Τσουκαλάς: «Πολεμιστής ο Γκαρσία, καθοριστική η διαχείρισή του μέχρι στιγμής»

Πέτρος Χαριζακλής27 Νοεμβρίου 2020

Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει ξεκινήσει εκρηκτικά στον πάγκο του ΠΑΟΚ με τέσσερις νίκες σε τέσσερα παιχνίδια -πριν το χθεσινό με την PSV- και όλα δείχνουν πως ήταν η κατάλληλη επιλογή. Ο Σταύρος Τσουκαλάς μίλησε στο Metrosport.gr για τον πρώην συμπαίκτη του στον Δικέφαλο και αναφέρθηκε στην εικόνα που του δείχνει ο Ουρουγουανός, τη νοοτροπία νικητή που έχει αλλά και την τιμή που είχε ο ίδιος να παίξει δίπλα στον νυν προπονητή των «ασπρόμαυρων».

Ο Τσουκαλάς αγωνίζεται εδώ και δύο χρόνια στην ουγγρική Κισβάρντα και δείχνει να έχει βρει την ποδοσφαιρική του Ιθάκη εκτός Ελλάδας. Στον ΠΑΟΚ ξεκίνησε από τις ακαδημίες και αποχώρησε το 2012, ωστόσο στις δύο τελευταίες χρόνιές πρόλαβε να αγωνιστεί 21 φορές δίπλα στον Γκαρσία. Ο 32χρονος μεσοεπιθετικός αναφέρθηκε και στην ομάδα που έβλεπε με τον Φερέιρα στον πάγκο, την κατάσταση στην Ουγγαρία με τον κορωνοϊό αλλά και την εξέλιξη του ποδοσφαίρου στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης ενώ τόνισε τη σημασία να αγωνίζονται περισσότεροι νεαροί και Ελληνες ποδοσφαιριστές στο ελληνικό πρωτάθλημα, αν και αυτή τη στιγμή οι ομάδες το κάνουν από ανάγκη λόγω κορωνοϊού.

Ο Τσουκαλάς συμπλήρωσε 50 συμμετοχές με τη Κισβάρντα και τιμήθηκε

-Πως είναι τα πράγματα με τον κορωνοϊό στην Ουγγαρία;

«Πριν δύο εβδομάδες ξεκίνησε λοκντάουν, ενώ στο πρώτο κύμα δεν είχαμε παρά μόνο μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Από τις 8 βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί δεν κυκλοφορεί κανείς, την υπόλοιπη μέρα όμως κυκλοφορούμε κανονικά, δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Τα μαγαζιά είναι κλειστά για να κάτσεις, αλλά μπορείς να πάρεις takeaway. Οι πολίτες της χώρας συμφωνούν με τις κινήσεις του Ορμπαν, λένε τα καλύτερα για τον πρωθυπουργό τους. Πλέον στις 8 κλείνουν τα πάντα, πρέπει να είσαι σπίτι, δεν πρέπει να περπατάς έξω, φαίνεται η αστυνομία, κινείται, εδώ τα μέτρα είναι αυστηρά. Στο ποδόσφαιρο μέχρι την προηγούμενη αγωνιστική είχε κόσμο, τώρα σταμάτησε. Τα κρούσματα ήταν τα ίδια και πριν το λοκντάουν, ο κόσμος ήταν πειθαρχημένος και φορούσε μάσκες στο γήπεδο».

-Πως τα πας με την ομάδα σου την Κισβάρντα; Ποιοι είναι στόχοι φέτος;

«Εχει μείνει ο βασικός κορμός από πέρυσι, έχουν γίνει 2-3 μεταγραφές που βοήθησαν, υπάρχει συνοχή στην ομάδα, φαίνεται στο γήπεδο, η συνοχή μας είναι το κλειδί για τη φετινή μας πορεία. Στόχος μας είναι μια θέση στην Ευρώπη, έχει επενδύσει ο πρόεδρος στα γηπεδικά, έχουμε ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο. Σκεφτείτε πως είναι χωριό εδώ, αν δεν κοιτάς το όνομα, μπορείς να βρεθείς σε μια θέση στην πρώτη τετράδα, θα εξαρτηθούν πολλά από τον κορωνοϊό».

-Πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο στην Ουγγαρία στην εποχή του κορωνοϊού;

«Σε θέμα επιπέδου κρατήθηκε στα ίδια επίπεδα, οι ομάδες δεν έριξαν τα μπάτζετ τους, υπάρχει οικονομική ασφάλεια. Ίσως έχει καλυτερεύσει κιόλας το ποδόσφαιρο, η Ουγγαρία έχει επηρεαστεί λιγότερο και ως χώρα και στο ποδόσφαιρο».

«Είχε πλάνο ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα, γνωρίζει όσοι λίγοι τον ΠΑΟΚ ο Γκαρσία»


-Παρακολουθείς ελληνικό πρωτάθλημα; Πως βλέπεις τον φετινό ΠΑΟΚ;

«Τον είδα στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια, στα προκριματικά ήξερε τι ήθελε, ήξερε πως θα μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ηταν μια μεστή, σοβαρή και πειθαρχημένη ομάδα, γι΄αυτό έφτασε μέχρι και που έφτασε. Στο πρωτάθλημα επηρεάστηκε και έχασε κάποιους βαθμούς, ήταν η ενέργεια και η θέληση για τους ομίλους που τον επηρέασαν. Όταν έρχεται στα πλέι οφ η Κρασνοντάρ δεν έχεις στα ύψη την συγκέντρωση όπως αν έπαιζες με την Μπενφίκα, η ομάδα μου έβγαζε πως πίστευε ότι θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα από τις δύο προηγούμενες ομάδες. Δεν την υποτίμησαν τη ρωσική ομάδα σε καμία περίπτωση. Όταν πας να παίξεις σε διπλά παιχνίδια ενώ είχες πάρει πρόκριση σε μονά με Μπεσίκτας και Μπενφίκα, ξαφνικά αλλάζει η προσέγγιση. Ολοι στον ΠΑΟΚ θεώρησαν πως είναι πιο κοντά από ποτέ. Στο πρώτο παιχνίδι στη Ρωσία ήταν πολύ καλύτερος, στο δεύτερο παιχνίδι είχε μεγαλύτερη σιγουριά».

-Τι σου άρεσε στη φετινή ομάδα και τι πιστεύεις πως έχει αλλάξει ο Γκαρσία μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας;

«Όταν αλλάζει ένας προπονητής δεν μπορεί να αλλάξει πολλά, αλλάζει την ψυχολογία στην αρχή, στον αγωνιστικό χώρο χρειάζεται κάποιος χρόνος. Πριν τον Γκαρσία υπήρχε πλάνο, πειθαρχία, γνώριζαν όλοι τι ζητάει ο Φερέιρα. Ηταν καλή κίνηση της διοίκησης που έβαλε τον Πάμπλο, γνωρίζει όσο λίγοι τον ΠΑΟΚ, έχει δουλέψει με τους νεαρούς, έχει δώσει χώρο στα νεαρά παιδιά, και είναι υπεύθυνος γι’ αυτά. Είναι σοβαρός, έχει πειθαρχία και είναι μεγάλη προσωπικότητα, κερδίζει τους παίκτες που προπονεί και φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Τα τακτικά κομμάτια που δουλεύει θα χρειαστούν χρόνο, δεν βγαίνουν τόσο γρήγορα. Ο Πάμπλο είναι νικητής και θέλει να κάνει το καλύτερο για τον ΠΑΟΚ, φυσικά από παίκτης σε προπονητή έχει διαφορά σε θέματα συμπεριφοράς. Είναι ο κατάλληλος για τον οργανισμό του ΠΑΟΚ, ξέρει πως κινείται και δεν θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής. Δεν θα έλεγα ότι ήταν αναγκαία η αλλαγή προπονητή, ο Φερέιρα έφτασε πολύ κοντά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η διοίκηση ξέρει όμως γιατί την έκανε. Είμαι σίγουρος ότι ο Πάμπλο θα πετύχει, δουλεύει πολύ, είναι επαγγελματίας, έχει προσωπικότητα, από τη στιγμή που ήταν στην Κ19 πίστευα πως θα αναλάβει την μεγάλη ομάδα κάποια στιγμή. Εχει καλή σύνδεση με τον κόσμο. Η διαχείριση που έκανε ο Πάμπλο ήταν καθοριστική στα μέχρι τώρα παιχνίδια, έχανε ο ΠΑΟΚ και έβαλε το χέρι του για να αλλάξει το αποτέλεσμα».

