Τούμπα και Ραζβάν έπαιξαν μπαλάρα, λάθος αν η ομάδα τα βάλει με την τύχη της

Κώστας Πετρωτός15 Απριλίου 2022

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε και από τον τρόπο που αντέδρασε το κοινό της Τούμπας μετά την λήξη του δεύτερου παιχνιδιού με την Μαρσέιγ, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς ότι όλοι όσοι βρέθηκαν στην κερκίδα το θεώρησαν ως απόλυτα πετυχημένο. Δεν είχε αγωνιστεί ποτέ μήνα Απρίλιο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ο Δικέφαλος κι αυτό από μόνο του μετρά πολύ στην ζυγαριά. Προσθέστε και την ικανοποίηση για την μάχη που δόθηκε και χάθηκε στις λεπτομέρειες από την γαλλική ομάδα και έχετε ξεκάθαρα την απάντηση στο γιατί μπαίνει αβίαστα θετικό πρόσημο φέτος στο κεφάλαιο Ευρώπη.


Ψηλά το κεφάλι και χωρίς καμία σκέψη για ατυχία


Ο οπαδός του ΠΑΟΚ δικαιούται να προχωρά με το κεφάλι ψηλά γιατί είδε την ομάδα του να αποκλείεται στις λεπτομέρειες και έχοντας στριμώξει για μεγάλο διάστημα στον αγώνα το σύνολο του Σαμπάολι. Δεν μπορεί όμως να επικαλείται την κακή τύχη του, ούτε αυτός ούτε κανείς παίκτης του ΠΑΟΚ, γιατί πολύ απλά δεν υπήρξε ατυχία. Ατυχία ήταν όταν η μπάλα βρήκε στο πόδι του Μιχαηλίδη, πήρε φάλτσα και κατέληξε στα δίχτυα της εστίας του ΠΑΟΚ με την Κράσνονταρ, όπως ήταν τύχη χθες που από την κακή απομάκρυνση με το μπούτι από τον Ινγκασον, η μπάλα βρήκε δοκάρι και δεν κατέληξε τα δίχτυα.

Συνολικά αυτό που συνέβη στον αγώνα βρίσκει απάντηση σε τρεις λέξεις: ποιότητα, ικανότητα και ψυχολογική ετοιμότητα. Την ποιότητα μπορεί κανείς να την βρει στον τερματοφύλακα της Μαρσέιγ, τον Στιβ Μανταντά που στην κυριολεξία κατέβασε ρολά, κυρίως τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του ματς μην επιτρέποντας στους παίκτες του Λουτέσκου να χαρούν την επίτευξη ενός γκολ.

Βέβαια, μπορεί κανείς να μιλήσει και για τις χαμένες ευκαιρίες, κυρίως, των φορ του ΠΑΟΚ, του Ακπομ στο 45’ και του Τσόλακ στο 83’. Εκεί τίθεται θέμα ικανότητας στο σκοράρισμα, καθώς οι ευκαιρίες που χάθηκαν ήταν κραυγαλέες. Δυστυχώς, για τον Δικέφαλο, οι δύο επιθετικοί κορυφής που χρησιμοποιεί ο Λουτσέσκου, ενώ κάνουν πολλές άλλες δουλειές στο γήπεδο, είναι δυσκοίλιοι στο σκοράρισμα.

Υπάρχει, ακόμη και το ψυχολογικό κομμάτι, ακριβώς στην βάση που το έθεσε και ο Λουτσέσκου στις δημόσιες τοποθετήσεις του, τόσο πριν όσο και μετά τον αγώνα: από τους παίκτες που αγωνίζονται στον ΠΑΟΚ, μόνο ο Βιεϊρίνια έχει παραστάσεις από πορείες τόσο μακριά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (με την εθνική Πορτογαλίας). Δεν είναι τυχαίο που ο κάπτεν ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα με τον αέρα που αγωνιζόταν και κρίμα που τραυματίστηκε. Οι υπόλοιποι έδειξαν, παρ’ όλη την διάθεσή τους, να μην έχουν την αυτοπεποίθηση να τελειώσουν τις φάσεις εκεί που η Μαρσέιγ στριμωχνόταν, ενώ δεν απέφευγαν φθηνά λάθη που στην περίπτωση του Κρέσπο στοίχισαν και ένα φθηνό γκολ. Θα εξαιρέσω τον Ντόουγκλας που για μία ακόμη φορά έδειξε ότι διαθέτει ξεχωριστή ποιότητα την οποία πλέον φανερώνει απλόχερα στον αγωνιστικό χώρο.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν πρέπει να μιλάμε για κακό παιχνίδι από πλευράς των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ. Τα έδωσαν όλα, είχαν διάθεση να κυνηγήσουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο το γκολ, προσπάθησαν και το πέτυχαν σε ορισμένα διαστήματα του αγώνα να παίξουν κυριαρχικά απέναντι στην Μαρσέιγ και απόδειξη είναι οι 16-6 τελικές.

