Τζέιμς Τζέγκο: Ο Γκομπάου, η περιπέτεια της Αυστρίας και οι «Μικροί Ήρωες»

Παναγιώτα Χαλκιά20 Αυγούστου 2020

Ο Λούκας Σάσα κέρδισε άπαντες στο «Κλεάνθης Βικελίδης» αλλά σίγουρα θα χρειαστεί λίγη… βοήθεια στη νέα απαιτητική σεζόν. Έτσι, ο Άρης προχώρησε στην απόκτηση των δικαιωμάτων του Τζέιμς Τζέγκο ενός μέσου που είναι το χειρότερο εμπόδιο εντός γηπέδου και ο καλύτερος φίλος εκτός των τεσσάρων γραμμών. 

Κλασικός κόφτης. Βοηθά στο κέντρο, τρέχει ασταμάτητα και δε διστάζει να πατήσει περιοχή. Δοκιμάζει το πόδι του ενώ είναι δυνατός και στον αέρα. Ξέρει να παίρνει σωστές θέσεις και να δυσκολεύει το παιχνίδι των αντιπάλων. Οι συμπαίκτες του μιλούν για τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του ενώ οι αντίπαλοι προτιμούν να τον αποφεύγουν στο χορτάρι.  

Who is Who   

Πλήρες Όνομα: Τζέιμς Αλεξάντερ Τζέγκο  

Ψευδώνυμο: Τζίμι  

Ημερ. Γέννησης: 12 Φεβρουαρίου 1992  

Τόπος Γέννησης: Βιέννη  

Ύψος: 1,78 μ.  

Εθνικότητα: Αυστραλία, Αγγλία  

Θέση: Αμυντικός μέσος  

Ο χώρος κίνησης του:


Τα βήματα στην Αυστραλία, ο Γκομπάου και το ταξίδι στην Αυστρία  

Γεννημένος στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Τζέγκο μετακόμισε στην Αυστραλία όταν ήταν παιδί και μεγάλωσε στη Μελβούρνη της Βικτώριας. Έχει έναν αδερφό, τον Λουκ Τζέγκο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας νέων της Μελβούρνης και τώρα αγωνίζεται για τη νορβηγική ομάδα της τρίτης κατηγορίας, Florø SK.  

Έκανε τα πρώτα του βήματα στις ομάδες νέων των Green Gully και στο Βικτωριανό Ινστιτούτο Αθλητισμού πριν κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο με το σύλλογο της Μελβούρνης. Γίνεται γρήγορα ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας και με τις εμφανίσεις του αναγκάζει τον προπονητή του να του δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Η επόμενη σεζόν οι ευκαιρίες του μειώθηκαν. Αγωνίσθηκε μόλις 310 λεπτά, ερχόμενος κατά κύριο λόγο από τον πάγκο.  

Μετακόμισε στην Άντελαϊντ Γιουνάιτεντ το 2014, η οποία όπως παραδέχεται και ο ίδιος του έδωσε την ευκαιρία να εξελιχθεί και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. «Εκείνη τη χρονιά, ο Ζοζέπ (Γκομπάου, προπονητής) ήταν εξαιρετικός μαζί μου. Το να κερδίσεις το βραβείο Young Footballer of the Year στο τέλος της σεζόν ήταν ένα είδος πραγματικής αναγνώρισης και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης για να πεις ότι μπορείς να βγεις εκεί έξω, μπορείς να τα καταφέρεις καλά και μπορείς να συνεχίσεις την καριέρα σου».  

 Έμεινε δύο χρόνια στην ομάδα και τον Ιανουάριο του 2016 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Στουρμ Γκρατς. Ο Τζέγκο καθιερώθηκε στην ομάδα της Αυστρίας και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια της. Κατέγραψε 73 συμμετοχές, ένα γκολ και δύο ασίστ. Τις δύο τελευταίες σεζόν αγωνίσθηκε με τη φανέλα της Αούστρια Βιέννης, όπου σημείωσε 55 συμμετοχές, ένα γκολ και ισάριθμες ασίστ.  

