Τόνι Ντάτκοβιτς: Ο Χίτμαν, τα τατουάζ και ο πολύκροτος γάμος

Πέτρος Χαριζακλής22 Αυγούστου 2020

Η έναρξη του πρωταθλήματος ολοένα και πλησιάζει και ο Αρης θέλει να είναι πανέτοιμος στη σέντρα της Σούπερ Λιγκ αλλά και στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ όπου συμμετέχει και θα μάθει τον αντίπαλό του στις 31 Αυγούστου. Χαριστέας και Ενινγκ κινούνται μεθοδικά με στόχο να ολοκληρώσουν τις μεταγραφές τουλάχιστον αυτές που αφορούν τον βασικό κορμό της ομάδας. Mέσα σε αυτές ήταν και ο αντικαταστάτης του Φραν Βέλεθ. Ο Αρης απέκτησε με μεταγραφή τον Τόνι Ντάτκοβιτς από την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ.

Ο 26χρονος Κροάτης υπέγραψε για τρία χρόνια στους «κίτρινους» και το Metrosport.gr επιχειρεί να σκιαγραφήσει το αγωνιστικό του προφίλ, κάνει μια αναδρομή στην καριέρα του και την κλήση του στην Εθνική, την προσωπική του ζωή αλλά και άγνωστες λεπτομέρειες.

Ο Τόνι Ντάτκοβιτς είναι 26 ετών και κατάγεται από την Κροατία. Πιο συγκεριμένα κατάγεται από το χωριό Μετάνια (236 κατοίκων), που ανήκει στο νησί Παγκ, το οποίο έχει μόλις 8.000 κατοίκους και φημίζεται για το αλάτι του αλλά και το πρόβειο τυρί του. O νεοαποκτηθείς αμυντικός του Αρη συνηθίζει να περνάει τις διακοπές του στο χωριό του, για το οποίο τρέφει μεγάλη αγάπη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Mi pueblo Metajna ❤️? Nema mira u tuđini kada sanjaš rodni kraj I puno je nebo zvizda al nijedna nema sjaj ⛵

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Toni Datković (@toninho118) στις


Στη Λοκομοτίβα έγινε και μπακ

Αγωνίζεται και ως στόπερ αλλά και ως αριστερός μπακ. Η φυσική του θέση είναι στο κέντρο της άμυνας αλλά έχει παίξει σε 30 παιχνίδια ως αριστερός οπισθοφύλακας, τα 29 εξ αυτών στην Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ. Έχει αρκετά καλή σέντρα, ίσως ήταν κι ένας λόγος που ο προπονητής του στην κροατική ομάδα (Μάριο Τόκιτς) τον μετατόπισε στο αριστερό άκρο. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που βλέπει γήπεδο και διαβάζει το παιχνίδι των αντιπάλων. Βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από εκείνους και προλαβαίνει τον κίνδυνο για την εστία του. Εχει σωστές τοποθετήσεις και έγκαιρες επεμβάσεις. Βοηθά και στο δημιουργικό κομμάτι καθώς πολλές φορές από τα πόδια του αρχίζει η επίθεση ή μια αντεπίθεση της ομάδας. Σε αυτό βοηθά η ικανότητά του να μοιράζει παιχνίδι εύκολα και εύστοχα. Προσφέρει σιγουριά στο παιχνίδι του και αν δεν είναι βέβαιος ότι η μπάλα θα καταλήξει σε συμπαίκτη του, προτιμά να περιμένει μέχρι να βρεθεί κενός χώρος ή ο σωστός παίκτης.


