Τσιγγάρας: «Θέλω ο κόσμος να έχει απαιτήσεις και να μου ζητά ευθύνες»

Metrosport Team03 Ιανουαρίου 2022

Συνέντευξη στους: Κώστα Πετρωτό, Γιώργο Καστάνη, Γιώργο Ζαϊρη

Για αρκετούς ποδοσφαιριστές το νεαρό της ηλικίας μπορεί να είναι το καλύτερο άλλοθι. Μπορεί να είναι η απόλυτη δικαιολογία ώστε να μην επωμίζεται ευθύνες που δεν του αναλογούν. Στην περίπτωση όμως του Χάρη Τσιγγάρα όλα τα παραπάνω του είναι ξένα και αδιάφορα. Τι και αν έπρεπε να μπει ο Δεκέμβριος για να μετρήσει τις πρώτες του συμμετοχές φέτος στο Πρωτάθλημα. Ο νεαρός μέσος του ΠΑΟΚ μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη στο metrosport.gr, ζητά από τον κόσμο να τον κρίνει αυστηρά. 

Πολύ απλά διότι γνωρίζει ποιος είναι και τι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα. Αλλωστε τρανό παράδειγμα για τον ίδιο είναι ο Δημήτρης Πέλκας: «Αυτό που θέλω είναι να βελτιώνομαι συνέχεια. Να είμαι ένας ποδοσφαιριστής που να αντέχει στην αμφισβήτηση και στην πίεση της φανέλας του ΠΑΟΚ. Οι παίκτες της δικής μου φουρνιάς, είμαστε παιδιά που μεγαλώσαμε σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και θέλουμε ο κόσμος να έχει απαιτήσεις από εμάς και να ζητάει ευθύνες.. Παράδειγμα για μένα πάνω σ’ αυτό ήταν ο Δημήτρης ο Πέλκας που άντεξε τόσο την πίεση, όσο και την αμφισβήτηση και πήρε Πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ».

• Θέλεις να μας περιγράψεις πως βίωσες αυτή την αναμονή μέχρι να αγωνιστείς βασικός την φετινή σεζόν και πώς διαχειρίστηκες την απότομη μετάβαση στα συνεχόμενα ματς;

«Την αναμονή την βίωσα με υπομονή, δουλειά και αγωνία. Όλοι οι ποδοσφαιριστές, σε οποιαδήποτε ηλικία αδημονούν να αγωνιστούν. Αυτό είναι που μας δίνει ζωή και κίνητρο. Έτσι κι εγώ έκανα υπομονή και περίμενα να μου δοθεί η ευκαιρία. Σχετικά με τα συνεχόμενα ματς δεν νομίζω οτι είναι δύσκολο. Δεν έχω παίξει τόσα συνεχόμενα παιχνίδια, είμαι ακόμα στην αρχή της καριέρας μου, το θεωρώ δεδομένο οτι θα πρέπει να προπονούμαστε και να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε συνεχόμενα ματς. Θεωρώ ότι είμαι ένας παίκτης που μου αρέσει η δουλειέ, είτε με την ομάδα, είτε μόνος μου και άρα εκτιμώ πως μπορώ να ανταπεξέλθω τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά στα συνεχόμενα ματς».

• Τι σου έλεγε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, πως σε προετοίμαζε για την ενεργή συμμετοχή σου; Υπάρχει κάτι διαφορετικό στον ρόλο σου σε σχέση με πέρυσι;

«Ο προπονητής επικοινωνεί με όλους τους παίκτες, όπως έκανε και με μένα. Μου μίλησε και μου είπε να κάνω υπομονή και θα έρθει η ώρα να αγωνιστώ όπως κι έγινε. Μας βοηθά να βελτιωνόμαστε καθημερινά. Όσο για τον ρόλο μου σε σχέση με πέρσι, δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ, αλλά σίγουρα ο κάθε προπονητής έχει την δική του φιλοσοφία παιχνιδιού, οπότε πρέπει να προσαρμοζόμαστε σ’ αυτή».

