Τσούμπα Άκπομ: Η «μεταμόρφωση» του Άγγλου επιθετικού που... σπάει όλα τα κοντέρ

Metrosport Team07 Ιανουαρίου 2023

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Όπως και ο Αντόνιο Τσόλακ έτσι και ο Τσούμπα Άκπομ έφυγε από τον ΠΑΟΚ και βρίσκει την ποδοσφαιρική του... Ιθάκη μακριά από την Τούμπα. Βέβαια οι δύο περιπτώσεις διαφέρουν αφού σε αυτή του Κροάτη υπήρξε πώληση ενώ σε αυτή του Άγγλου επιθετικού υπήρξε απλά αποχώρηση αφού ο δανεισμός του έληξε και από τον «δικέφαλο» και δεν υπήρξε πρόταση αγοράς.

Ωστόσο στην επιστροφή του στην Μίντλεσμπρο τα πράγματα δεν πήγαν εξ αρχής όπως ήθελε ο Άγγλος, αφού δεν υπολογίζονταν για βασικός το καλοκαίρι. Αυτό φάνηκε από τις μεταγραφικές κινήσεις της «Μπόρο», με τις δύο μεταγραφές που έγιναν στην θέση. Ήρθε τόσο ο Μουνίθ ως δανεικός από την Φούλαμ όσο και ο Μάρκους Φορς από την Μπρέντφορντ. Μάλιστα ο 27χρονος Άγγλος ξεκίνησε από την U21 της ομάδας και για μεγάλο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου δεν ήταν καν σίγουρο ότι θα παραμείνει στο ρόστερ.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο ρεπόρτερ της Μίντλεσμπρο Κρεγκ Τζονς που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην αρχή που ήρθε ο Κρις Γουάιλντερ, φαινόταν ότι ο σύλλογος έψαχνε επιθετικός και ο Άκπομ θα πωλούνταν. Μάλιστα ο Άκπομ είχε πρόβλημα με τον προηγούμενο προπονητή, τον Νιλ Γούορνοκ και αυτός ήταν ο λόγος που δόθηκε δανεικός στον ΠΑΟΚ. Ωστόσο η ενίσχυση δεν ήρθε για την «Μπόρο» και ο Γούαιλντερ του έδωσε την ευκαιρία να... λυτρωθεί.»

Έτσι λοιπόν φτάνει η τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος εκεί όπου αναδεικνύεται σε απόλυτο πρωταγωνιστή της ομάδας του αφού σκοράρει δις, στην ισοπαλία 2-2 με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Και είναι χαρακτηριστικό πόσο πολύ ήθελε ο Άκπομ να ξεχωρίσει αφού στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι αποκάλυψε ότι έπαιζε τραυματίας ως το τέλος και μάλιστα, ρωτήθηκε πριν πετύχει το δεύτερο γκολ αν είναι εντάξει για να παίξει με τον Άγγλο να αναφέρει:

«Γύρω στο 70’ με ρώτησαν αν μπορώ να συνεχίσω και ενώ μέσα μου έλεγα ότι δεν πρέπει το έκανα γιατί ήθελα να βοηθήσω την ομάδα και εν μέρει τα κατάφερα. Πρέπει να είσαιι εγωιστής ορισμένες φορές και αυτό έκανα σήμερα». Βέβαια αυτή του η... τρέλα του κόστισε τον τραυματισμό του έπειτα αφού ο Άκπομ για τον επόμενο μήνα έμεινε στα «πιτς».


Η επιστροφή του στην αγωνιστική δράση συνέπεσε με αλλαγή προπονητή στον Βρετανικό σύλλογο και έκτοτε πολλά άλλαξαν και για τον ίδιο και για την ομάδα του. Στον μεταβατικό μήνα ώσπου να αναλάβει ο Μάικλ Κάρικ την ομάδα ο 27χρονος Άγγλος βρήκε δίχτυα σε δύο παιχνίδια, στο ένα μάλιστα έδωσε την νίκη στην Μίντελσμπρο. Πιο συγκεκριμένα με δικό του γκολ στις 5 Οκτωβρίου η «Μπόρο» κέρδισε την Μπέρμιγχαμ με 1-0, ενώ ακολούθησε και ένα τέρμα του στην νίκη επί της Γουίγκαν (1-4) λίγες μέρες μετά.

