«Τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους κερδίζεις»

Γιώργος Καστάνης16 Μαρτίου 2022

Ο ΠΑΟΚ έχει ισχυρό κίνητρο σε ένα ακόμη “τελικό” αυτή την φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Θέλει να προκριθεί στους “8” του Conference League και για να τα καταφέρει, θα πρέπει να ξεπεράσει με επιτυχία, το εμπόδιο της ισχυρής και υπολογίσιμης Γάνδης. Το σκόρ του πρώτου αγώνα, η νίκη με 1-0, του δίνει προβάδισμα.

Οπως λένε με έμφαση οι παίκτες και ο προπονητής του ΠΑΟΚ: “Τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους κερδίζεις”. Και κόντρα στην Γάνδη, ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του έναν τελικό. Μέχρι τον….επόμενο. Κακά τα ψέμματα, αυτή η ομάδα έχει “γαλουχηθεί” ώστε να κατακτά σπουδαία αποτελέσματα και στην Ευρώπη.

Ναι, ασφαλώς και με οποιοδήποτε ισόπαλο αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από σκορ, ο ΠΑΟΚ προκρίνεται στην επόμενη φάση. Όμως, όπως συνηθίζει να λέει ο Λουτσέσκου μέσα στα αποδυτήρια, ο στόχος της ομάδας, σε κάθε παιχνίδι, ανεξάρτητα από τον αντίπαλό της, είναι η διεκδίκηση και η κατάκτηση της νίκης.

Για αυτό τον στόχο θα αγωνιστεί ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Πέμπτης στην Γάνδη. Νίκη – πρόκριση στους οκτώ του Conference League και το ταξίδι στο...όνειρο συνεχίζεται. Η Metrosport, πάντα πιστή στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, καταγράφει τα ευρωπαικά “διπλά” του ΠΑΟΚ. Κάθε ένα, αναμφίβολα έχει την δική του ξεχωριστή σημασία. Υπάρχουν επιδόσεις που πέτυχε ο Δικέφαλος στην Ευρώπη και δεν έχουν καταγραφεί από κάποια άλλη ελληνική ομάδα. Προσθέστε το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ “σηκώνει” στις πλάτες του, αυτή την χρονική περίοδο την Ελλάδα με στόχο να εξασφαλίσει την 15η θέση στην UEFA. Και εφόσον τα καταφέρει, θα δοθεί η δυνατότητα και σε μία ακόμη ελληνική ομάδα να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο.

Από την έναρξη της φετινής σεζόν ο ΠΑΟΚ πέτυχε τρία “διπλά”. Και θέλει το τέταρτο, αυτή την φορά με αντίπαλο την αξιόμαχη Γάνδη.

Ας θυμηθούμε κατά σειρά τα ευρωπαϊκά «διπλά» που πήρε η ομάδα, ενώ σήμερα θα διεκδικήσει ένα ακόμη: Το πρώτο ευρωπαϊκό «διπλό» καταγράφηκε πριν από σαράντα χρόνια (1976) στην Κύπρο, με αντίπαλο την Ομόνοια (0-2) για τον α' γύρο του κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στις 15/9/1976 στη Λευκωσία είχαν σκοράρει ο Γιώργος Κούδας (38’) και ο Σταύρος Σαράφης (87’).

Ένα χρόνο αργότερα, ο Δικέφαλος έφυγε νικητής από την Πολωνία απέναντι στην Ζαγκλέμπιε (0-2) και έπρεπε να φτάσουμε στον Σεπτέμβριο του 1983, στο κοντινό Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, για να κερδίσει ως φιλοξενούμενος (1-2) τη Λοκομοτίβ.

Στο στάδιο "Μαλατινσκέχο" της Τρνάβνα, με γκολ του Ζαγοράκη, ο ΠΑΟΚ κέρδισε στις 26/8/1997 την Σπάρτακ 0-1, στην επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετά από τον πενταετή αποκλεισμό του.

