Τρολάρει ο Μπένετ τα πλέι οφ με τις επικίνδυνες επιλογές του

Στέλιος Γρηγοριάδης18 Μαρτίου 2023

Λέγαμε χθες ότι κυρίαρχο ρόλο στα πλέι οφ θα παίξουν η ποιότητα και το βάθος των ρόστερ των ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο και τη δεύτερη θέση. Αλλά και ότι υπάρχει και ένας άλλος, πολύ σημαντικός, παράγοντας που λέγεται διαιτησία...

Πρώτα-πρώτα, αποδείχτηκε αμέσως ότι ο Μπένετ ή δεν θέλει ή δεν μπορεί να φέρει ελιτ ξένους διαιτητές κι ας δέχτηκε η ίδια η Superleague να καλύψει όλες τις πρόσθετες δαπάνες για τις αυξημένες αμοιβές τους.

Υστερα, έχουμε την ακατανόητη απόφαση ξένοι διαιτητές να διευθύνουν μόνο τους αγώνες μεταξύ των τεσσάρων που διεκδικούν τις δύο πρώτες θέσεις. Λες και τα ματς του Αρη και του Βόλου δεν θα έχουν καμία απολύτως σημασία για τη μάχη της κορυφής. Ηδη, ο ορισμός Ελλήνων διαιτητών στο Βόλος-Ολυμπιακός, και οι ορισμοί “περίεργων” ξένων διαιτητών στα άλλα δύο ματς, προκαλούν όχι απλά αγωνία, αλλά... τρόμο. Ενας Θεός ξέρει τι πρόκειται να δούμε από Αλβανούς, Μαυροβούνιους, Σουηδούς και άλλους ξένους ίδιου ή και κατώτερου επιπέδου από τους Ελληνες.

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ούτε καν με τους ξένους ελίτ διαιτητές μπορεί να κοιμάται κανείς ήσυχος. Οι πρόσφατοι αγώνες στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ το επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά. Σε πολλούς από αυτούς πάρθηκαν (από διαιτητές, αλλά και από VARίστες) απίθανες αποφάσεις που πρόσβαλαν όχι μόνο τη στοιχειώδη νοημοσύνη αλλά και τους ίδιους τους κανονισμούς διαιτησίας. Γεγονός είναι ότι αλλιώς αποφασίζει ο ένας και αλλιώς ο άλλος σε πανομοιότυπες περιπτώσεις. Οι κανονισμοί διαιτησίας ερμηνεύονται σύμφωνα με την κρίση του καθενός. Και δεν έχουν όλοι τη σωστή κρίση, γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια αντίληψη και την ίδια ευφυία. Ακόμη, πολλοί ελίτ διαιτητές δεν καταδέχονται εύκολα να αποδεχτούν την υπόδειξη του VARίστα. Πάσχουν από... σύνδρομο ανωτερότητας. Αισθάνονται ότι ποτέ δεν κάνουν λάθος.

Το καλό με τους ξένους και ιδιαίτερα με τους ελίτ είναι ότι οι VARίστες σπάνια εκτιμούν λανθασμένα μια φάση. Οταν υποχρεώνουν έναν διαιτητή να πάει στην οθόνη, 99 στις 100 φορές έχουν δίκιο. Και το πιο σίγουρο απ' όλα είναι ότι... δεν κοιμούνται όρθιοι, όπως συμβαίνει συχνά στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

Οπως και να' χει, το ζήτημα των διαιτητών στα πλέι οφ είναι θέμα... τύχης. Είναι σε ποιον αγώνα θα τύχει ένας... Λαόθ, για παράδειγμα, που θα ευνοήσει τη μία ομάδα και θα χαντακώσει την άλλη. Η, αν δεν είναι ελίτ, σε ποιον αγώνα θα τύχει ένας κάποιος Φινλανδός Βιλγιάνεν για να τον κάνει μπάχαλο, χειρότερα και από τον πιο ανίκανο Ελληνα διαιτητή. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, πολύ σοβαρό ρόλο στην έκβαση των πλέι οφ θα παίξει ΚΑΙ η διαιτησία. Εκείνο που πρέπει να ευχόμαστε είναι να τοποθετηθούν στη θέση του VARίστα μόνο σοβαροί και ικανοί. Γιατί οι VARίστες είναι πλέον οι διαιτητές που σώζουν την ισονομία σε έναν αγώνα.

ΥΓ. Αν με ρωτάτε, είμαι προετοιμασμένος για... σημεία και τέρατα. Εχουν πολλά να δουν τα μάτια μας στα πλέι οφ. Ηδη, από χθες, με τους πρώτους ορισμούς διαιτητών, άρχισε το μπάχαλο. Και δικαιολογημένα. Γιατί οι επιλογές του Μπένετ είναι επικίνδυνες. Είναι σα να θέλει να τινάξει τα πλέι οφ στον αέρα. Μαυροβούνιος στο ΑΕΚ-Παναθηναικός με Πορτογάλο στο VAR. Σουηδοϊρακινος στο Αρης-ΠΑΟΚ με Αλβανό στο VAR. Μοιάζει με τρολάρισμα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.