«Trace n Chase», ένας μαγικός χώρος για το ΝΒΑ, και όχι μόνο, στη Θεσσαλονίκη!

Στέλιος Παρθενάκης09 Μαρτίου 2021

Πόσες φορές σε συζητήσεις φίλων του μπάσκετ και θαυμαστών της χρυσής γενιάς που γαλούχησε όσους είναι γεννημένους τη δεκαετία του 80 και του 90 γίνεται αναφορά με ωραίες αναμνήσεις για τις φιγούρες που μας μεγάλωσαν μπασκετικά.

Μάτζικ, Πίπεν, Τζόρνταν, Ολάζουον, Μαλόουν και πολλοί άλλοι, σε σπασίματα με καρφώματα στις μπασκέτες που κοσμούσαν τα δωμάτια των νυν γκριζομάλληδων ίσως ανδρών κυρίως. Ατέλειωτα ξενύχτια για να παρακολουθήσουμε τις μάχες για την κατάκτηση των δαχτυλιδιών στο ΝΒΑ. Λέικερς, Μπουλς, Σπερς, και οι νεότεροι Ουόριος, Χιτ και Καβαλίερς.


Φυσικά, πλέον, η Ελλάδα έχει τον δικό της αστέρα, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που αποτελεί το επόμενο μεγάλο όνομα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν την εισαγωγή, για να πούμε ότι πλέον υπάρχει ένας μοναδικός χώρος στη Θεσσαλονίκη, που θα ζηλέψει και ο πλέον αισιόδοξος μπασκετόφιλος!

Το «Trace n Chase» σε ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και είναι, αναμφίβολα, ο παράδεισος του μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλων διαδεδομένων αθλημάτων από την άλλη μεριά του Ατλαντικού! Μάλιστα, θεωρείται ένας από τους μοναδικούς και ξεχωριστούς χώρους σε όλο τον κόσμο, ενώ στον χρόνο που λειτουργεί ο θαυμασμός για τα όσα φιλοξενεί αυτός ο μοναδικός προορισμός είναι δεδομένος. Ο υπογράφων πάντως έμεινε με ανοικτό το στόμα, γιατί παρακολουθώντας ανελλιπώς τα δεδομένα στο ΝΒΑ από πολύ μικρή ηλικία, αδυνατούσε να πιστέψει ότι δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένας τέτοιος χώρος.

Ο Γιάννης Σόμπολος, ο Διονύσης Νικηφόρου, ο Xavie Dieu και ο Αντώνης Μούμογλου, είναι η ομάδα που κατάφερε να κάνει την τρέλα της για το μπάσκετ και τα συλλεκτικά αντικείμενα, δουλειά. Πέρα από το φυσικό μαγαζί, το οποίο κατόπιν συνεννόησης μπορεί να επισκεφτεί και ο καθένας, υπάρχει η ιστοσελίδα του «Trace n Chase» στην οποία οι λάτρεις του αθλήματος, συλλέκτες και μη, μπορούν να «σερφάρουν» ανάμεσα σε συλλεκτικά αντικείμενα και αστέρια του παρόντος και θρύλους του αθλήματος.


Η εταιρία προμηθεύει την αγορά με κάρτες και συλλεκτικά αντικείμενα από όλα τα αθλήματα – Ποδόσφαιρο, American Football (NFL), Χόκεϋ (NHL), Μπέιζμπολ MLB), μέχρι και Τένις. Το "Trace n Chase" έχει συνεργασίες με όλους τους μεγάλους παραγωγούς καρτών και προμηθευτές συλλεκτικών αντικειμένων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στην είσοδο υπάρχει ένας τοίχος διακοσμημένος με δεκάδες αντίτυπα του περιοδικού «SLAM». Εξώφυλλα με τους Τζόρνταν, Αϊβερσον, Κόμπε, Λεμπρόν, Σακίλ και με όλα τα μεγάλα αστέρια του NBA. Ένα καλογυαλισμένο παρκέ, μπασκέτα, άπειρες φανέλες από μεγάλους αστέρες του NBA και ατελείωτες κάρτες!

Φυσικά, το metrosport.gr βρέθηκε στο «Trace n Chase» φωτογράφισε τον εκπληκτικό αυτόν χώρο και μίλησε με τους πρωταγωνιστές!


Πρώτος βέβαια, ο υπεύθυνος για την προβολή και τις δημόσιες σχέσεις του χώρου Αντώνης Μούμογλου ή κατά τον μπασκετικό κόσμο «Τόνυ Μάο» μίλησε για μια προσπάθεια που δεν έχει προηγούμενο και θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλους τους εκπροσώπους του μπάσκετ! «Είναι ένας χώρος που φτιάχτηκε από ανθρώπους με μεράκι και απευθύνεται σε όσους αγαπούν το μπάσκετ. 

Ειδικά, για ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με το μπάσκετ και είναι πιο μεγάλοι αποτελεί μια ιδανική επιλογή. Σκέφτομαι να βάλω μια κάμερα που θα καταγράφει τις αντιδράσεις όσων μπαίνουν μέσα και αντιλαμβάνονται που ήρθαν», μας λέει ο Αντώνης Μούμογλου, γιος του σπουδαίου Αριστείδη Μούμογλου που είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην Α’ εθνική τη σεζόν 1971-72 με τη φανέλα του Ηρακλή, ενώ αξέχαστη έχει μείνει η εμφάνιση του απέναντι στον ΒΑΟ την ίδια σεζόν με 145 πόντους.