Διεθνής Καριέρα  

Στις 7 Μαρτίου του 2011 επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την ομάδα ποδοσφαίρου της Ολυμπιακής Αυστραλίας σε έναν αγώνα Ασιατικών Ολυμπιακών Προκριματικών κατά του Ιράκ. Η καθιέρωση του στη Στουμρ Γκρατς οδήγησε στην κλήση του στην αυστραλιανή ομάδα στους προκριματικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου ενάντια στη Σαουδική Αραβία και την Ιαπωνία τον Οκτώβριο του 2016. Μετρά μόλις πέντε συμμετοχές.  

Η περιπέτεια της υγείας του  

Σε ηλικία 16 ετών διαγνώσθηκε με λευχαιμία. Χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο αλλά δεν έχασε ποτέ την πίστη και την αισιοδοξία του. Αντιμετώπισε το πρόβλημα υγείας του  σαν να έμοιαζε με γρίπη. Μάλιστα, όπως θυμάται ο αδερφός του μια μέρα τον πέτυχε να κάνει πους απς.  

Έκτοτε και σε συνεργασία με τον Μπρούς Ντζίτ είναι οι νεότεροι πρεσβευτές του ιδρύματος «Μικροί Ήρωες». Και οι δύο αθλητές ήρθαν αντιμέτωποι οι ίδιοι ή συγγενικό τους πρόσωπο με την ασθένεια και μέσω του ιδρύματος προσπαθούν να εμψυχώσουν τους ανθρώπους στο δύσκολο αυτό αγώνα ζωής που δίνουν. Ο ίδιος ο Τζέγκο μιλώντας για την προσπάθεια αυτή σημείωσε: 

«Σημαίνει πολλά για μένα. Είναι κάτι που είναι πολύ κοντά στο σπίτι. Η εμπειρία της χημειοθεραπείας με έκανε μόνο δυνατότερο. Έχω περάσει από αυτό που έχουν περάσει πολλά από αυτά τα παιδιά και ξέρω πώς είναι. Τώρα είμαι σε θέση να τους βοηθήσω και σημαίνει πολλά για μένα» ενώ πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο όταν το περνάς, αλλά μαθαίνεις να απολαμβάνεις τα μικρά πράγματα, όπως να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου και να διασκεδάζεις. Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, αλλά υπάρχει πάντα ένας πιο φωτεινός χρόνος μπροστά».  

Tips Τζέγκο  

1. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδάκι.  

2. Στο σπίτι του έχει δύο σκύλους  

3. Ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια είναι του Bob Marley το In this Love  

4. Του αρέσει το γκολφ  

5. Του αρέσει να προπονείται στο γυμναστήριο επιπλέον ώρες. Κάτι που τον έχει βοηθήσει να γίνει πιο δυνατός και να αποφύγει τους σοβαρούς τραυματισμούς.  

6. Μετά την προπόνηση συνηθίζει για 10-15 λεπτά να «κρυώνει» στο ποδήλατο πριν πάει για ένα μασάζ ή ένα μπάνιο πάγου.  

7. Μετά την προπόνηση, η ημέρα του περιλαμβάνει φαγητό, καφέ και χαλάρωση.  

8. Κοιμάται αρκετά νωρίς ώστε να συμπληρώσει τουλάχιστον οχτώ ώρες.  

9. Πριν τα παιχνίδια προτιμά να τρώει κάτι απλό. Ζυμαρικά ή ένα μικρό κομμάτι σολομού ή μαγειρεμένα λαχανικά.  

10. Στο ημίχρονο επιλέγει να πει ένα αθλητικό ποτό ή νερό.  

11. Μετά τους αγώνες επιλέγει να φάει ένα μεγάλο πιάτο με ζυμαρικά ή ριζότο με κοτόπουλο και σαλάτα.  

12. Μετά από κάθε προπόνηση και παιχνίδι λαμβάνει ορό γάλακτος και μαγνήσιο. Και τα δύο βοηθούν στην επιδιόρθωση των μυών.  

13. Για να ανακάμψει το σώμα του επιλέγει μπάνιο πάγου, ποδήλατο γυμναστικής πριν και μετά την προπόνηση και μπότες αποκατάστασης.  

14. Η καλύτερη συμβουλή που έχει πάρει από προπονητή είναι: «Να δούμε κάθε είδους αποτυχία ή απογοήτευση ως ευκαιρία για μάθηση, βελτίωση και ανάπτυξη».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.