Τραγωδία στα Τέμπη: Τα τρία σενάρια για την έκρηξη στην αμαξοστοιχία

Metrosport Team03 Μαρτίου 2023

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής, στο σημείο της φονικής σύγκρουσης της εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας το βράδυ της περασμένης Τρίτης στα Τέμπη, καθώς αναμένεται η εκκαθάριση του χώρου. Σήμερα, συνεργεία αναμένεται να στρώσουν χαλίκι λόγω της λάσπης που έχει δημιουργηθεί από τη βροχή, έτσι ώστε οι γερανοί απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Η διαδικασία αυτή θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν ανεύρεση σορών και ανθρώπινων μελών επιβατών που βρήκαν τραγικό θάνατο. Στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν σε ειδικό χώρο, εκεί όπου αρμόδια επιτροπή που θα προχωρήσει στην διερεύνηση της υπόθεσης, θα μπορέσει να τα εξετάσει.

Αντικείμενο της έρευνας θα αποτελέσει η μεγάλη έκρηξη που προκλήθηκε μετά την μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών και έχει καταγραφεί σε βίντεο ντοκουμέντο.


Οι πιθανοί παράγοντες που προκάλεσαν την έκρηξη

Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν δύο παράγοντες που θα ήταν ικανοί να προκαλέσουν τέτοια ζημιά.

Ο πρώτος παράγοντας αφορά στις πολύ μεγάλες ποσότητες λαδιού μέσα σε μεγάλα δοχεία που βρίσκονται στις ψήκτρες, τα οποία δοχεία είναι υπό πίεση και χρησιμοποιούνται για το σύστημα πέδησης των τρένων ενώ ο δεύτερος παράγοντας αφορά στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειες που τροφοδοτούν το τρένα με ρεύμα.

Αυτό που θα ερευνηθεί ωστόσο, είναι και η ύπαρξη φιαλών υγραερίου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την μεγάλη έκρηξη και λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν, να εξαϋλώθηκαν. Αυτό το σενάριο μπαίνει στο κάδρο, έπειτα από τον εντοπισμό δύο ακέραιων φιαλών.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, με βάση συγκεκριμένη ΚΥΑ, μπορούν να φορτωθούν φιάλες, ΟΜΩΣ υπό προϋποθέσεις.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων είναι να βρίσκονται στους αποθηκευτικούς χώρους και όχι σε βαγόνια με επιβάτες.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.