Τσαβούσογλου για F-16: «Εξαιρετικά ωφέλιμη η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, έχασε η Ελλάδα»

Metrosport Team07 Δεκεμβρίου 2022

Την αμερικανική απόφαση για τα F-16 χαιρέτισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά ωφέλιμη για το ΝΑΤΟ και τη συμμαχία». Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου με το Μολδαβό ομόλογό του, «στην τελευταία συνάντηση του προέδρου μας με τον Μπάιντεν στο Μπαλί, ο Μπάιντεν είχε πει ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τα F-16. 

Φυσικά, ο ρόλος του Κογκρέσου είναι σημαντικός εδώ. Γι’ αυτό, ο ρόλος του κογκρέσου πρέπει να είναι θετικός». Χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα αρνητικό στοιχείο στο τελικό κείμενο αυτού του νόμου για την εθνική άμυνα που θα τεθεί σε ψηφοφορία. Το χαιρετίζουμε αυτό. Και το γνωρίζαμε, το γνωρίζαμε ακόμη και πριν πάει στον Τύπο. 

Αυτό πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτός ο νόμος πρέπει να εγκριθεί. Πρέπει να αγοράσουμε F-16 και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων πρέπει να ολοκληρωθεί ως διαδικασία. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν έχει νόημα να τα αγοράσουμε αν υπάρχουν όροι».

Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Στη γειτονική χώρα υπογραμμίζουν πως η αμερικανική τροπολογία που προέβλεπε όρους για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα αποσύρθηκε και δεν υπάρχει στο τελικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ η οποία εδώ και καιρό προβάλει εθνικιστικά επιχειρήματα «άρθηκαν τα εμπόδια για την πώληση των F-16 στην Τουρκία στις ΗΠΑ» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχασε».

Όπως υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, η εφημερίδα τονίζει ότι «οι περιορισμοί που εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εισήχθησαν στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας δεν συμπεριλήφθηκαν στον αμυντικό προϋπολογισμό. Το ελληνικό λόμπι βιώνει μια μεγάλη απογοήτευση».

«Στον πόλεμο των F-16, που έφερε αντιμέτωπες την Τουρκία και την Ελλάδα όχι μόνο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Ουάσιγκτον, υπήρξε μια εξέλιξη "της τελευταίας στιγμής" το πρωί. Το ελληνικό λόμπι έχασε την προσπάθειά του να αποτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, με την οποία ασχολείται εδώ και μήνες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή:www.ethnos.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.