O Ντάτκοβιτς ξεκίνησε την καριέρα του στην Νοβάλια, ομάδα του νησιού Παγκ. Στα 15 του μετακόμισε στις ακαδημίες της Ριέκα και στην Κ19 έγινε αρχηγός. Μετά από μια διετία στην Πόμορατς ως δανεικός με 45 συμμετοχές και 2 γκολ, έμεινε ελεύθερος από την Ριέκα χωρίς να μπορέσει να γράψει ούτε μια συμμετοχή με την πρώτη ομάδα της. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως ο Ντάτκοβιτς ήταν βασικός στην Κ17 και στην Κ19 της Εθνικής Κροατίας και στην δεύτερη ήταν και αρχηγός. Μάλιστα σε μια συνέντευξή του είχε πει πως όταν βρισκόταν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Εσθονίας με την Εθνική Κροατίας Κ19, έμαθε από το ίντερνετ πως δανείστηκε στην Πόμορατς. Το καλοκαίρι του 2014, σε ηλικία 19 ετών μετακόμισε στην Σλοβενία για λογαριασμό της Ζαβρς. Σε ενάμιση χρόνο στο μικρό χωριό στα σύνορα με την Κροατία έγραψε 58 συμμετοχές και πέτυχε πέντε τέρματα.


Δείτε στο 2.28 γκολ του Ντάτκοβιτς με την φανέλα της Ζαβρς

Η περιπλάνηση στη Σλοβενία και η κλήση στην Εθνική

Τον Ιανουάριο του 2016 ο νεοαποκτηθείς ποδοσφαιριστής του Αρη πήρε μεταγραφή στην Κόπερ. Στην πόλη όπου εδρεύει το μοναδικό λιμάνι της Σλοβενίας, ο Ντάτκοβιτς έμεινε άλλον ενάμιση χρόνο και έγραψε 45 συμμετοχές και πέτυχε και 5 γκολ. Την πρώτη χρονιά παρότι έπαιξε μισό χρόνο στην Κόπερ ανακηρύχθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του σλοβενικού πρωταθλήματος. Μάλιστα είχε συμπαίκτες τους πρώην παίκτες του ΠΑΟΚ, Ζλάταν Μουσλίμοβιτς και Φάνη Τζανδάρη και τον νυν ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ, Σάντι Κριζμάν που μίλησε για τον 26χρονο συμπατριώτη του στο Metrosport.gr.


Επίσης, ο Ντάτκοβιτς κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κόπερ, κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών της Κροατίας και έκανε ντεμπούτο σε ένα φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Κίνα. Μάλιστα έπαιξε συμπαίκτης με τον μέσο του ΠΑΟΚ, Γιόσιπ Μίσιτς.


Η επιστροφή στην Κροατία και ο δανεισμός στην Ουέσκα

Το καλοκαίρι του 2017 ήταν η ώρα για τον Τόνι να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ τον πήρε με ελεύθερη μεταγραφή και ο Ντάτκοβιτς αγωνίστηκε 17 φορές με την φανέλα της στην πρώτη κατηγορία της Κροατίας. Την επόμενη χρονιά ο Κροάτης έπαιξε 28 φορές και πέτυχε τέσσερα γκολ με την φανέλα της μικρής ομάδας του Ζάγκρεμπ. 

Δείτε στο 1.57 γκολ του Ντάτκοβιτς με κεφαλιά με την φανέλα της Λοκομοτίβα

Στο 1.30 δείτε γκολ του Ντάτκοβιτς με την φανέλα της Λοκομοτίβα κόντρα στη Ριέκα

Στη συνέχεια ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε. Βασικός τελείωσε την χρονιά με την Λοκομοτίβα, βασικός άρχισε και την επόμενη, αλλά τον Σεπτέμβριο παραχωρήθηκε δανεικός στην ισπανική Ουέσκα με στόχο να την βοηθήσει να επιστρέψει στην Πριμέρα. Στην ομάδα της Αραγονίας έμεινε στην υπόλοιπη φετινή σεζόν και βοήθησε στην άνοδο, γράφοντας 17 συμμετοχές πριν επιστρέψει στην Λοκομοτίβα και μεταγραφεί στον Αρη.


