Τσαούσης: «;Eκανα προπόνηση με γύψο για να κερδίσω μια ευκαιρία στον ΠΑΟΚ!»

Χάρης Εμμανουηλίδης01 Μαρτίου 2021

Από τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης στον Βόλο και από εκεί στη Σλοβακία. Τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης βρήκαν τον Μάριο Τσαούση με μία βαλίτσα στο χέρι, την οποία μέρα με τη μέρα τη γεμίζει με ποδοσφαιρικές εμπειρίες, με στόχο; Το όνομά του να πάρει θέση στα αποδυτήρια της Τούμπας.

Ο 20χρονος αριστερός οπισθοφύλακας, από τη Σλοβακία όπου βρίσκεται, διηγείται στο «Metrosport.gr» την ποδοσφαιρική του ιστορία και όχι μόνο...

Η εμπειρία στο εξωτερικό, το πείσμα για την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και την καθιέρωση στον ΠΑΟΚ, η ανάμνηση της αλάνας και όνειρο, το οποίο έγινε πραγματικότητα, αλλά και η καθοδήγηση από τον Δημήτρη Πέλκα.

- Μάριε, πως βιώνεις την εμπειρία του εξωτερικού αγωνιζόμενος στη Σπάρτακ Τρνάβα;

«Είναι πολύ σημαντικό βήμα στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή, όταν παίρνει την απόφαση να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Η Σπάρτακ Τρνάβα είναι από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές ομάδες στη Σλοβακία και αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την εξέλιξη μου ποδοσφαιρικά, αλλά και ως άνθρωπο. Είμαι χαρούμενος, που βρίσκομαι εδώ, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία καθημερινά να ‘παλεύω’, ώστε να βρίσκομαι στην αρχική ενδεκάδα, να δουλεύω πολύ και να βελτιώνομαι συνεχώς. Γεμίζω εμπειρίες και πιστεύω πως αυτό θα με βοηθήσει μελλοντικά!».

- Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή να μετακομίζει μόνος του στο εξωτερικό; Ειδικά με όσα ισχύουν λόγω του Covid -19...

«Η απόφαση να αφήσεις πίσω σου οικογένεια και φίλους, αλλά και την πατρίδα σου, σαφώς και δεν είναι εύκολη, αλλά αυτές είναι οι θυσίες, τις οποίες πρέπει να κάνεις, προκειμένου να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα! Γι’ αυτό και ήταν εντέλει εύκολη απόφαση να συνεχίσω στο εξωτερικό. Οταν ζεις μόνος σε ξένη χώρα σκέφτεσαι διαφορετικά και ίσως να αλλάζεις λίγο και ως άνθρωπος. Βέβαια, λόγω του COVID, δεν είναι καθόλου εύκολο να με επισκεφθεί κάποιος δικός μου. Ολα έχουν γίνει δυσκολότερα και ελπίζω να τελειώσει σύντομα αυτή η κατάσταση! Πάντως, μου αρέσει η καθημερινότητά μου εδώ και δουλεύω καθημερινά, με στόχο τη βελτίωσή μου».

- Πιστεύεις ότι το πέρασμά σου από το εξωτερικό βοηθά την εξέλιξή σου ποδοσφαιρικά; Κι αν ναι, σε ποιους τομείς;

«Είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ποδοσφαιρική μου εξέλιξη! Μαθαίνω και δουλεύω σε διαφορετική όψη του ποδοσφαίρου, καθώς κάθε χώρα έχει τη δική της φιλοσοφία. Για παράδειγμα το σλοβάκικο Πρωτάθλημα είναι «σκληρό» και με πολλά τρεξίματα, επομένως βελτιώνω συνεχώς αυτό το κομμάτι! Είναι πολύ καλό βήμα για μένα, καθώς προσπαθώ να φτιάξω τον δικό μου δρόμο για να φτάσω στην κορυφή!».

