Τώρα πλέον είναι στο χέρι του Άρη

Βασίλης Βλαχόπουλος07 Μαρτίου 2020

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τις προεκτάσεις της νίκης του Άρη επί του Ήφαιστου Λήμνου και εξηγεί γιατί οι «κίτρινοι» απέκτησαν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

Η αλήθεια πρέπει να λέγεται και όχι να αποκρύπτεται και υπό αυτό το πρίσμα, είναι τουλάχιστον μνημειώδης η τοποθέτηση του Τόρλιν Φιτζπάτρικ μετά τη νίκη του Άρη επί του Ήφαιστου. «Κάθε μέρα συζητάμε στα αποδυτήρια πόσες νίκες χρειαζόμαστε», είπε με απόλυτη γλαφυρότητα ο Αμερικανός, προσεγγίζοντας με ρεαλισμό την αλήθεια του Άρη. 

Προσωπικά, θα πρόσθετα ότι η ίδια συζήτηση γίνεται και εντός των γραφείων της ομάδας, στοιχείο που αποδεικνύει την πίεση υπό την οποία αγωνίζεται ο Άρης. Τώρα όμως, δεν έχουν λόγο να κάνουν υπολογισμούς.

Έτσι όμως διαμορφώθηκε η κατάσταση στην Basketleague, οι «κίτρινοι» θα ρυθμίσουν την αγωνιστική ζωή τους. Μέχρι χθες, δεν ήξεραν αν οι δέκα νίκες είναι αρκετές για την επιβίωση τους. Τώρα ξέρουν ότι φθάνουν, μπορεί μάλιστα να περισσεύουν κιόλας. Γιατί, ήδη έβαλαν μια ομάδα από κάτω τους (σ. σ. ΠΑΟΚ), ισοβαθμούν με τον Πανιώνιο τον οποίον μάλιστα θα αντιμετωπίσουν εκτός έδρας και τα πάντα βρίσκονται στη διακριτική ευχέρειά τους. Κι όταν μάλιστα αντιμετωπίσουν τους «κυανέρυθρους» στην Αθήνα, πιθανόν να μην είναι στην κατάσταση που βρίσκονται τώρα και να έχουν τουλάχιστον δύο ακόμη διαρροές.

Το ερώτημα είναι, πώς θα εμφανιστεί ο ίδιος ο Άρης. Δηλαδή, η ομάδα του πρώτου ημιχρόνου (στον αγώνα με τον Ήφαιστο) μπορεί να κερδίσει ακόμη και την ΑΕΚ στο Παλέ. Η αντίστοιχη του δευτέρου ημιχρόνου, μπορεί να χάσει και από τον Πανιώνιο. 

Είναι ανεπίτρεπτο σε αγώνα do or die να δέχεσαι 56 πόντους σ’ ένα ημίχρονου. Τόσους έβαλε ο Ήφαιστος και από το -21, έφτασε στο σημείο της δημιουργίας προϋποθέσεων νίκης. Στο κρίσιμο σημείο, οι «κίτρινοι» έβαλαν όλα τα μεγάλα σουτ με τους Φιτζπάτρικ και Μπράουν και τελείωσε το παιχνίδι με 12/26 τρίποντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπαίνουν πάντα. Η έξυπνη και σοβαρή ομάδα φροντίζει (όταν φτάνει στο σημείο να προηγηθεί με τόσο μεγάλη διαφορά) να μην οδηγηθεί ένα παιχνίδι σ’ αυτό το σημείο. Και από μια ομάδα με τόσους μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες, σαν αυτούς που διαθέτει ο Άρης, η αυτονόητη απαίτηση είναι η διαχείριση ενός αγώνα με γνώμονα την εμπειρία των παικτών.

Καταλήγοντας, ο στόχος των τεσσάρων νικών είναι εφικτός για τον Άρη αρκεί όμως στην εξίσωση να μπουν όλοι οι παίκτες. Απέναντι στον Ήφαιστο, πέντε παίκτες πρόσφεραν τους 77 από τους 88 πόντους του συνόλου. Μέσα σ’ αυτούς δεν ήταν οι Γκετσεβίτσιους-Μόρις οι οποίοι υστέρησαν και αμυντικά. Μέχρι πρότινος, ο Λιθουανός έβαζε στην ίδια ζυγαριά την αμυντική αδυναμία του με την προσφορά του στην επίθεση και κατά κάποιο τρόπο είχε ισορροπία. Εδώ και τουλάχιστον τέσσερις αγώνες, αυτή έχει χαθεί. 

Για τον δε Μόρις, πάντα υπάρχει η απαίτηση χρήσης της αθλητικότητάς του για αμυντικές αποστολές αλλά και την παροχή ενέργειας στην ομάδα. Απέναντι στον Ήφαιστο δεν έκανε ούτε τα μπλοκ άουτ. Και οι δύο, οφείλουν να βρουν έναν τρόπο να γίνουν πιο ωφέλιμοι για την ομάδα τους γιατί μόνο με τη δική τους συνεισφορά θα επιτευχθεί ο αγωνιστικός στόχος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.