Στην Ουέσκα πέρασε πολύ όμορφα όπως τόνισε σε συνεντεύξεις του. Πιο συγκεκριμένα, μετά το 3-0 επί της Νουμάνθια, η Ουέσκα πήρε την άνοδο για την Πριμέρα πριν καν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και ο Ντάτκοβιτς πανηγύρισε στο γήπεδο με τους συμπαίκτες του, έχοντας χαρίσει όμορφες στιγμές στους κατοίκους της μικρής πόλης της Ισπανίας. Ο Κροάτης αμυντικός δεν αποχωριζόταν την σημαία της χώρας του, και χαρακτήρισε την άνοδο ως όνειρο. Μάλιστα σε συνέντευξή του σε κροατικό μέσο την επομένη του αγώνα, είπε «πως πάντα θα έχω μαζί μου με περηφάνια την σημαία της πατρίδας μου όπου και να βρίσκομαι, σε όλο τον κόσμο.».




Στη συνέχεια ο Ντάτκοβιτς αποθέωσε την Ουέσκα και τον τρόπο λειτουργίας της και όπως είπε αυτό είναι το μυστικό για την άνοδο. Επίσης, ευχαρίστησε τον κόσμο της ισπανικής ομάδας που τον βοήθησε, τους γείτονες που τον έκαναν να αισθανθεί σαν το σπίτι του, του έφερναν φαγητό, τόνισε πως σέβεται στον απόλυτο βαθμό όλους στην ομάδα, και πως τον έκαναν να νιώσει πως βρίσκεται 10 χρόνια σε αυτή. Μάλιστα κατά την διάρκεια της παραμονής του στην ισπανική ομάδα, έμαθε την γλώσσα και δύο μήνες μετά την άφιξή του έδωσε και την πρώτη του συνέντευξη στα ισπανικά στο κανάλι της ομάδας.

Αγνωστες λεπτομέρειες για την ζωή του

-Είναι παντρεμένος με την Ιβα και έχει μια κόρη 1,5 ετών, την Λούτσε

-Στις καλαμίδες του έχει τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή του. Στη μία την οικογένειά του, γυναίκα και κόρη, με φόντο το χωριό του, στην άλλη την πατρίδα του και την θρησκεία του, την σημαία της Κροατίας και τον Πάπα.


-Οι συμπαίκτες στην Ουέσκα του έβγαλαν παρατσούκλι «Ο Χίτμαν» γιατί είχε κάποια σημάδια όταν πρωτοπήγε.

-Αγαπημένοι του αριθμοί στις ομάδες του είναι το 4 και το 18.

-Μεγάλη του αγάπη είναι η Χάιντουκ Σπλιτ αν και δεν αγωνίστηκε ποτέ σε αυτήν.

-Δέκα μέρες πριν την άνοδο με την Ουέσκα έκανε τατουάζ στο χέρι του τον Πάπα.

-Στο δεξί του μπράτσο έχει τατουάζ με τον τόπο καταγωγής του, το νησί Παγκ.

-Στο πόδι του έχει ένα τατουάζ με τον ίδιο και την κόρη του.


-Πιστεύει πολύ στον Θεό και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Πριν από κάθε παιχνίδι προσεύχεται με το κομποσκίνι του.


-Εχει ένα σκυλάκι, τον Πάκο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

??

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Toni Datković (@toninho118) στις

-Με την γυναίκα του παντρεύτηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του και έκαναν φωτογράφηση στο γήπεδο. Πριν τον γάμο φίλοι του άναψαν πυρσούς στο λιμάνι του χωριού και έκαναν τον γάμο να έχει εκρηκτική ατμόσφαιρα ενώ σήκωσαν και σημαία της Χάϊντουκ Σπλιτ.

-Του αρέσει το fifa.

-Του αρέσουν τα ταξίδια και έχει κάνει τα περισσότερα με την σύζυγό του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.