Το σοβαρό χειρουργείο στο χέρι

- Μετά τον δανεισμό σου την περασμένη αγωνιστική περίοδο στον Βόλο, πίστευες ότι άξιζες ευκαιρία στον ΠΑΟΚ από τον Αμπελ Φερέιρα;

«Η περυσινή μου χρονιά με τον δανεισμό μου στην ομάδα του Βόλου ήταν ιδιαίτερη, αλλά με βοήθησε πολύ να ενταχθώ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην αρχή δεν έπαιζα, όμως, στην πορεία κατάφερα να βρω αγωνιστικό ρυθμό και να είμαι σημαντικό μέλος της ομάδας! Δυστυχώς στο τέλος της σεζόν στάθηκα άτυχος κάνοντας σοβαρό χειρουργείο στο χέρι μου και έτσι έχασα αυτό που είχα χτίσει εκείνη την περίοδο. Ήθελα πολύ να είμαι έτοιμος στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ και μάλιστα την πρώτη περίοδο έκανα προπόνηση με τον γύψο στο χέρι και μία ειδική υποστήριξη με σίδερα στο δάχτυλο γιατί ήταν πολύ νωρίς για να το αφαιρέσω, θέλοντας να δείξω ότι αξίζω μία θέση. Δεν ήμουν όμως στην καλύτερη μου κατάσταση και γι’ αυτό δεν αδικώ τον Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος δεν με εμπιστεύτηκε, αν και πιστεύω πως άξιζα μια ευκαιρία!».

- Πώς τον βίωσες ως προπονητή;

«Πιστεύω πως είναι καλός προπονητής. Παθιασμένος με τη δουλειά του. Προσπάθησε πολύ να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ για να εξελιχθεί! Αλλωστε, απέδειξε στην πράξη τις ικανότητες του με την κατάκτηση του Copa Libertadores, με την Παλμέιρας».

“Κρύο μυαλό και ζέστη καρδιά”

- Πώς βλέπεις τις μεταγραφές - ως επί το πλείστον - νεαρών παικτών θέση σου;

«Ως ποδοσφαιριστής δεν είμαι σε θέση να κρίνω, αν μία μεταγραφή είναι σωστή ή όχι. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρμόδιους με συγκεκριμένα κριτήρια. Με τη δουλειά και την απόδοσή μου, προσπαθώ να δείχνω ότι αξίζω ευκαιρία στην ομάδα του ΠΑΟΚ».

- Με τον Πάμπλο Γκαρσία ως coach, πιστεύεις ότι θα είναι πλεονέκτημα για εσένα ενόψει καλοκαιριού;

«Σίγουρα το γεγονός ότι ο Πάμπλο Γκαρσία με γνωρίζει ως ποδοσφαιριστή και ως άνθρωπο πιστεύω ότι είναι πλεονέκτημα για μένα, αλλά προσωπικά θέλω να δώσω βάση στον εαυτό μου και στο πως εγώ θα καταφέρω να πείσω τον εκάστοτε προπονητή να με εμπιστευτεί».

- Με ποιες λέξεις θα τον χαρακτήριζες ως τεχνικό;

«Πάθος, αρχές, σεβασμός, πειθαρχία».

- Υπάρχει έκφραση που θυμάσαι να έλεγε όταν ήταν προπονητής σου στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ;

«Κρύο μυαλό και ζέστη καρδιά…».

- Στο διάστημα, που έχει αναλάβει την πρώτη ομάδα, έχετε επικοινωνήσει;

«Οχι, δεν έχω έρθει σε επικοινωνία με τον coach».

“Ατελείωτο παιχνίδι στον δρόμο”

- Ποια ήταν τα ερεθίσματα του Μάριου, ώστε να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο μέχρι να φτάσει στο επαγγελματικό επίπεδο;

«Ημουν πάντα με μία μπάλα στα πόδια! Στο σχολείο, στο σπίτι, στον δρόμο. Από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της παιδικής ηλικίας κάθε παιδιού, που αγαπά το ποδόσφαιρο, είναι το ατελείωτο παιχνίδι στον δρόμο με τους φίλους και μία μπάλα! Επομένως, από πολύ νωρίς, χωρίς να σκεφτώ κάτι άλλο και χωρίς να το έχω καταλάβει είχα κατασταλάξει στο τι θέλω να κάνω! Κι είμαι πολύ χαρούμενος, που πλέον ασχολούμαι με αυτό επαγγελματικά, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν θα το δω ποτέ σαν δουλειά, γιατί είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από αυτό».