-Με τον προπονητή του ΠΑΟΚ ήσασταν συμπαίκτες και μάλιστα παίζατε μαζί στον χώρο του κέντρου. Τι θυμάσαι από εκείνον;

«Όταν έπαιξα στον ΠΑΟΚ ήταν δίπλα μου, μια προσωπικότητα μεγάλη δίπλα μου, με συμβούλευε, ήταν κίνητρο για μένα, ήταν παράδειγμα για μένα. Ο Πάμπλο είναι επαγγελματίας, έχω κρατήσει μόνο θετικά. Πριν τα παιχνίδια μου έκανε εντύπωση το πάθος που είχε και το έβγαζε μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δεν ήθελε να χάνει με τίποτα, είχε και έχει τη νοοτροπία του νικητή, τα έδινε όλα, ήταν κανονικός πολεμιστής. Τον ρώτησα για τον Ζιντάν όταν πρωτοπήγα στον ΠΑΟΚ γιατί τον είχα πρότυπο και μου είπε ότι ήταν ο καλύτερος που έχει δει με τα μάτια του. Ηταν μεγάλη τιμή που έπαιξα δίπλα του. Στα αποδυτήρια ήταν ήρεμος, οι αντιδράσεις του ήταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

-Πιστεύεις πως θα μείνει πολλά χρόνια στον πάγκο του ΠΑΟΚ;

«Μακάρι να μείνει πολλά χρόνια θα είναι καλό και για τους δύο, μόνο κέρδος θα έχει η ομάδα, δεν είναι τυχαίο πως βγάζει παιδιά από την Κ19, έχει δουλέψει στις ακαδημίες. Είναι ένα συν για τον ΠΑΟΚ αλλά και τον ίδιο να παίζουν περισσότεροι Ελληνες που βγαίνουν από τις ακαδημίες, αυτό σημαίνει πως γίνεται σπουδαία δουλειά. Επίσης, ο Σνάουτσνερ έχει βοηθήσει πολύ τον Πάμπλο, έχει καταλυτικό ρόλο στην Κ19, παίζει ρόλο το τιμ».


«Ο Ζίφκοβιτς μπορεί να πάρει μόνος του το παιχνίδι»


-Ποιον παίκτη ξεχωρίζεις από τη φετινή ομάδα; Τι πιστεύεις πως θα καταφέρει στην Ευρώπη;

«Ο Ζίφκοβιτς έχει στοιχεία που λες αυτός ο παίκτης με μια δύο προσπάθειες μπορεί να πάρει το παιχνίδι. Στα περισσότερα παιχνίδια ο ΠΑΟΚ είναι ένα σύνολο και φαίνεται να μην επηρεάζεται από κάποιες απουσίες. Θα πάει μέχρι την τελευταία αγωνιστική η κόντρα με τους Ολλανδούς και την πρόκριση για το Γιουρόπα Λιγκ, θα παίξει σημαντικό ρόλο το τελευταίο παιχνίδι με τη Γρανάδα. Πιστεύω πως η πρόκριση θα παιχτεί μέχρι τελευταία αγωνιστική, έχει ελπίδες να περάσει στους 32».