• Πρόσφατα ανανέωσες ως το 2024 την συνεργασία σου με τον ΠΑΟΚ. Αν πάμε τον χρόνο μπροστά τι θα ήθελες να έχεις πετύχει μέχρι το καλοκαίρι του 2024 για να θεωρήσεις ότι είναι πετυχημένο αυτό το διάστημα;

«Στόχος μου είναι να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους με τον ΠΑΟΚ και το 2024 να είμαι σημαντικός για την ομάδα, ώστε να ανανεώσω σ’ αυτήν».

• Τα όνειρά σου για το μέλλον ποια είναι; Προφανώς Εθνική ομάδα, αλλά έχεις σκεφτεί και την προοπτική να πας στο εξωτερικό σε ένα μεγάλο Πρωτάθλημα;

«Το μόνο που σκέφτομαι είναι οι τίτλοι με τον ΠΑΟΚ και το να έχω καλές παρουσίες με την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι ο σύλλογος αυτός που δίνει το διαβατήριο για την Εθνική ομάδα. Αν οι παρουσίες μου στον Δικέφαλο είναι καλές, τότε κάποια στιγμή θα πάω και στην εθνική Ανδρών».

«Απίστευτο συναίσθημα η κατάκτηση του Κυπέλλου»

Τον περασμένο Μάιο, ήρθε από τον πάγκο στον τελικό Κυπέλλου και έδωσε ηρεμία στην ομάδα. Είδε τον Κρμέντσικ να σκοράρει και να χαρίζει το τρόπαιο απέναντι στον Ολυμπιακό. Στην ταινία-αφιέρωμα της ασπρόμαυρης ΠΑΕ για τον τελικό είχε δηλώσει πως δεν του αρέσει να χάνει από τον Ολυμπιακό ούτε σε... φιλικό. Μιλώντας στη «Μ» αναφέρθηκε σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά στην καριέρα του αφού πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο ως μέλο της πρώτης ομάδας: 

«Η πιο έντονη ανάμνηση είναι το ματς του τελικού με τον Ολυμπιακό. Πιστεύω πως δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα απο το να πανηγυρίζεις ένα τρόπαιο. Το να κατακτάς ενα Κύπελλο, προφανώς είναι κάτι μαγικό, κάτι ονειρεμένο. Από μικρό παιδί μεγάλωσα στον ΠΑΟΚ, είναι ένα όνειρο ζωής, όπως και για κάθε ποδοσφαιριστή». Θα θυμάται με καλές αναμνήσεις το 2021: «Το 2021 είναι το έτος που πήρα την ευκαιρία για να δείξω αν μπορώ να ανταποκριθώ σε αυτό το επίπεδο. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να πούμε έτος καθιέρωσης, όμως είναι ένα έτος που πήρα την ευκαιρία για να δείξω αν μπορώ να ανταποκριθώ σε αυτό το επίπεδο».

Στη χρονιά του νταμπλ, ένα στοιχείο που διέκρινε την ομάδα ήταν τα «καλά αποδυτήρια». Μπορεί τότε ο Χάρης να μην ήταν μέλος της ομάδας αλλά είναι ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε για το αν αυτός και οι συμπαίκτες του είναι μια γροθιά στα αποδυτήρια της ομάδας: «Οι σχέσεις των παιχτών στα αποδυτήρια είναι πάρα πολύ καλές κι αυτό βγαίνει και στην καθημερινότητά μας και στο γήπεδο. Δεν θα ξεχωρίσω Ελληνες και ξένους, είμαστε όλοι μια ομάδα, μία παρέα» θα πει με τον απόλυτο βαθμό και χωρίς δεύτερη σκέψη.

• Ανήκεις στην νέα φουρνιά παικτών που προέρχεται από τις ακαδημίες, μαζί με τον Μιχαηλίδη, τον Λύρατζη, τον Κούτσια, τον Κωνσταντέλια, Το ερώτημα είναι απλό: Μπορείτε τα επόμενα χρόνια να αποτελέσετε την ραχοκοκαλιά της ενδεκάδας ως γνήσια ελληνόπουλα; Πιστεύεις ότι από πέρυσι, εσύ, ο Μιχαηλίδης και ο Τζόλης ανοίγετε έναν δρόμο και για τα άλλα ταλέντα που ξεχωρίζουν στις Ακαδημίες;

«Δεν ξέρω αν θα αποτελέσουμε την ραχοκοκαλιά της ομάδας, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που θα το κρίνουν αυτό, αλλά η δουλειά τως ακαδημιών ειναι να ετοιμάσουν ποδοσφαιριστές που θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ. Όπως ανέφερα και πριν, υπάρχουν άνθρωποι που θα κρίνουν ποιος είναι έτοιμος να ανέβει στην πρώτη ομάδα».