- Ποδοσφαιρικό πρότυπο;

«Λατρεύω να παρακολουθώ τον Λιονέλ Μέσι. Μπορεί να μην αγωνίζομαι στην ίδια θέση μαζί του, αλλά αυτά που έχει καταφέρει και η σχέση, που έχει με την μπάλα, μόνο δέος και ανατριχίλα προκαλούν».

“Παράδειγμα για κάθε παιδί”

- Βλέποντας την πορεία του Δημήτρη Γιαννούλη, που κι αυτός είχε περάσει από δανεισμούς και πλέον αγωνίζεται στην Championship, βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του, λέγοντας ότι θα ήθελες να ακολουθήσεις αντίστοιχη πορεία;

«Η πορεία του Δημήτρη Γιαννούλη αποτελεί παράδειγμα, όχι μόνο για μένα, αλλά και για κάθε παιδί, που πηγαίνει κάπου δανεικός. Ταλαιπωρήθηκε αρκετά, αλλά κατάφερε να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται και είμαι σίγουρος πως θα πάει και ακόμα ψηλότερα. Ως Μάριος θέλω να χαράξω τον δικό μου δρόμο και μέσω της σκληρής δουλειάς να καταφέρω να πετύχω τους στόχους μου».

- Φαινόμενο “Χρήστος Τζόλης”. Περίμενες τέτοια εξέλιξη;

«Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί αυτό που έχει κάνει ο Χρήστος Τζόλης και συνεχίζει να κάνει, δεν είναι εύκολο. Δείχνει με τα κατορθώματά του πως και οι Ελληνες ποδοσφαιριστές, ειδικά σε αυτήν την ηλικία είναι ιδιαίτερα ταλαντούχοι και μπορούν με ευκολία να ακολουθήσουν τις πορείες, τις οποίες κάνουν τα wonderkids του εξωτερικού. Του εύχομαι μόνο να είναι υγιής, γιατί το μέλλον του ανήκει».


Η καθοδήγηση του Πέλκα

- Τα πρώτα τους βήματα κάνουν κι άλλοι τρεις της ίδιας «φουρνιάς», όπως οι Μιχαηλίδης, Τσιγγάρας και ο Κούτσιας. Τι θα έλεγες γι’ αυτούς τους τρεις;

«Είναι σημαντικό για τον ΠΑΟΚ να έχει στο ρόστερ του παιδιά της ακαδημίας, γιατί υπάρχει πολύ ταλέντο και πρέπει να αξιοποιηθεί. Οσον αφορά τον Χάρη και τον Γιάννη, που ήμασταν για πολλά χρόνια συμπαίκτες, πιστεύω πολύ στις ικανότητες τους και πως με παιχνίδια στα πόδια τους θεωρώ ότι θα εξελιχθούν σε πολύ σημαντικούς παίκτες για τον Δικέφαλο. Ο Κούτσιας είναι ένα παιδί, που παρότι πολύ μικρός σε ηλικία, δείχνει ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά όπως οι Λυρατζής και Χατζηστραβός, αλλά και ο Γαϊτανίδης με τον Διαμαντή που όπως και τα υπόλοιπα παιδία έχουν πολύ ταλέντο και αναμένεται να απασχολήσουν για πολλά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο».

- Υπήρχε κάποιος παίκτης στον ΠΑΟΚ που να σε πήρε από το χέρι στα πρώτα σου βήματα;

«Συμμετείχα από μικρή ηλικία σε προπονήσεις της πρώτης ομάδας και το να κάνεις προπόνηση με παίκτες όπως οι Βιεϊρίνια, Μάτος, Μαουρίσιο και πολλοί άλλοι είναι πολύ σημαντικό. Προσωπικά θυμάμαι τον Δημήτρη Πέλκα να μας μιλάει και να μας βοηθά συνεχώς κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και όχι μόνο. Ήταν αυτός που μας μιλούσε και μας έδινε κατευθύνσεις με σκοπό να μας βελτιώσει όταν κάναμε κάτι λάθος. Σίγουρα έχει γράψει το όνομα του στην ιστορία της ομάδας με όσα έχει πετύχει τόσα χρόνια και χαίρομαι πολύ που εξελίσσει και άλλο την καριέρα του».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.