Τζοβίνκο: Ναυάγησε ως Ντελ Πιέρο, έλαμψε ως «μυρμήγκι»

Παναγιώτα Χαλκιά28 Ιουλίου 2021

Στην προσπάθεια του να επιστρέψει στο θρόνο του πρωταθλητή ο ΠΑΟΚ θέλει να προσθέσει στο δυναμικό του έναν παίκτη, που μπορεί να ηγηθεί στη μεσοεπιθετική γραμμή και γνωρίζει καλά ο Λουτσέσκου. Ο Σεμπάστιαν Τζοβίνκο μπορεί να μην επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ως νέος Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο αλλά μάγεψε τα πλήθη και έγινε «βασιλιάς» σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.

Μπορεί να αγωνισθεί σε όλες τις θέσεις της επιθετικής γραμμής. Διακρίνεται για την εκρηκτικότητα του στο πρώτο βήμα ενώ δε διστάζει να πάρει την μπάλα και να μπουκάρει στην περιοχή. Αρέσκεται να αναλαμβάνει και την εκτέλεση των στημένων φάσεων. Σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο. Με το δεξί, το αριστερό, απευθείας εκτέλεση φάουλ και πέναλτι.

Είναι ένας εφιάλτης για τους αντίπαλους αμυντικούς καθώς τα καλά και γρήγορα πόδια του, το μικρό του ανάστημα (1.60 μ.) και ο απίστευτος έλεγχος της μπάλας του επιτρέπουν να ελίσσεται με ευκολία στο χώρο.

Ποδοσφαιριστής από σπόντα

Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1987 δεν είχε ιδιαίτερα ερεθίσματα για το ποδόσφαιρο. Δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα γινόταν ποδοσφαιριστής και θα σήκωνε τόση θύελλα γύρω από το όνομα του. Ο πατέρας του δήλωνε υποστηρικτής της Μίλαν αλλά δεν έβλεπε όλα τα παιχνίδια και δεν πήγαινε συχνά στο γήπεδο.

Μια μέρα άλλαξαν όλα. Πηγαίνοντας στο μαγαζί που δούλευε η μητέρα του, άκουσε φωνές από την πίσω πλευρά και πήγε να δει. Εκεί βρισκόταν ένα γηπεδάκι και κάποια παιδιά ετοιμαζόταν να παίξουν μπάλα αλλά χρειαζόταν έναν ακόμη για να συμπληρώσουν ομάδες. Ο Σεμπάστιαν προσφέρθηκε και άρχισε να κλωτσά το τόπι. Του άρεσε πολύ και έκτοτε, δεν έχανε ευκαιρία να παίζει. Ο μικρός είχε βρει κάτι να αγαπά και να τον εκφράζει.

«Μα, δεν είναι ο Ντελ Πιέρο»

Ο πατέρας του βλέποντας το πάθος και το ταλέντο του μικρού αποφάσισε να τον στείλει στις ακαδημίες της Γιουβέντους. Ήταν μόλις εννέα ετών όταν άρχισε το ταξίδι στον κόσμο της στρογγυλής θεάς.

Το ταλέντο και οι ικανότητες του εντυπωσίασαν άπαντες στο στρατόπεδο της «μεγάλης κυρίας». Αυτό που προκαλούσε θαυμασμό ήταν η επιμονή του να πετύχει. Δούλευε καθημερινά, εξασκούνταν στις εκτελέσεις, δοκίμαζε να μιμηθεί τις κινήσεις σπουδαίων παικτών που έβλεπε και η βελτίωση του ήταν γρήγορη.


Έκανε τους προπονητές του να τον εμπιστευτούν και πήρε φανέλα βασικού σε κάθε τμήμα των ακαδημιών, με τις οποίες πανηγύρισε και τίτλους. Βαφτίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα και δεν άργησε η στιγμή που άνοιξε την πόρτα της πρώτης ομάδας.

Εκεί, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα για εκείνον. Η εμμονή του με τη θέση «10», δεν του έφερε τύχη. Οι κινήσεις του στο χορτάρι θύμισαν τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και η σύγκριση δεν άργησε να έρθει. Κάτι που του πρόσθεσε βάρος και άγχος.

