Συνάντηση Δένδια – Πομπέο στη Θεσσαλονίκη

Metrosport Team28 Σεπτεμβρίου 2020

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Μάικ Πομπέο με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής του αεροδρομίου Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη.  

Εκεί έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τις συναντήσεις του Μάικ Πομπέο με τις απαραίτητες αποστάσεις.  

Η συνάντηση γίνεται με φόντο τον στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία καθώς και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.  

Στη συνέχεια ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, πριν τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του, έκανε μια ανάρτηση στο twitter: ««Είναι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραψε στο twitter: «Υποδέχτηκα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ.Πομπέο, στην πρώτη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση».

Επόμενος σταθμός τα Χανιά


Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Η διπλή επίσκεψη Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Χανιά είναι ένα καταρχήν ισχυρό μήνυμα ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Διόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι ότι πριν λίγες ημέρες ο κ. Πομπέο είχε βρεθεί στην Κύπρο, επισκέπτεται την Ελλάδα για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το πρόγραμμά του δεν έχει κάποια επίσκεψη στην Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά μετά το διπλωματικό μπαράζ επαφών και κινήσεων προκειμένου να φανεί η τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, θέλει να λάβει στήριξη από τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Η Αθήνα επιθυμεί η επίσκεψη Πομπέο να λειτουργήσει ως προπομπός στρατηγικών αποφάσεων .

Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση του του αμερικανού ΥΠΕΞ να επισκεφθεί τα Χανιά και στη συγκεκριμένα της βάση της Σούδας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ενίσχυση της Σούδας ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο, είναι πιθανό να συζητήσεις και για το ενδιαφέρον των Αμερικανών για μία σειρά επενδύσεων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.