στην Ντόρτμουντ


Το καλοκαίρι του 2020 ο 17χρόνος Τζουντ φεύγει από την Μπέρμπιγχαμ και παίρνει μεταγραφή στην Γερμανία για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η μεταγραφή έφτασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τα bonus. Ο 20χρόνος Άγγλος στην ομάδα της Βεστφαλίας είχε εξαιρετικούς συμπαίκτες όπως ο Χάλαντ, τον εμβυλματικό παίκτη και αρχηγό Μάρκο Ρόις, τον Εμρέ Τσαν, τον Ματς Χούμελς, τον συμπρατιώτη του Τζέιντον Σάντσο.


Σημείωσε μόλις 1 τέρμα στην Bundesliga και μάλιστα βρήκε δίχτυα εναντίον της Ντουίσμπουργκ σε αγώνα για τον Κύπελλο Γερμανίας και έγινε ο νεότερος παίκτης που σκοράρει για λογαριασμό της Γερμανικής ομάδας. Δεν έπαιρνε χρόνο συμμετοχής στο πρώτο μισό, αλλά κατάφερε να προσαρμοστεί στην ομάδα και πρωταγωνίστησε με την Ντόρτμουντ.

Στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε το πρώτο του τίτλο το Κύπελλο Γερμανίας, καθώς οι Βεστφαλοί νίκησαν στο τελικό τη Λειψία με 4-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Μπορεί να μην σκόραρε αλλά τη δουλειά την έκαναν οι συμπαίκτες του,  Χάλαντ και ο Σάντσο. Η Ντόρτμουντ εκείνη τη σεζόν 2020/21 κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης Μάντσεστερ Σίτι.

Τις επόμενες δύο σεζόν τότε που ο κόσμος επέστρεψε στα γήπεδα πέτυχε σημαντικά γκολ με την Μπορούσια. Τη σεζόν 2021/22 στα 18 του στην κορυφαία διασυλλογική ευρωπαική διοργάνωση πέτυχε 1 γκολ στο αγωνα με την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη για την πρεμιέρα των ομίλων, άνοιξε το σκορ και η ομάδα του νίκησε με 1-2.

Ωστόσο δεν προχώρησε στο Champions League η Μπορούσια , πήγε στο Europa League αντιμετώπισε την Ρέιντερς και ο Τζούντ σκόραρε 2 φορές κόντρα στην σκωτσέζικη ομάδα στην ήττα 2-4 στο πρώτο αγώνα. Στο πρωτάθλημα πέτυχε 3 γκολ και η Ντόρτμουντ βγήκε 2η θέση πίσω από την Μπάγερν.

Τη χρονιά 2022/23 που ήταν και η τελευταία του στην Γερμανία, πριν πάει στην Ισπανία έφτασε πολύ κοντά να πάρει το πρωτάθλημα η ομάδα της Βεστφαλίας, αλλά στην τελευταία αγωνιστική δεν κέρδισε την Μάιντς με την οποία ήρθε ισόπαλη 2-2, η Μπάγερν κέρδισε στην Κολωνία με 1-2 και στην ισοβαθμία δεν πήρε το τίτλο. Ήταν πολύ παραγωγικός σκόραρε 4 στο Champions League 1 με Κοπεγχάγη, 1 με Σίτι, 2 με Σεβίλλη, ενώ στην Bundesliga σημείωσε 8 γκολ μοιράζοντας 4 ασίστ.

Πρώτη εμφάνιση με την Εθνική Αγγλίας

Το Νοέμβριο του 2020 ο Μπέλιγχαμ σε ηλικία 17 ετών κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας των Ανδρών από τον Γκάρεθ Σάουθγκειτ και μάλιστα έκανε το ντεμπούτο του καθώς έγινε διεθνής με την Κ15 σε ηλικία 13 ετών το 2016.

 Ο μεσοεπιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης  ήταν στην αποστολή των τριών λιονταριών για το ευρωπαικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διεξήχθη ένα χρόνο αργότερα το 2021 λόγω του covid.


Το 2022 στα 20 του συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για τα τρία λιοντάρια για το Μουντιάλ του Κατάρ του 2022. Ως φιναλίστ του Euro 2021 η Αγγλία ήταν φιλόδοξη ότι θα πάει μακριά σε αυτή τη διοργάνωση, αλλά αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Γαλλία. Πέτυχε 1 γκολ στον αγώνα με τον Ιράν στη νίκη με 6-2 και μοίρασε την ασίστ στον Χέντερσον για το 1-0 στον ματς με την Σενεγάλη για την φάση των 16 στη νίκη με 3-0 απέναντι στην πρωταθλήτρια Αφρικής.