Δεν έχουν λόγο, όμως, να ψάχνουν δικαιολογία στις χαμένες ευκαιρίες ή να μιλάνε για γκίνια. Μέτρησαν τις δυνάμεις τους, είδαν που χρειάζονται βελτίωση (η ομάδα έχει ανάγκη από έναν τουλάχιστον παίκτη στην φροντλάιν με συχνή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα) και κυρίως πείστηκαν ότι ως ομάδα έχουν πλέον συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα την οποία βγάζουν σε ομάδες από διαφορετικές χώρες, με άλλη ποδοσφαιρική κουλτούρα η κάθε μία. Γι΄ αυτό και δηλώσεις όπως του Ινγκασον στο τέλος του ματς που τόνισε ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του πρέπει να γίνουν πιο κυνικοί είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες.

Ο Λουτσέσκου σωστά δεν μίλησε για μεταγραφές με ονόματα, γιατί η σεζόν δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ματς Πρωταθλήματος και Κυπέλλου και σωστά στηρίζει τους υπάρχοντες παίκτες. Οι αποφάσεις για αλλαγές στο ρόστερ θα παρθούν το καλοκαίρι και ο προπονητής της ομάδας απλά εξήγησε ότι στην δική του λογική δεν γίνεται σε ένα σύνολο να αλλάζεις πολλούς παίκτες μαζί όταν εκείνοι αποκτούν έναν κορμό, αποκτούν παραστάσεις και μαθαίνουν πράγματα.


Η διαχείριση από τον πάγκο απόδειξη πολύ καλής προετοιμασίας


Το κοουτσάρισμα του Λουτσέσκου κράτησε τον ΠΑΟΚ ζωντανό ως το τέλος και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον Ρουμάνο τεχνικό. Ο άκρως επιθετικός τρόπος που ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε το ματς δείχνει και πόσο σωστές ήταν οι αλλαγές στο να φρεσκαριστεί η επίθεση και πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στο κομμάτι της νοοτροπίας. Αυτό το συναίσθημα του «δεν τα παρατάμε ποτέ» που μετέδωσε η ομάδα ήταν ό,τι πιο σπουδαίο είχε να παρουσιάσει ο ΠΑΟΚ και ήταν λόγος παραπάνω για το θερμό χειροκρότημα στο φινάλε.


Η Τούμπα έστειλε μήνυμα ότι είναι έτοιμη για μεγάλες βραδιές


Για το τέλος, μία αναφορά στην εικόνα της Τούμπας που ήταν στο μικροσκόπιο εδώ και μέρες από τους Γάλλους. Η κερκίδα του ΠΑΟΚ φρόντισε να φορέσει το καλύτερο ένδυμά της και να στείλει το μήνυμα του τι σημαίνει καυτή, αλλά πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Ίσως να φτιάχτηκε με το πρωτοσέλιδο της Equipe και να ήθελε να κάνει ακόμη πιο ισχυρό τον μύθο της. Η αλήθεια είναι ότι το δέος που γεννά η έδρα του ΠΑΟΚ επηρέασε την εκκίνηση της Μαρσέιγ στο ματς. Το έβλεπε κανείς πριν την έναρξη του αγώνα πόσο σφιγμένα ήταν τα πρόσωπα των Γάλλων, πόσο πολύ ανησυχούσαν από αυτά που έβλεπαν και άκουγαν από την κερκίδα. Η Τούμπα έκανε την δουλειά της και αν η ομάδα έβρισκε ένα γκολ στις κραυγαλέες ευκαιρίες που έχασε στην αρχή του ματς ίσως τώρα θριαμβολογούσαμε. Αποδείχθηκε ότι όταν ο κόσμος θέλει, μπορεί και καμίνι να κάνει την Τούμπα, αλλά παράλληλα και απόλυτα ασφαλή τόπο διεξαγωγής αγώνων.


Υ. Γ. 1: Πλέον, ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να μην βάλει φρένο σε ό,τι καλό έχει κάνει, να μην καταληφθεί από απογοήτευση, αλλά να κοιτάξει μπροστά πώς θα κάνει την τελική απόπειρα να πλησιάσει τον Ολυμπιακό στο Πρωτάθλημα και κυρίως να τον αποκλείσει στο Κύπελλο και να κατακτήσει και πάλι την κούπα. Όσοι γνωρίζουν τον Λουτσέσκου αντιλαμβάνονται ότι τα όσα εύστοχα καυτηρίασε χθες για τα παράπονα του Ολυμπιακού για την αναβολή του μεταξύ τους αγώνα έχουν και στόχο και την δημιουργία ενός κινήτρου για να συσπειρώσει την ομάδα μετά από τον αποκλεισμό από την Ευρώπη.

Υ.Γ. 2: Μετά και την ολοκλήρωση του δεύτερου αγώνα και του αποκλεισμού από την Μαρσέιγ πονάνε ακόμη πιο πολύ τον ΠΑΟΚ τα λάθη του διαιτητή και η έλλειψη VAR στο πρώτο ματς στο Βελοντρόμ. Θα είναι αδιανόητο αν η UEFA αρχίσει την νέα σεζόν χωρίς εφαρμογή του και στο Conferemce League.    

Υ.Γ. 3 Για φέτος ο ΠΑΟΚ δικαίως αναδείχθηκε πρέσβης του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη...


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.