Τουρκία: Οργισμένη, απειλεί με... αντίποινα τις ΗΠΑ!

Metrosport Team14 Δεκεμβρίου 2020

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, έχει προκαλέσει οργή στη γειτονική χώρα. Η Άγκυρα τις χαρακτηρίζει «ολέθριο λάθος» και μάλιστα απειλεί με… αντίποινα!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «ανεξήγητες» αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η Άγκυρα, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της Άγκυρας να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας. Κάλεσε τον νατοϊκό της σύμμαχο να αναθεωρήσει την «άδικη απόφαση» που θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.

Πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ανέφερε στο Twitter πως «Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να κάνει βήματα για την επίτευξη των στόχων της στην αμυντική βιομηχανία».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ, όπως και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της. Ήδη ο Ντεμίρ έχει αντιδράσει λέγοντας: «Υπό την ηγεσία του πρόεδρου μας ,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα για τον στόχο μας που είναι μια ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία». Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται επίσης η απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Ο Μάικ Πομπέο παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Άγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο, υπογραμμίζοντας ωστόσο: «Η αγορά των ρωσικών S-400 θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και του Αμερικανικού προσωπικού».

Πηγή: newsit.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.