Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Φέρεται σα Λουδοβίκος, κυβερνά σαν Θάτσερ»

Metrosport Team14 Οκτωβρίου 2022

«Έχουμε πρωθυπουργό δύο σε ένα: Φέρεται ως Λουδοβίκος και κυβερνά σαν τη Θάτσερ». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την βαθύτατη οδύνη του και όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «για τον άδικο χαμό ενός στενού μας συνεργάτη αλλά κι ενός σπουδαίου ανθρώπου του Αλέξανδρο Νικολαΐδη που έφυγε πολύ πρόωρα. Αλλά στο σύντομο πέρασμα του από τη ζωή κατάφερε πολλά».

Επανερχόμενος στην ατζέντα της ερώτησης υπογράμμισε ότι «το πιο επίκαιρο, το πιο φλέγον θέμα για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα εδώ και πολλούς μήνες είναι αυτό της ακρίβειας». «Το θέμα της ακρίβειας που έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Θα το αποδείξω με στοιχεία και όχι με λόγια, ότι δεν μπορείτε με την προπαγάνδα να κρύψετε τις δικές σας ευθύνες. Το γεγονός ότι δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας που ζούμε δεν οφείλεται στην διεθνή συγκυρία και στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά στις δικές σας κυβερνητικές επιλογές», σημείωσε.

Κατά τον κ. Τσίπρα ένα μεγάλο μέρος της «είναι αυτό που εμείς συνηθίζουμε να ονομάζουμε ακρίβεια Μητσοτάκη». «Η ακρίβεια αυτή έχει το όνομά σας όχι μόνο επειδή όλη οι πληθωριστικοί δείκτες είναι οι χειρότεροι ή από τους χειρότερους στην Ευρώπη, πράγμα παράλογο για μια χώρα με τόσο χαμηλή αγοραστική δύναμη», είπε και προσέθεσε πως: «Η ακρίβεια έχει το όνομά σας για έναν ακόμη λόγο: Γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος για να την καταλάβετε για να συναισθανθείτε τι σημαίνουν οι επιπτώσεις της. Τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 € να χρειάζεται δύο κατώτατος μισθός μηνιαίως για να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις του λογαριασμού του ρεύματος. Τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια με δύο εργαζόμενους να μην μπορεί να βγάλει όχι την τρίτη εβδομάδα του μήνα, ούτε τις πρώτες 15 μέρες του μήνα. Τι μπορεί να σημαίνει για μία μάνα να κόψεις το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις για να πάρει τρόφιμα».

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι πολλοί το καταλαβαίνουν, «όχι ο κύριος Μητσοτάκης», διότι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες «και έχετε αυτή την αγωνία ότι πάνω από 70 από εσάς δεν θα εκλεγείτε».

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο ο πρωθυπουργός διαπράττει διπλό σφάλμα όταν παρουσιάζει μία σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα για την χώρα που δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα που βιώνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

«Δεν έχετε σχέση με αυτό που καμώνεστε ότι είστε δηλαδή ο εγγυητής της σταθερότητας. Γιατί αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα χρόνια που κυβερνάτε είναι ότι η ζωή των πολιτών να επιδεινώνεται, το κόστος διαβίωσης αυξάνεται, τα κέρδη μιας ελίτ κρατικοδίαιτης εκτοξεύονται, το κράτος αποψιλώνεται από την υποχρέωση του να προστατεύει και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή».

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μας πει το γνωστό «δε φταίω εγώ, φταίει ο πόλεμος παλαιότερα στους θανάτους την πανδημία δεν έλεγα εγώ έλεγε ότι φταίνε αυτοί που διασπείρουν τον ιό, για τις υποκλοπές δε φταίει ο κύριος Μητσοτάκης φταίει ο ανιψιός». «Για όλα κάποιος άλλος φταίει μόνο ο ίδιος δε φταίει πάντοτε μια δικαιολογία», συμπλήρωσε, παραδεχόμενος πάντως ότι κανείς δεν αρνείται ότι βρεθήκαμε ενώπιος γεια σου πολύ μεγάλες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. «Αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη για την ενέργεια και την κρίση η μόνη σας έννοια είναι τι λένε στα κινητά σας οι πολιτικοί αντίπαλοι. Σας στεναχωρεί αυτό; Τα έχετε κουκουλώσει όλα νομίζετε ότι τελείωσε. Δε φωνάξαμε και κανένα μάρτυρα , απειλήσατε με φυλάκιση όποιον μιλήσει. Ομερτά!»

«Αφού προσπαθείτε να μας πείσετε ότι έχετε μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις τι φοβάστε προκηρύξτε εκλογές να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.