Τσάβι: Έδωσε ζωή στο τίκι τάκα

Παναγιώτα Χαλκιά09 Νοεμβρίου 2021

Είναι γενναίος, τολμηρός και δεν φοβάται να πει τα πράγματα ξεκάθαρα. Τα μάτια του λάμπουν κάθε φορά που βλέπει το σήμα της Μπαρτσελόνα. Εξάλλου, εκεί γαλουχήθηκε, έμαθε στα μυστικά του ποδοσφαίρου, μεγάλωσε και τα τρόπαια ήρθαν σα φυσικό επακόλουθό και έπεσαν σαν ώριμος καρπός στα πόδια του. 

Ο Τσάβι συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Καταλανών. Χρειάστηκαν ώρες συζητήσεων, ένα ταξίδι στο Κατάρ και ο Λαπόρτα να πληρώσει τη ρήτρα με την οποία δεσμευόταν με την Αλ Σαντ. Ο Ισπανός έφτασε στη Βαρκελώνη και εάν τον αφήσουν να δουλέψει θα γίνουμε μάρτυρες της δικής του μαγικής «Μπαρτσελόνα».

Το μοντέλο παιχνιδιού του

Το σημείο κλειδί στο παιχνίδι του είναι η κατοχή. Θέλει η ομάδα του να είναι κάτοχος της μπάλας καθώς με αυτό τον τρόπο αργά ή γρήγορα θα έρθει η νίκη και το θέαμα.

Έχει εμμονή. Όχι γιατί απλά θα έρθουν οι τρεις βαθμοί αλλά γιατί έχοντας το τόπι στα πόδια του, είναι εύκολο να βγει στην επίθεση, να δημιουργήσει φάσεις και να πληγώσει τον αντίπαλο.

Επιδιώκει να δημιουργήσει αριθμητική υπεροχή, να ανοίξει το πεδίο και να βρεθούν οι κενοί χώροι. Το σύστημα ποικίλλει ανάλογα με τον αντίπαλο και τις περιστάσεις. Εάν ο αντίπαλος παίζει με δύο επιθετικούς επιλέγει το 4-3-3, αν παίζει με έναν τότε το 4-2-3-1. Ενίοτε, χρησιμοποιεί και το 3-4-3.

Επίθεση

Έχει μια σχολαστική συγκέντρωση, εστιασμένη στη διατήρηση της κατοχής μέσω σύντομων και γρήγορων πασών. Όταν έχει την κατοχή, είναι σημαντικό να ανοίγει το γήπεδο και να έχει πλάτος η επίθεση.

Κλειδί είναι ότι κάθε φορά που ένας παίκτης κάνει πάσα, κάνει αμέσως κίνηση για να μπορέσει να δεχθεί μια άλλη. Πολλές φορές δυο παίκτες ανταλλάσσουν την μπάλα, μέχρι να βρεθεί ένας τρίτος ελεύθερος.

Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί υιοθετούν τακτικά ευρείες θέσεις για να ενθαρρύνουν τα μπακ να ανέβουν στη μεσαία γραμμή και να μειώσουν την απόσταση με τους επιτιθέμενους. Αλλάζουν το παιχνίδι είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά ή συνδυάζονται κάθετα με τους αμυντικούς μέσους. Πάντα με κοντινές και σίγουρες πάσες για να μην χαθεί η μπάλα. 


Τα αμυντικά χαφ είναι εκείνα που χτίζουν το παιχνίδι από το κέντρο του γηπέδου και προωθούν την μπάλα ενώ φροντίζουν, παράλληλα, να διατηρούν την ισορροπία και να καλύπτουν πιθανούς κενούς χώρους.

Ο ένας πλάγιος επιθετικός κάνει διαγώνια κούρσα για να την δεχθεί και ο άλλος γίνεται δεύτερος επιθετικός. Το φορ μένει ψηλά και απασχολεί τα στόπερ. Οι τρεις τους εναλλάσσουν την μπάλα και αυτό βοηθά στο να τεντωθεί η αντίπαλη άμυνα και να κάνει το λάθος.


Για να φτάσει η μπάλα στο κουτί υπάρχουν δύο τρόποι είτε με απευθείας κάθετη πάσα είτε με τέντωμα της επίθεσης. Οι πλάγιοι μπακ και οι εξτρέμ συντονίζονται καλά και παρέχουν πλάτος στο τελευταίο τρίτο. Οι πλάγιοι μπακ μπαίνουν και κάνουν μισή απόσταση, οι εξτρέμ τοποθετούνται στην ευρεία πλευρά του γηπέδου.  

