Τζίκας: «Από τους πιο ανεβασμένους στην Ελλάδα οι διαιτητές της Θεσσαλονίκης»

Metrosport Team29 Ιουνίου 2021

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Τζίκας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτής διαιτησίας μίλησε για το επίπεδο της διαιτησίας στη Θεσσαλονίκη και τη σχολή που διοργανώνεται το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τζίκας δήλωσε:

Αν θεωρεί ότι η ΕΠΣΜ παράγει καλούς διαιτητές και ποιοι είναι οι στόχοι: «Θεωρώ ότι οι διαιτητές της Θεσσαλονίκης είναι από τους πιο ανεβασμένους σε όλη την Ελλάδα. Αποδεικνύεται ότι πάμε πολύ καλά και το λένε ποδοσφαιρικοί παράγοντες. Η παραγωγή κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Με όλα αυτά που γίνονται όμως και με τους ξένους να παίζουν δεν είναι εύκολο να πείσεις ένα νέο παιδί να έρθει στον χώρο και να έχει προοπτικές εξέλιξης. Να πω ότι ήδη έχουμε προγραμματίσει μια νέα σχολή με έναρξη τις 21 Σεπτεμβρίου και ευελπιστώ ότι θα μαζέψουμε ικανό αριθμό νεαρών παιδιών».

Πως γίνεται κάποιος διαιτητής ποδοσφαίρου: «Περνάει τη σχολή που διοργανώνει η επιτροπή διαιτησίας της Ένωσης. Διαρκεί 2-2,5 μηνες, θέλει κάποια δικαιολογητικά. Έχουν δικαίωμα άτομα ηλικίας 16-26, να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι γυμνασίου. Μετα δίνουν εξετάσεις τις οποίες κάνει η ΚΕΔ/ΕΠΟ και αν επιτύχει ονομάζεται διαιτητής. Όλοι ξεκινούν από τα παιδικά πρωταθλήματα και ανεβαίνουν κατηγορίες».

Για τα έξοδα που μπορεί να έχει ένας διαιτητής: «Ποτέ διαιτητής δεν βάζει από την τσέπη του. Πρέπει να έχει την αθλητική περιβολή, εκεί βοηθάει και ο σύνδεσμος. Υπάρχει αμοιβή σε κάθε παιχνίδι, και στους αγώνες του παιδικού πρωταθλήματος. Είναι 10 ευρώ, είναι μικρότερα σε διάρκεια τα παιχνίδια. Φτάνει μέχρι τα 35 ευρώ στην Α1. Η ΕΠΣΜ έχει πολλά παιχνίδια και είναι μεγάλο φροντιστήριο το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης. Κάθε εβδομάδα μπορεί να παίζει τουλάχιστον 2 ματς ερασιτεχνικού πρωταθλήματος συν τα παιδικά».

Αν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς διαιτητής: «Υπάρχουν, αλλά θα πρέπει ο καθένας να αγαπάει το λειτούργημα της διαιτησίας. Πρέπει να έχει βλέψεις ότι θα φτάσει στα εθνικά πρωταθλήματα, στην Α Εθνική. Όλα ξεκινάνε από αυτή τη σχολή. Εγώ έγινα διαιτητής το 1989, αλλά από τότε αλλάξαν προς το καλύτερο τα πράγματα. Πλέον είναι και πιο μορφωμένοι οι διαιτητές».

Αν μπορεί κάποιος να φτάσει στη Super League: «Έχουμε 4 διαιτητές στη Super League, ο ένας είναι διεθνής και νομίζω όλοι πήγαν καλά. Ο Παπαδόπουλος ο Γιάννης έπαιξε τα πιο πολλά παιχνίδια, ο Γκορτσίλας τα πήγε πολύ καλά, ο Ζαχαριάδης είναι σταθερή αξία, μόνο ο Αγγελάκης δεν έπαιξε. Αυτή τη στιγμή στη β Εθνική έχουμε μόνο τον Ματθαίο Βουρνέλη που μπορεί να ανεβεί. Στη Γ’ Εθνικη έχουμε πολλά παιδιά που μπορεί να στελεχώσουν τους πίνακες της Β Εθνικής».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.