Τσιάπανου: «Τα παιδιά στερούνται την χαρά του παιχνιδιού»

Metrosport Team25 Φεβρουαρίου 2021

H Kατερίνα Τσιάπανου έχει μακρά παρουσία στα γήπεδα ως προπονήτρια ακαδημιών ενώ για μια αγωνιστική περίοδο ήταν προπονήτρια και στην ανδρική ομάδα του Κεραυνού Αγίου με ιδιαίτερη επιτυχία. Για την κατάσταση που βιώνουμε λόγω του κορωνοιού επισήμανε: 

«Οι ημέρες που βιώνουμε είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. Τα μέτρα περιορισμού έχουν δημιουργήσει ένα «τσουνάμι» συνεπειών με κοινωνικές, οικονομικές, ψυχικές προεκτάσεις. Μεγάλο αντίκτυπο παρατηρούμε άλλωστε και στον αθλητισμό.

 Συγκεκριμένα στον παιδικό αθλητισμό το 2ο lockdown στερεί από τα παιδιά την χαρά του παιχνιδιού, της δράσης, της επαφής, της κοινωνικοποίησης, της σωματικής εκτόνωσης. 

Τα στέλνει πίσω στον καναπέ και στο κρεβάτι του σπιτιού, πίσω στα βιντεοπαιχνίδια και το ατελείωτο σερφάρισμα.

 Μετά από 3,5 μήνες παύσης κάθε αθλητικής δραστηριότητας και με δεδομένη την άγνοια ως προς την λήξη της - σε μία εβδομάδα, ένα μήνα, σε τρεις μήνες, η κόπωση και η απογοήτευση όλων καθιστά αδύνατο των υπολογισμό της ζημιάς. Επιπλέον μου γεννιέται το ερώτημα αν η πολιτεία αντιλαμβάνεται ή όχι το ρόλο της άθλησης στην ζωή μας. Όταν με την στάση της διαχωρίζει τον επαγγελματικό από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Θεωρώ ότι έχει πληγωθεί η ψυχολογία όλου του αθλητικού κόσμου με το λάθος μήνυμα που έχει σταλεί στην ελληνική κοινωνία και δεν είναι άλλο από την έλλειψη σεβασμού προς αθλητές, προπονητές, παράγοντες του ερασιτεχνικού και αναπτυξιακού αθλητισμού. Μπορώ να καταλάβω την νοοτροπία της κυβέρνησης πάνω σε αυτό τον διαχωρισμό. Ξέρει ότι στον ερασιτεχνικό και παιδικό αθλητισμό κυκλοφορεί πολύ μαύρο χρήμα και επομένως η αναστολή δεν θα φέρει μεγάλες αποκλίσεις στην οικονομία».

 ▶ «Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος»

 Η Κατερίνα Τσιάπανου επισημαίνει ότι θα πρέπει να ανοίξει ο παιδικός αθλητισμός. Αναλυτικά: «Θα πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι των αποφάσεων για την συνέχεια ή μη της αναστολής των αθλητικών δραστηριοτήτων ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να εστιάσουν στο άνοιγμα του παιδικού αθλητισμού και του αθλητισμού γενικότερα. 

Η παρατεταμένη αποχή υποχρεώνει τα παιδιά να εγκαταλείψουν το οργανωμένο αθλητικό περιβάλλον των σωματείων (στο μέτρο του δυνατού) με την τήρηση του πρωτοκόλλου και τα στέλνει στις αυλές σχολείων, στα πάρκα, στα οικόπεδα να συνεχίζουν να παίζουν χωρίς καμία επίβλεψη, χωρίς καμία προστασία, ανεξέλεγκτα.

 Δεν είναι δυνατόν να μην το βλέπουν, να μην το σκέφτονται ότι η αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων δεν δίνει λύση στο πρόβλημα αντιθέτως δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες, επιστροφή στο άθλημα που τόσο αγαπάμε, επιστροφή στα γήπεδα στις παιδικές φωνές και στα τεράστια χαμόγελα»

 Για την αγωνιστική περίοδο που ήταν προπονήτρια στο ανδρικό τμήμα του Κεραυνού Αγίου Παύλου τόνισε:

 «Η εμπειρία μου ως προπονήτρια στην ανδρική ομάδα του Κεραυνού Αγίου Παύλου είχε μόνο θετικό πρόσημο. Ήταν μια επιτυχημένη χρόνια αγωνιστικά, πραγματοποιώντας μια καταπληκτική πορεία και χάνοντας την πρωτιά στον όμιλο και την απευθείας άνοδο στην Α’ κατηγορία 2 αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου από τον μετέπειτα πρωταθλητή στην ήττα από το μεταξύ μας παιχνίδι. Συνάμα ήταν μια πρόκληση για μένα και ταυτόχρονα πραγματοποίηση ενός στόχου που είχε τεθεί από το ξεκίνημα της προπονητικής μου πορείας για το αν και πως μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του ανδρικού ποδοσφαίρου που είναι ένα άγονος χώρος για μια γυναίκα. Θεωρώ ότι κέρδισα την εμπιστοσύνη παικτών και παραγόντων μέσα από τα αποτελέσματα της δουλειάς, των γνώσεων μου, της ειλικρινής και δίκαιης συμπεριφοράς. Δεν σας κρύβω ότι μετά τον Κεραυνό Αγ. Παύλου δέχτηκα δύο ακόμη προτάσεις για ανάληψη τεχνικής ηγεσί- ας σε ανδρικό τμήμα από παράγοντες ομάδων που γνώριζαν την δουλειά μου. Παρόλα αυτά για προσωπικούς λόγους δεν προχωρήσαμε σε συμφωνία».

 Δύο λόγια την ΑΕ Φιλύρου;

 «Τη φετινή χρόνια ξεκίνησα να εργάζομαι στην ακαδημία της ΑΕ Φιλύρου. Είναι ο δεύτερος χρόνος συνεργασίας και ομολογώ να πω ότι αισθάνομαι σαν το σπίτι μου. Οι παράγοντες είναι άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για την ομάδα για τον τόπο τους και το ποδόσφαιρο. Το κλίμα είναι οικογενειακό, είμαστε ένα δεμένο προπονητικό τιμ και προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις και την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο στους μικρούς αθλητές».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.