-Στην ομάδα επέστρεψε και ο Αντελίνο Βιεϊρίνα. Τι γνώμη έχεις γι΄αυτή την απόφαση;

«Είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ ο Αντελίνο, πολύ σημαντικό που είναι στην ομάδα, δεν ξέρω γιατί καθυστερούσε να υπογράψει, μόνο κερδισμένος μπορεί να είναι ο ΠΑΟΚ με τον Βιεϊρίνια. Η θέση που του ταιριάζει περισσότερο είναι αριστερό εξτρέμ, επιθετικά μπορεί να βοηθήσει παραπάνω. Σου δίνει πολλές επιλογές και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Φέτος πιστεύω πως θα επιστρέψει στα γνωστά του στάνταρ».

-Μετά την αλλαγή προπονητή στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ, η Κ19 άλλαξε και αυτή, με τον πρώην συμπαίκτη σου, Στέλιο Μαλεζά να αναλαμβάνει. Τι πιστεύεις πως μπορεί να καταφέρει;

«O Στέλιος είναι σοβαρός, μετρημένος και επαγγελματίας. Μπράβο στον ΠΑΟΚ που εμπιστεύεται ανθρώπους που έχουν περάσει από την ομάδα, είναι σημαντικό να περάσουν τη νοοτροπία της ομάδας, πως θα διαχειριστούν τους νεαρούς. Ο ΠΑΟΚ είχε ανέκαθεν καλούς παίκτες στην ακαδημία, ο Στέλιος έχει όλα τα προσόντα να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο Πάμπλο».

«Δεν ξεχνώ την ατμόσφαιρα στην Τούμπα με την ΤΣΣΚΑ»

-Βλέπεις να έχει αλλάξει κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τα χρόνια που ήσουν μέλος του;

«Από μακριά που το βλέπω, υπάρχουν αρκετές ομάδες που είναι υποδεέστερες και πλέον μπορούν να τις κερδίσουν τις μεγάλες, ο ΟΦΗ άφησε καλή εικόνα πέρυσι πριν τον κορωνοϊό, έχει μικρύνει η ψαλίδα από τους αδύναμους στους μεγάλους, το κάνει πιο ανταγωνιστικό. Οι ομάδες είναι σωστό να επενδύσουν στους Ελληνες, γίνεται τώρα λόγω κορωνοϊού, αλλά πρέπει να το κάνουν πιο συχνά. Οι νεαροί μπορούν να τους φέρουν κέρδος, είναι θετικό για τους νεαρούς που τώρα γίνονται παιχνίδια χωρίς κόσμο για να προσαρμοστούν. Όταν θα επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα θα φανεί η νοοτροπία και ο χαρακτήρας του κάθε νεαρού. Μακάρι να συνεχιστεί να παίζουν οι Ελληνες και μετά τη κόβιντ εποχή».

-Ποια είναι η στιγμή που θυμάσαι περισσότερο από την πορεία σου στον ΠΑΟΚ;

«Ηταν το πρώτο μου παιχνίδι στην Ευρώπη, με την ΤΣΣΚΑ, για τους 32 του Ουέφα, στην Τούμπα, δεν πίστευα ότι αυτό συμβαίνει στο γήπεδο με τόσο κόσμο, αυτό που έζησα ήταν πραγματικά απίστευτο. Σε εκείνο το παιχνίδι υπήρχε άλλη αίγλη, φανταστική ατμόσφαιρα».

-Eίσαι 32 ετών. Εχεις αρχίσει να σκέφτεσαι πότε θα κλείσεις την καριέρα σου και αν αυτό θα γίνει στην Ελλάδα;

«Θέλω να σκέφτομαι το τώρα και να απολαμβάνω την κάθε στιγμή, να είμαι συγκεντρωμένος στο τώρα. Δεν μου αρέσει τα σχέδια. Οσο έχω την υγεία μου θα ήθελα να παίζω».

-Σκέφτεσαι τι θα κάνεις μετά; Θες να γίνεις προπονητής ή να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο από άλλο πόστο;

«Θα ήθελα να ασχοληθώ με την προπονητική μετά το τέλος της καριέρας μου, θα με ενδιέφερε, θα ξεκινήσω σε κάποιες σχολές όταν μου το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.