Η νίκη, τον Σεπτέμβριο του 1999, με το… αστρονομικό 0-7 στην Τιφλίδα επί της Λοκομοτίβ, παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη ελληνικής ομάδας σ' όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε την Μπενφίκα, μέσα στο «Ντα Λουζ», με 1-2, αλλά αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Οι «αετοί» είχαν προηγηθεί, τότε, με τον Ουκρανό Κανταούροφ, με τον Σπύρο Μαραγκό (28’) και τον Σάμπρι (44’) να «εκτελούν» τον Ρόμπερτ Ένκε και να δίνουν το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα, που είχε χάσει με το ίδιο σκορ (1-2) στο πρώτο ματς της Τούμπας και εν τέλει αποκλείστηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Στο «Ούλεβαλ» του Όσλο, τον Οκτώβριο του 2003, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 0-3 της Λιν και αποκατέστησε τις ισορροπίες, μετά το 0-1 της Τούμπας. Έξι χρόνια αργότερα, το επόμενο «διπλό» θα έρθει στο ίδιο γήπεδο με αντίπαλο τη Βαλερένγκα (1-2).

Στο παγωμένο «Μάκσιμιρ» του Ζάγκρεμπ, το Δεκέμβριο του 2010, το γκολ του Σαλπιγγίδη θα χαρίσει στον ΠΑΟΚ τη νίκη με 0-1 επί της Ντινάμο και θα σφραγίσει την πρόκριση στους "32" του Europa League.

Και πάλι το «Ούλεβαλ» του Όσλο, τον Ιούλιο του 2011 αποδείχθηκε φιλικό προς τον «Δικέφαλο», που (ξανά) νίκησε τη Βαλερένγκα αυτή τη φορά με 0-2 και τον Πάμπλο Γκαρσία να πετυχαίνει το πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Εύκολη νίκη με 1-3 στο «Τάλαγκτ» του Δουβλίνο, τον Νοέμβριο του 2011, επί της Σάμροκ Ρόβερς, με τα γκολ του Σαλπιγγίδη και του Αθανασιάδη.

Ο Δικέφαλος έγραψε με «χρυσά γράμματα» άλλη μια σπουδαία σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας τους, με τη νίκη 1-2 επί της Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» του Λονδίνου.

Νίκη και στο «Ραμάτ Γκαν» το καλοκαίρι του 2012 με 0-2 επί της Ισραηλινής Μπνει Γιεχούντα, διπλό με το ίδιο σκορ (0-2) -το πρώτο επί εποχής Ιβάν Σαββίδη- και στην μακρινή Αστάνα του Καζακστάν απέναντι στην Σαχτέρ.

Στη «Μπόρισοφ Αρένα», οι ασπρόμαυροι κέρδισαν 0-2 την Ντιναμό Μινσκ, στο τρίτο ευρωπαϊκό «διπλό» του Αγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο του ΠΑΟΚ, πριν από το τελευταία σπουδαία, αλλά χωρίς αντίκρισμα, εκτός έδρας νίκη με 0-1, στο «Βεστφάλεν» επί της πανίσχυρης Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ακολούθησε η πρώτη νίκη σε τσέχικο έδαφος, επί της Σλόβαν Λίμπερετς (1-2) για ένα ακόμη ευρωπαϊκό διπλό του ΠΑΟΚ.