Για τα προκριματικά του Euro 2024 μπορεί να μην πέτυχε κάποιο γκολ, αγωνίστηκε βασικός σε κάποια παιχνίδια και σε κάποια ως αλλαγή αλλά στα τελευταίους αγώνες των προκριματικών, συμπεριλήφθηκε στην αποστολή, αλλά δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί εξαιτίας τραυματισμού στον ώμο. Παρόλα αυτά κάλεσε τον Άγγλο ο ομοσπονδιακός προπονητής Γκάρεθ Σάουθγκειτ για να εξεταστεί από τους γιατρούς.

Η μεταγραφή και η εκτόξευση στην Ρεάλ Μαδρίτης


Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ το περασμένο καλοκαίρι πήρε την απόφαση που έμενε να τον κάνει καλύτερο. Άφησε την Γερμανία για τη Ντόρτμουντ για την Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Μερένχες ξόδεψαν για την σπουδαία μεταγραφή 100 εκατομμύρια ευρώ και ο Τζουντ γίνεται ο 6ος Άγγλος ποδοσφαιριστής που φορά την φανέλα της Ρεάλ μετά τους Μπέκαμ, Όουεν, Κάνινγκχαμ κτλ. Μέχρι και τώρα την στιγμή που μιλάμε ο 20χρόνος κάνει μαγική χρονιά σε όλες τις διοργανώσεις. Ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο με την Βασίλισσα μέχρι το καλοκαίρι του 2029.



Η αρχή γίνεται με το πρωτάθλημα όπου έχει πετύχει σε 22 αγώνες 14 γκολ και μάλιστα ήταν ο άνθρωπος που κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο classico στις 28 Οκτωβρίου χάρισε στη νίκη στην Ρεάλ , πετυχαίνοντας 2 γκολ το 1 ήταν με καταπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή στο 68΄ και το άλλο στις καθυστερήσεις που ΄΄σκότωσε΄΄ τους Μπραουγκράνα από πάσα του Μόντριτς διαμορφώνοντας το τελικό 1-2 από κοντά νικώντας τον Τερ Στέγκεν και το πανηγύρισε με το δικό του τρόπο με τα χέρια ανοιχτά. 

Ο Τζουντ σε 2 αγώνες χτύπησε στις καθυστερήσεις με Χετάφε για το πρωτάθλημα και με Ουνιόν Βερολίνου για το Champions League. Επίσης σημείωσε τέρματα για την Primera Division με Αθλέτικ Μιλμπάο, Αλμερία, Θέλτα, Τζιρόνα, Οσασούνα, Μπέτις και Βιγιαρεάλ. Στον αγώνα με την Κάντιθ έγραψε ιστορία καθώς πέτυχε τον 14ο γκολ, σπάζοντας τα ρεκόρ των Κριστιάνο Ρόναλντο και Αλφέδο ντι Στέφανο οι οποιοί σημείωσαν 13 γκολ.


Πρόσφατα στις 14 Ιανουαρίου κατέκτησε το πρώτο τίτλο με την Βασίλισσα και δεύτερο στην καριέρα του το Σούπερ ΚΑΠ Ισπανίας που έγινε στην Σαουδική Αραβία, αφού η Ρεάλ νίκησε την Μπαρτσελόνα με 4-1.

Τέλος στο 70ο λεπτό της αναμέτρησης με την Αραντίνα για την φάση των 32 του Copa del Rey στις 6 Ιανουαρίου, πρόσφερε ένα πάρα πολύ ωραίο στιγμιότυπο. Παρακολούθησε την αναμέτρηση από τον πάγκο, βλέποντας ένα ball boy που έτρεμε εκείνη την ώρα από το κρύο που είχε επικρατήσει εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, πήγε προς το μέρος του πιτσιρικά και τι έκανε τον έδωσε μία ζεστή κουβέρτα και τον σκέπασε σε μία όμορφη κίνηση αλληλεγγύης. Εκτός από το γεγονός ότι σκοράρει σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια, είναι πάνω από όλα καλός άνθρωπος και εκείνη την ώρα το έπραξε και το έκανε.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.