Ο Γιάννης Σόμπολος είναι ο εμπνευστής όλου αυτού του πρότζεκτ. Ο ίδιος ξεκίνησε να συλλέγει κάρτες πριν από μερικά χρόνια και με τον καιρό κατάφερε να «χτίσει» όλο αυτό το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα, μέχρι που πριν από 1,5 χρόνο, η ιδέα του να δημιουργήσει έναν χώρο για να βάλει όλα τα κομμάτια της συλλογής του. «Ουσιαστικά, οι κάρτες ΝΒΑ ήταν η μεγάλη μου αγάπη. Ότι βγαίνει παγκοσμίως και θεωρείται συλλεκτικό φανέλες, μπάλες, τα έχουμε κατά αποκλειστικότητα. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου έναν φανατικό συλλέκτη τέτοιων καρτών, αλλά πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με αυτά που γίνονται στο παρελθόν. Υπάρχουν κάρτες με αυτόγραφα, με κομμάτια από τη φανέλα του παίκτη, από τη σόλα του παπουτσιού, από παρκέ και με καθαρό ασήμι, χρυσό, κ.α.. Αυτή η αγορά είναι κατ’ εξοχή διαδεδομένη στη Βόρεια Αμερική. Πλέον, έχει επεκταθεί στην Κίνα, στην Αυστραλία τόσο σε επίπεδο παραγωγής αλλά και διάθεσής τέτοιων προϊόντων. Χώροι παρόμοιοι με τον δικό μας υπάρχουν μόνο στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στην Αυστραλία. Ακόμα, και σε επίπεδο Ευρώπης, δεν θα βρείτε κάτι παρόμοιο», μας λέει ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα.


Όπως εξηγούν οι 4 φίλοι, πρόκειται για ένα χόμπι το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο ανά τον κόσμο, εδώ και δεκαετίες. Τη δεκαετία 1990-2000 οι εταιρίες έβγαλαν εκατομμύρια αντίτυπα καρτών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να έχει ο καθένας άπειρες κάρτες στη συλλογή του και αυτόματα να πέσει πολύ η αξία τους. 


Οι κάρτες λοιπόν που χρονολογούνται πριν από το 1988 και μετά το 2000, είναι αυτές που έχουν σχετικά μεγαλύτερη αξία. «Δεν έχεις συναντήσει πουθενά αυτά που θα δεις εδώ», μας τόνισε ο Διονύσης Νικηφόρου, ενώ ο Βελγόελληνας Xavie Dieu αποτελεί τον ειδήμονα εκτιμητή στην αγορά και πώληση καρτών στο διαδίκτυο. Όπως μας εξηγεί ο Xavier, «ουσιαστικά ο εκάστοτε συλλέκτης μπορεί να αγοράσει ή να «επενδύσει» σε μια κάρτα όσο ο παίκτης είναι ρούκι, όμως για παράδειγμα ο Ντόνσιτς ή ο Ουίλιαμσον και μετά από ένα ή δύο χρόνια αυτές οι κάρτες να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία».


Τα τελευταία χρόνια η αγορά των συλλεκτικών καρτών έχει απογειωθεί παγκοσμίως. Μιλάμε για μία αγορά που ξεπερνάει σε τζίρο τα 10 δις δολλάρια ετησίως. Το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, με μία κάρτα του Λεμπρόν Τζέιμς να πωλείται 1.8 εκ. δολλάρια τον Αύγουστο, μία κάρτα του Γιάννη Αντετοκούνμπο να αγγίζει τα 1.9 εκ. δολλάρια και πριν μερικές μέρες μία κάρτα του Λούκα Ντόνσιτς ξεπέρασε τα 4.5 εκ δολλάρια σε δημοπρασία.

Στον σπάνιο αυτό χώρο θα βρει κανείς ειδικές γωνίες με αντικείμενα του Νίκου Γκάλη και του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ φυσικά όλοι οι παραδοσιακοί αστέρες κοσμούν το εξαιρετικό αυτό μπασκετικό μουσείο με κάθε είδους αντικείμενα.

Κυρίαρχο σημείο για τη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου είναι η αγάπη για το μπάσκετ. Ατέλειωτες συζητήσεις για την πορτοκαλί θεά, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ανδρών από τότε που ο Νέισμιθ εμπνεύστηκε αυτό το σπουδαίο άθλημα.

Ο χώρος πάντως εκτός από τα σημαντικά εκθέματα έχει δερμάτινα σαλόνια, μπιλιάρδο και γενικά ο σχεδιασμός και η καλαισθησία του παραπέμπει σε μια άλλη εποχή. Κόμπε, Τζόρνταν, Τζέιμς, Μάτζικ και άλλα σπουδαία ονόματα φιλοξενούνται με έναν πολύ ωραίο τρόπο, ενώ η ξύλινη επένδυση, η μπασκέτα και το γήπεδο περιβάλλουν με έναν μοναδικό τρόπο όλο αυτό το αποτέλεσμα και τη σύλληψη της ιδέας που λέγεται «Trace n Chase»!

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του "Trace ‘n Chase"…! Πρόκειται για ένα site το οποίο διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ανταλλαγή καρτών και τα memorabilia, αλλά και τα πιο πρόσφατα νέα της αγοράς, πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, blog και φυσικά τις τιμές των διαθέσιμων προϊόντων!


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.