«Χρωστάω ευγνωμοσύνη στον Γκαρσία, πήρα επιβεβαίωση από τον Λουτσέσκου»

Εχει συνεργαστεί ήδη με τρεις προπονητές στην πρώτη ομάδα. Τα πρώτα χιλιόμετρα στην ποδοσφαιρική του καριέρα στην πρώτη ομάδα τα έκανε με τον Αμπέλ Φερέιρα. Με τον Πάμπλο Γκαρσία πήρε συνεχόμενα ματς και πανηγύρισε ένα τρόπαιο. Με τον Ραζβάν Λουτσέσκου δούλεψε από το καλοκαίρι και περίμενε μέχρι τον Δεκέμβριο για να πάρει χρόνο συμμετοχής και άρπαξε την ευκαιρία. Του ζητήσαμε να επιλέξει ένα ξεχωριστό στοιχείο που κρατά από τον καθένα: 

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ξεχωριστό στοιχείο για τον καθένα. Ο κάθε προπονητής έχει τον δικό του τρόπο και την δική του φιλοσοφία. Σ’ αυτό που θα ήθελα να αναφερθώ είναι στο τι μου πρόσφερε ο καθένας. Ο Φερέιρα μου έδωσε την δυνατότητα να πάρω γεύση από τα αποδυτήρια της πρώτης ομάδας και την πρώτη μου συμμετοχή στον ΠΑΟΚ, στον Γκαρσία χρωστάω ευγνωμοσύνη γιατί μου πρόσφερε την δυνατότητα να παρουσιαστώ στον κόσμο και να δείξω αν μπορώ να αγωνιστώ σε αυτήν την ομάδα και ο Λουτσέσκου αυτήν την στιγμή αυτό που μου προσφέρει είναι η επιβεβαίωση. Επιβεβαίωση γιατί είναι ο δεύτερος προπονητής που με έχει στην ανδρική ομάδα, με έχει ενεργό και με χρησιμοποιεί».

• Ο Παναγιώτης Κερμανίδης κατά περιόδους, σε δηλώσεις του, τονίζει πως μπορείς να γίνεις ο καλύτερος αμυντικός μέσος στην Ελλάδα, σου δίνουν θάρρος και αυτοπεποίθηση αυτά τα λόγια ενός προπονητή, από τις ακαδημίες του οποίου αναδείχθηκες;

«Ο κύριος Παναγιώτης Κερμανίδης έχει γράψει ιστορία με την φανέλα του ΠΑΟΚ και όταν ένας άνθρωπος σαν κι αυτόν μιλάει με τόσο κολακευτικά λόγια για μένα, μου δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση».

• Υπάρχει κάποιο πρότυπο μέσου για σένα, στην Ελλάδα ή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο; Και από ποιον μέσο με τον συνεργάζεσαι στον ΠΑΟΚ μαθαίνεις περισσότερα πράγματα;

«Ενας απο τους ποδοσφαιριστες που έχω πρότυπο είναι ο Ινιέστα. Συνεργάζομαι με όλους του μέσους του ΠΑΟΚ εξίσου καλά. Απ’ όλους έχω να πάρω κάτι, όλοι τους είναι έμπειροι και με βοηθάνε ο καθένας με τον τρόπο του».

• Ρεαλιστικά που μπορεί να φθάσει ο ΠΑΟΚ έως το τέλος της σεζόν; Και στις τρεις διοργανώσεις;

«Δυστυχώς αυτήν την στιγμή είμαστε κάποιους βαθμούς πίσω στο Πρωτάθλημα. Θα πρέπει να δούμε και να κερδίσουμε το κάθε ματς που θα έρχεται για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάτι. Να πάρουμε το Κύπελλο γιατί μπορούμε να το πάρουμε και να φτάσουμε οσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.