Οι ευκαιρίες δεν ερχόταν και αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Η Έμπολι τον υποδέχθηκε και τον εμπιστεύτηκε. Μέτρησε 37 παιχνίδια, έξι γκολ και τέσσερις ασίστ και επέστρεψε πίσω.

Η Γιουβέντους τον κράτησε στο δυναμικό της για τα επόμενα δύο χρόνια αλλά δεν είχε το χρόνο που επιθυμούσε. 2.086 λεπτά και μόλις έξι καθαρά 90λεπτα δεν του ήταν αρκετά και ένας νέος δανεισμός ήρθε.

Η εκτόξευση στην Πάρμα και τα 11 εκ. της Γιουβέντους

Η Πάρμα έγινε το σκαλοπάτι που τον βοήθησε να ακουστεί το όνομα του στην Ευρώπη και να μπει στο μάτι της Γιουβέντους, που έδειχνε να μην τον εμπιστεύεται. Η πρώτη του χρονιά στην ομάδα, ως δανεικός, εξελίχθηκε ιδανικά καθώς πήρε το χρόνο που αναζητούσε και φρόντισε να ανταμείψει τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν.

Σημείωσε επτά γκολ και έξι ασίστ σε 32 παιχνίδια και ανάγκασε τη διοίκηση να βγάλει τρία εκατομμύρια από τα ταμεία της για να τον κάνει δικό της. Η επόμενη σεζόν ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς βρήκε δίχτυα 16 φορές και μοίρασε άλλα 13 γκολ.

Η Γιουβε βλέποντας την εξέλιξη του, τον πρόσθεσε στη μεταγραφική της λίστα και τον έφερε πίσω έναντι του ποσού των 11 εκατομμυρίων. Μια κίνηση παραδοχής του λάθους που είχε κάνει μαζί του. Τα επόμενα χρόνια στους Ιταλούς είχε τις ευκαιρίες που ήθελε και μπορεί να έβρισκε δίχτυα, να μοίραζε ασίστ αλλά είχε μπροστά του Ντιέγκο, Τέβες και Πίρλο.

Ταξίδι στις ΗΠΑ με χρηματικό (;) κίνητρο

Αφού δεν κατάφερε να απογειωθεί με τη φανέλα της Γιουβέντους και να γίνει ο καλύτερος στο πέρασμα του από Έμπολι και Πάρμα, σκέφτηκε ότι χρειαζόταν μια αλλαγή σκηνικού. Εκείνη τη στιγμή, το MLS του χτύπησε την πόρτα και έστρωσε στα πόδια του 35 εκατομμύρια για πέντε χρόνια. Δε δίστασε να πει το «ναι».

Κατηγορήθηκε από πολλούς ότι «ξεπουλήθηκε» και μάλιστα, σε νεαρή ηλικία αλλά εκείνος αναζητούσε την αποθέωση του θρόνου. Ήθελε να γίνει ο πρώτος των πρώτων, ο καλύτερος όλων και το απέδειξε από την πρώτη του κιόλας σεζόν.

Αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος με 23 γκολ και 14 ασίστ. Συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και την επόμενη χρονιά. Ο τίτλος του ΜVP ήταν και πάλι δικός του αφού έστειλε την μπάλα στα δίχτυα 22 φορές και βοήθησε 16 φορές τους συμπαίκτες του να το κάνουν.

Έμεινε για τέσσερις αγωνιστικές περιόδους στην Αμερική και κατάφερε να γίνει είδωλο. Κατέγραψε 142 συμμετοχές ενώ σημείωσε 83 γκολ και μοίρασε 51 ασίστ. Έσπασε κάθε ρεκόρ και βοήθησε την ομάδα του να γίνει δυνατή και να μάθε να διεκδικεί τίτλους. Έγινε ο πρώτος σκόρερ και πασέρ στην ιστορία του συλλόγου ενώ κατέχει και το ρεκόρ των περισσότερων εύστοχων φάουλ (14) στο MLS. Κατάφερε να σηκώσει το κύπελλο, όχι όμως το πρωτάθλημα.

Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα του αποχωρισμού. Ο στόχος είχε επιτευχθεί, έγινε ο καλύτερος όλων και έκανε την εξέδρα να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του. Όταν η διοίκηση κατέβασε τον πήχη, έψαξε για νέες προκλήσεις.

Έγινε Άραβας

Δεν επέστρεψε στην Ευρώπη. Προτίμησε να ζήσει νέες εμπειρίες στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας με τη φανέλα της Αλ Χιλάλ. Έμεινε στην ομάδα για περίπου δύο χρόνια και κατάφερε να γίνει ένας από τους αγαπημένους της εξέδρας. Κατέγραψε 83 συμμετοχές και σημείωσε 16 γκολ ενώ μοίρασε 19 ασίστ.

Εκεί γνώρισε για πρώτη φορά και τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος προπονητής είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του συλλόγου και ο Τζοβίνκο ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος για τα πλάνα του. Τον χρησιμοποίησε σε 57 παιχνίδια και ο Ιταλός φρόντισε να του το ανταποδώσει στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα 10 φορές και δίνοντας μαγική πάσα στους συμπαίκτες του για άλλα 14. Μαζί έκαναν το τρεμπλ την προηγούμενη σεζόν.

Ακόμη, πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1) Προέρχεται από μια μικρομεσαία οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν σιδηρουργός και η μητέρα του δούλευε ως σερβιτόρα σε ένα μαγαζί κοντά στο σπίτι τους. Τα χρήματα δεν ήταν αρκετά αλλά τα απαραίτητα υπήρχαν. Το σπίτι τους ήταν μικρό και δεν είχε ξεχωριστό δωμάτιο για τα παιδιά. Κοιμόταν στο σαλόνι με τον αδερφό του.

2) Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά, την Άλμα και τον Γιακόμπο.

3) Ο αδερφός του, Τζουζέπε, είναι, επίσης, ποδοσφαιριστής και αυτήν την περίοδο αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

4) Λατρεύει τα ταξίδια και την πεζοπορία.

5) Αγαπημένο του χρώμα είναι το μπλε.

6) Οι πρώτες του ημέρες στις ΗΠΑ ήταν δύσκολες από άποψη συνεννόησης. Ο Ιταλός δεν ήξερε τόσο καλά αγγλικά αλλά έκανε μαθήματα. Μάλιστα, δεν έχανε την ευκαιρία να εξασκήσει τις γνώσεις του, παίρνοντας συνέντευξη από τους συμπαίκτες του ή στους δρόμους τη πόλης.

7) Βλέπει συχνά βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του στο χορτάρι. Τσεκάρει εάν έκανε κάποιο λάθος βήμα ώστε την επόμενη φορά να μην το επαναλάβει.

8) Του αρέσουν ιδιαίτερα το κρέας, το ψάρι και τα ζυμαρικά.

9) Η Σάλμα Χάγιεκ είναι η αγαπημένη του ηθοποιός.

10) Η μουσική είναι κομμάτι της ζωής του. Στην Αμερική γνώρισε τους Snoop Dogg και τον Drake. Δηλώνει θαυμαστής του δεύτερου καθώς είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές, όπως λέει.

11) Το Τορόντο τον έκανε να αγαπήσει και το μπάσκετ. Δεν έχανε ευκαιρία να παρακολουθήσει στον ελεύθερο του χρόνο.

12) Δεν είχε ποτέ κάποιο συγκεκριμένο είδωλο, όπως έλεγε «Κοιτούσα πάντα τη θέση Νο.10». Του αρέσουν, όμως, Ρούνει και Εμπαπέ.

13) Είναι λάτρης των τατουάζ. Στο δεξί του χέρι έχει ένα μυρμήγκι, το χέρι του Popeye που κλείνει το μάτι ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό στο πίσω μέρος του λαιμού του. Ένα μάτι που μοιάζει με εκείνο της συντρόφου του.

14) Το παρατσούκλι του είναι «πυρηνικό μυρμήγκι» λόγω της επιμονής και της εργατικότητας του.

15) Το μότο του είναι «Ζήστε τη στιγμή, διασκεδάστε και απολαύστε τη ζωή».

16) Η οικογένεια του είναι η dolce vita του. Του αρέσει να περνά χρόνο με τους κοντινούς του ανθρώπους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.