Τραμπ: Αγνόησε τις ειδοποιήσεις και ήρθε η καταστροφή

Metrosport Team13 Απριλίου 2020

Η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση είναι από τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί κάθε ηγέτης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όμως, δεν έδειξε τα αντανακλαστικά όσο ήταν νωρίς για να προστατέψει τους πολίτες από τον κορωνοϊό και, πλέον, η Αμερική δεν σταματά να μετρά θύματα. Όπως είναι φυσιολογικό βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής, κυρίως, για όσα έλεγε πριν την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ και τι είπε αφότου το κακό είχε πάρει διαστάσεις.

Κατ' αρχήν, υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αγνόησε ειδοποίηση Αμερικανών επιστημόνων για μαζικές απώλειες και οικονομική καταστροφή από τον κορωνοϊό, μήνες πριν η πανδημία εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μάλιστα, δήλωσε ότι δεν τις είχε δει καν. «Ήταν μια σύσταση, νομίζω την ήξεραν ορισμένοι άνθρωποι από το προσωπικό μου, αλλά εγώ δεν την είχα δει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την Κίνα είχε φτάσει, εξάλλου, επιστολή στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία. Ένα δεύτερο σημείωμα, που συντάχθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και στάλθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο ιός ενδέχεται να σκοτώσει μέχρι δύο εκατομμύρια Αμερικανούς! «Με έλλειψη ανοσοπροστασίας, χωρίς θεραπεία και χωρίς εμβόλιο οι Αμερικανοί θα είναι ανυπεράσπιστοι στην περίπτωση μίας πανδημίας στο έδαφος των ΗΠΑ», ήταν μία από τις φράσεις που ήταν γραμμένες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, συνέχισε να υπερασπίζεται την τακτική του τις πρώτες ημέρες της κρίσης, τονίζοντας ότι ακολουθεί μονομερώς ορισμένες από τις συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ταξιδιών από την Κίνα. «Δεν θέλω να δημιουργήσω όλεθρο και σοκ. Δεν πρόκειται να βγω έξω και να αρχίσω να φωνάζω» είχε πει, αφήνοντας την ζωή στις ΗΠΑ να εξελίσσεται κανονικά.

Οι αντιφάσεις σε λόγια και πράξεις

Σε αρκετές περιπτώσεις όλο αυτό το διάστημα οι δηλώσεις του δεν αποτύπωναν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στις 25 Μαρτίου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει πολύ περισσότερα τεστ από οποιοδήποτε άλλο έθνος.»

Τα επίσημα στοιχεία έδειχναν ότι το σύνολο των ατόμων που είχε υποβληθεί σε τεστ ήταν 418.810. Τα στοιχεία από τη Νότια Κορέα την ίδια ημερομηνία έδειχναν ότι συνολικά είχαν γίνει 357.896 τεστ. Ναι μεν οι ΗΠΑ διενήργησαν περισσότερα τεστ συνολικά, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η Νότια Κορέα έχει πληθυσμό περίπου 51 εκατομμύρια, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που έχει περίπου 328 εκατομμύρια.

Ως εκ τούτου, μέχρι τις 25 Μαρτίου, οι ΗΠΑ είχαν εξετάσει περίπου έναν στους 780 ανθρώπους, σε σύγκριση με τη Νότια Κορέα που είχε εξετάσεις περισσότερους από έναν στους 150 ανθρώπους. Στις αρχές Μαρτίου, ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διέθεταν αρκετά κιτ δοκιμών και ότι ορισμένα κέντρα υγείας αντιμετώπισαν δυσκολίες στη χρήση τους. Τα τεστ στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν από τα τέλη Μαρτίου και έπειτα...

Όταν ρωτήθηκε για τα στοιχεία του ΠΟΥ σχετικά με το ποσοστό θνησιμότητας του ιού είχε απαντήσει: «Νομίζω ότι το 3,4% είναι ψεύτικος αριθμός... Προσωπικά, νομίζω ότι ο αριθμός είναι πολύ κάτω από το 1%». Ο ΠΟΥ είχε αναφέρει αυτό το ποσοστό στις 3 Μαρτίου και δήλωσε ότι βασίστηκε στις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού που κατέληξαν σε θάνατο. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι πίστευε ότι το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας είναι διαφορετικό και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι εμφανίστηκε υψηλότερο επειδή πολλοί άνθρωποι που νοσούσαν σε ήπια μορφή δεν το ανέφεραν σε γιατρό...

Είχε σημειώσει ακόμη: «Πέρσι 37.000 Αμερικανοί πέθαναν από την κοινή γρίπη. Τίποτα δεν σταματάει, η ζωή και η οικονομία συνεχίζονται.» Ωστόσο, σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης, η διάδοση του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη περιοριστεί από εμβόλια ή ανοσία από προηγούμενες περιπτώσεις και οι επιστήμονες (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του ΠΟΥ) πιστεύουν ότι γι' αυτό υπάρχει σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εκείνο της εποχικής γρίπης που, κατά μέσο όρο, είναι περίπου 0,1%.

Στις 29 Φεβρουαρίου τόνισε με σιγουριά: «Έχουμε προχωρήσει στις πιο επιθετικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, τις επιθετικές από οποιαδήποτε άλλη χώρα.» Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει, πλέον, περιορισμούς. Είναι αλήθεια. Αλλά και άλλες χώρες είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού - σε ορισμένες περιπτώσεις - πιο σκληρά απ' αυτά της Αμερικής. Η Κίνα και η Ιταλία, για παράδειγμα, οδηγήθηκαν σε εκτεταμένη καραντίνα. Η ΕΕ έκλεισε τα εξωτερικά της σύνορα για τουλάχιστον 30 ημέρες. Όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα, εξάλλου, τα μέτρα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανεπαρκή...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.