Τζο Μπάιντεν: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή του

Metrosport Team09 Νοεμβρίου 2020

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑθα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Εκτός δραματικού απροόπτου, αυτός είναι ο Τζο Μπάιντεν. Στις 20 Ιανουαρίου του μακρινού 1929, στους αμερικανικούς κινηματογράφους προβλήθηκε ο «Ληστής της Αριζόνα», η πρώτη μεγάλου μήκους ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε σε εξωτερικούς χώρους.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χρειάστηκε να «κλέψει» την Αριζόνα από τον Ντόναλντ Τραμπ για να αλλάξει το κλίμα υπέρ του το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν ότι ο Τραμπ, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο άντεχε, αλλά διεκδικούσε βασίμως την επανεκλογή του.

Τι σημαίνει όμως η εκλογή Μπάιντεν για την Ελλάδα και τα ελληνο-τουρκικά;

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι όντως βαθύς γνώστης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Θεωρείται φιλέλληνας από τον κυπριακό και ελληνοαμερικανικό Ελληνισμό, και μάλιστα για κάποιο διάστημα οι ομογενείς μας, με αφορμή τη στήριξη που τους παρείχε τόσο ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και ως αντιπρόεδρος, τον είχαν βαφτίσει «Μπαϊντενόπουλο».

Δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα συνεχίσει να είναι... Μπαϊντενόπουλος και ως πρόεδρος, αφού στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Ρωσία και την Ευρώπη «θα πρέπει ο Λευκός Οίκος να τηρήσει ισορροπίες, από τις οποίες δεν μπορεί να απουσιάζει η Τουρκία», μας λέει εγχώριος πολιτικός παράγων που στο παρελθόν κατείχε και κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα.
Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι «ηΗ εκλογή Μπάιντεν πάγωσε Τουρκία» και ότι «μάλλον θα αλλάξει η στάση του Ερντογάν»...
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.