Ανάλογα το σχηματισμό υπάρχει διαφορά στις κινήσεις της μπροστινής τριάδας. Στο 3-4-3, οι εξτρέμ αλλάζουν θέσεις και μπορεί να επιτρέψουν στο ψευτοεννιάρι να ανέβει πιο ψηλά ενώ στο 4-2-3-1 είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να τεντώσουν το γήπεδο.

Ελεύθερος παίκτης

Βασικό στοιχείο στο μοντέλο παιχνιδιού του είναι ο ελεύθερος παίκτης. Είναι εκείνος ο ποδοσφαιριστής που, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ασκείται πάνω του υψηλή πίεση.

Οι παίκτες τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ο κενός διάδρομος και ο ελεύθερος στον οποίο θα πρέπει να πάει η μπάλα.

Θέλει ο τερματοφύλακας και οι κεντρικοί αμυντικοί να έχουν την ικανότητα, όταν έχουν την μπάλα στα πόδια τους σε μια επικίνδυνη ή όχι ζώνη, να μπορούν να βρουν τον ελεύθερο συμπαίκτη τους άμεσα και τα εξτρέμ μαζί με το εννιάρι, αντίστοιχα, να κρατούν τους αντίπαλους αμυντικούς όσο πιο κοντά στην περιοχή τους.

Στόχος είναι η άνοδος στη μεσαία γραμμή. Αυτό που λέει πάντα είναι «παίξτε όσο το δυνατόν περισσότερο στο απέναντι γήπεδο και αν μας πιέσουν ψηλά, το πιο σημαντικό είναι να περάσουμε τη γραμμή της μεσαίας γραμμής και να πάμε στο άλλο μισό για να επιτεθούμε».

Αριθμητική υπεροχή

Για να δημιουργήσει αριθμητική υπεροχή, να βρει χώρους και τον «ελεύθερο» παίκτη σε ένα χώρο 45 μέτρων και με 20 παίκτες, ο μέσος είναι ο άνθρωπος – κλειδί. Του λύνει τα χέρια. Είναι υπεύθυνος για να προωθήσει την μπάλα και να συνεργαστεί με τους συμπαίκτες του. Φυσικά, τα δύο στόπερ βρίσκονται σε επιφυλακή για να μην υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που γίνει λάθος.

Πίεση ψηλά και δεύτερη μπαλιά

Όταν η μπάλα χαθεί, η ομάδα γυρίζει σε θέση άμυνας άμεσα. Χρησιμοποιεί επιθετικό πρέσινγκ και παγίδες ώστε να αναγκαστεί ο αντίπαλος να κάνει λάθος πάσα ή να κερδηθεί μια μονομαχία. 

Το μυστικό είναι να δημιουργηθεί αριθμητική υπεροχή γύρω από τον παίκτη που έχει την μπάλα. Κάθε παίκτης αναλαμβάνει έναν αντίπαλο. Οι παίκτες του πρέπει να κερδίσουν τη μονομαχία και να ανακτήσουν την κατοχή. Είναι ένα ρίσκο που παίρνει.


Η πίεση αρχίζει από την αντίπαλη περιοχή και όσο η μπάλα προχωρά τόσο πιο ασφυκτική γίνεται. Οι παίκτες πιέζουν ανάλογα με το ποιος είναι πιο κοντά στην μπάλα εκείνη τη στιγμή και οι υπόλοιποι καλύπτουν τους χώρους για να εμποδίσουν την επιλογή πάσας.

Τα εξτρέμ πιέζουν τα μπακ ενώ ο επιθετικός απασχολεί τα στόπερ. Οι κεντρικοί χαφ τοποθετούνται μεταξύ των αντιπάλων για να δώσουν επιλογές γύρω από το στόχο της πίεσης. Εάν η μπάλα προχωρήσει αρκετά τότε το 4-3-3 γίνεται 4-1-4-1 και έτσι περιορίζονται οι λωρίδες διέλευσης των αντιπάλων.

Δεν φοβάται τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από την υψηλή πίεση ή εάν ένας από τους παίκτες του χάσει τη συγκέντρωση του ή καθυστερήσει. Ασκεί πίεση και εφόσον κερδηθεί η μπάλα, ο τερματοφύλακας είναι υποχρεωμένος να ψάξει τον «ελεύθερο» παίκτη και να βγάλει αντεπίθεση. Στόχος του είναι η μπάλα που κέρδισε, να μετατραπεί σε επίθεση.

Ο Τσάβι επανέφερε το τίκι τάκα στη ζωή. Η ομάδα του επιτίθεται με πλάτος και αγριότητα και φροντίζει να έχει την κατοχή στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Αμυντικά παίρνει ένα ρίσκο αλλά η ασφυκτική και πολυπρόσωπη πίεση του δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

πηγή φωτογραφιών: totalfootball, whyscout

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.