Ώσπου η αλλαγή προπονητή έγινε και ο Άκπομ κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε. Όχι μόνο αυτός αλλά και όλη η υπόλοιπη ομάδα αφού η Μίντλεσμπρο από τις 29 Οκτωβρίου και μετά μετρά 7 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Αντίστοιχα και ο Άγγλος επιθετικός ο οποίος έκτοτε έχει 10 συμμετοχές 9 γκολ και 1 ασίστ. Μάλιστα είναι ο MVP της «Μπόρο» με μέσο όρο απόδοσης 7.07 μαζί με τον Ράιαν Τζάιλς με τον οποίο έχουν άψογη συνεργασία όπως σημειώνει ο Κρεγκ Τζονς, ο οποίος στάθηκε και στην τεράστια αλλαγή του Άκπομ.

«Ο Κάρικ έκανε μια τολμηρή κίνηση βάζοντας τον Άκπομ σε ένα ρόλο πιο πίσω στο γήπεδο. Πλέον παίζει πίσω από τον βασικό επιθετικό, είτε ως επιθετικός μέσος (σ.σ ο Άκπομ δεν είχε παίξει ποτέ ξανά εκεί στην καριέρα του) είτε ως δεύτερος επιθετικός. Ο ρόλος του είναι να καλύπτει το κενό μεταξύ μεσαίας γραμμής και επίθεσης. Πολύ συχνά είναι ο άνθρωπος που μεταφέρει την μπάλα, αφού αυτόν ψάχνουν οι συμπαίκτες του. Στο παιχνίδι του επέδειξε εξαιρετικές τεχνικές ικανότητες και με πολύ καλή προστασία της μπάλας, αποτελώντας έναν εξαιρετικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο γραμμών. Μάλιστα αυτό τον βοήθησε να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο, ευρισκόμενος πιο συχνά στην περιοχή του αντιπάλου και να εκμεταλλευτεί τις εξαιρετικές σέντρες του Ράιαν Τζάιλς.» 


Ο Άκπομ βρίσκεται σε μαγική φόρμα και μάλιστα καταρρίπτει και ρεκόρ για την «Μπόρο» αφού έγινε ο πρώτος παίκτης μετά από τεσσεράμισι χρόνια, πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2018, όπου ο Πάτρικ Μπάμφορντ είχε κάνει χατ-τρικ απέναντι στην Λιντς, που έκανε κάτι αντίστοιχο κόντρα στην Γουίγκαν στις 26 Δεκεμβρίου του 2022. Ενώ η συχνότητα του σκοραρίσματος του είναι αυτή που εντυπωσιάζει αφού ο 27χρονος επιθετικός βρίσκει δίχτυα ανά 109 αγωνιστικά λεπτά.


Φυσικά η προσπάθεια του και όσα κάνει φέτος με την φανέλα της Μίντλεσμπρο δεν περνάνε απαρατήρητα αφού οι οπαδοί τον αποθεώνουν σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα του έχουν φτιάξει και ένα σύνθημα για να του δείξουν πως τον έχουν συνέχεια στο μυαλό τους. Ενώ ο Κρεγκ Τζονς μας λέει για την συνέχεια της σεζόν: «Ο Άκπομ ταιριάζει απόλυτα στην ταυτότητα της Μπόρο, είναι κομβικός. Είναι δύσκολο να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό σκοραρίσματος ως το τέλος, αλλά η απόκτηση ενός ακόμη επιθετικού του Κάμερον Άρτσερ θα χαλαρώσει κάπως την πιεση που υπάρχει πλέον στο πρόσωπο του. Φυσικά όλοι εύχονται να συνεχίσει την εξαιρετική του φόρμα και να βοηθήσει την Μίντλεσμπρο να διεκδικήσει την άνοδο στην Premier League».



Ο Άγγλος επιθετικός μοιάζει να είναι στην καλύτερη κατάσταση που ήταν ποτέ στην καριέρα του, αφού είναι πρώτος σκόρερ στην Τσάμπιονσιπ και έχει καταφέρει να προσελκύσει ξανά το ενδιαφέρον τριών ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ. Πως να μην γινόταν αυτό βέβαια όταν ως τώρα στην καριέρα του σε 105 συμμετοχές στα γήπεδα της Αγγλίας είχε 12 γκολ ενώ φέτος σε 20 συμμετοχές έχει 13; Το... παραμύθι του Άκπομ στην «Μπόρο» συνεχίζεται και έχει ενδιαφέρον να δούμε τα επόμενα κεφάλαια του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.