 Δεν ξεχνιέται το “διπλό” στην Φλωρεντία και η πρώτη νίκη στην Ιταλία


Πριν από πεντέμιση χρόνια, ο ΠΑΟΚ είχε πετύχει σπουδαία νίκη επί της Φιορεντίνα και χάρη σε αυτή την επιτυχία προκρίθηκε στους «32» του Europa League. Ηταν η 24η Νοεμβρίου 2016 όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε της Φιορεντίνα με σκορ 2-3 με το γκολ του Γκάρι Ροντρίγκεζ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Πριν συμπληρωθεί το μισάωρο, ο «Δικέφαλος» είχε πετύχει δύο γκολ με τους Σακχόφ (5') και Τζάλμα Κάμπος (26΄), ενώ η ιταλική ομάδα ισοφάρισε προσωρινά με τους Μπερναντέσκι (33'), Μπαμπακάρ (50'). Αυτή ήταν η πρώτη νίκη που πετυχαίνει ο ΠΑΟΚ επί ιταλικού εδάφους, η οποία έμελλε να είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόκριση στους 32 του Europa League. Δεν ξεχνιέται και δικαιολογημένα αυτό το “διπλό” καθώς εκτός από την πολύ μεγάλη πρόκριση, έδειξε ότι ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει στην Ευρώπη. Ηταν, όπως προαναφέραμε, η πρώτη νίκη του Δικεφάλου σε έδρα Ιταλικής ομάδας. Και αυτό το στατιστικό, έχει την σημασία του.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ με προπονητή τον Βλάνταν Ιβιτς: Μπρκιτς, Μάτος, Λέοβατς, Βαρέλα, Κρέσπο, Τσίμιροτ, Σακχόφ (82' Μυστακίδης), Κάνιας, Ροντρίγκες, Κάμπος (71’ Πέλκας), Κουλούρης (60’ Tιάμ).

Η τριάρα στην Βασιλεία και τα τρία “διπλά” της φετινής σεζόν


Ένα από τα αξέχαστα παιχνίδια του ΠΑΟΚ έγινε για το Champions League με προπονητή τον Λουτσέσκου, όταν πέτυχε μεγάλη νίκη επί της Βασιλείας. Η φετινή σεζόν είναι η πιο επιτυχημένη σε επίπεδο συγκομιδής βαθμών στα εκτός έδρας παιχνίδια, καθώς ήδη ο Δικέφαλος μετρά τρία ευρωπαϊκά «διπλά». Και θέλει ένα ακόμη, το τέταρτο ευρωπαϊκό “διπλό” στο Βέλγιο.

  • Στις 1 Αυγούστου 2018 (για τη σεζόν 2018-19) ο ΠΑΟΚ κέρδισε εκτός έδρας την Βασιλεία με σκορ 3-0 για τα προκριματικά του Champions League ενώ στο ημίχρονο είχε προηγηθεί με σκορ 1-0. Τα γκολ είχαν πετύχει ο Βαρέλα, ο Πρίγιοβιτς και ο Ελ Καντουρί.
  • Την ίδια σεζόν για τους ομίλους του Europa League ο ΠΑΟΚ κέρδισε εκτός έδρας την Μπάτε Μπορίσοφ με σκορ 1-4 στις 4 Οκτωβρίου 2018. Δύο γκολ είχε πετύχει ο Λέο Ζαμπά, ένα ο Πρίγιοβιτς και ένα ο Πέλκας.

Η πρώτη σεζόν με τρία σερί ευρωπαϊκά διπλά


Διπλό πήρε ο ΠΑΟΚ στην Ριέκα, για τα πλέι οφ του Conference Leauge τη σεζόν 2021-22 με σκορ 2-0 και σκόρερ τους Ελ Καντουρί και Μουργκ και προκρίθηκε στους ομίλους της διοργάνωσης, όπου συνεχίζει την πορεία του.

Νέα νίκη σημείωσε στο Γιβραλτάρ επί της Λίνκολν για την φάση των ομίλων της διοργάνωσης με το ίδιο σκορ (2-0), χάρη στα τέρματα των Ακπομ και Μιτρίτσα.

Σπουδαία νίκη πέτυχε και στην Κοπεγχάγη για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Conference League με σκορ 1-2. Στο 9ο λεπτό αποβλήθηκε ο τερματοφύλακας της Κοπεγχάγης Γκραμπάρα, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με τον Σιντκλέι μετά από σέντρα του Αντρίγια Ζίβκοβιτς και ο Σέρβος πέτυχε το δευτερο γκολ στο 38΄. Αυτή ηταν η 19η νίκη του ΠΑΟΚ εκτός έδρας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.