Τον ξεπέρασε... Ο Νεϊμάρ άφησε πίσω το «φαινόμενο»

Δημήτρης Μπασμπαρέλας15 Οκτωβρίου 2020

Στο κυνήγι του Πελέ... Ο Νεϊμάρ ξεπέρασε τον Ρονάλντο και “μετακόμισε” στη δεύτερη θέση πίσω από τον Πελέ στον κατάλογο των σκόρερ όλων των εποχών της Βραζιλίας, σημειώνοντας χατ-τρικ στη νίκη με 4-2 με αντίπαλο το Περού για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Ο επιτελικός μέσος της Παρί έχει πλέον 64 γκολ, δύο περισσότερα από τον μεγάλο, Ρονάλντο, το “φαινόμενο” και 13 μόλις πίσω από τον Πελέ, ο οποίος είναι επικεφαλής της λίστας με 77 τέρματα, σύμφωνα με τον αριθμό του παγκόσμιου κυβερνητικού οργανισμού, τη FIFA.

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Βραζιλίας, Τίτε, ήταν απρόθυμος να συγκρίνει το τωρινό του αστέρι με τους προηγούμενους μεγάλους.

«Είναι άδικο να κάνεις συγκρίσεις», είπε ο Βραζιλιάνος τεχνικός. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Νεϊμάρ έχει αυτό το απρόβλεπτο. Γίνεται όλο και καλύτερος, και πιο ώριμος ».


Ενδειξη τιμής

Την Τρίτη (13/10), ο Νεϊμάρ ισοφάρισε και στη συνέχεια πέρασε τον Ρονάλντο με δύο πέναλτι, πριν φτάσει στα 64 γκολ, στο Εθνικό Στάδιο της Λίμα.

Ο 28χρονος γιόρτασε κάνοντας το Νο 9 με τα χέρια του, εξαιρετικά αφιερωμένο στον Ρονάλντο, τον πρώην φορ της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και της Ιντερ. Αναλυτικά, οι πέντε πρώτοι σκόρερ στην ιστορία της “σελεσάο”.


ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΣΚΟΡΕΡ

1. Πελέ 77 γκολ, 92 παιχνίδια

2. Νεϊμάρ 64 γκολ, 103 παιχνίδια

3. Ρονάλντο 62 γκολ, 98 παιχνίδια

4. Ρομάριο 55 γκολ, 70 παιχνίδια

5. Zίκο 48 γκολ, 71 παιχνίδια


Ο απεριόριστος σεβασμός

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι ο Βραζιλιάνος σταρ έδειξε τον απεριόριστο σεβασμό του προς τον Ρονάλντο κοινοποιώντας φωτογραφία του στο Instagram με την περιγραφή: "Όλος μου ο σεβασμός στο Φαινόμενο".

Ο Νεϊμάρ είχε δηλώσει ότι ο Πελέ είναι «πρότυπό» του. Στις 11 Απριλίου 2012, ο Πελέ είπε ότι ο Νεϊμάρ είναι καλύτερος από τον Λιονέλ Μέσι και συνεχίζοντας ανέφερε ότι "αυτή τη στιγμή ο Μέσι είναι απλά πιο έμπειρος".

Από την άλλη πλευρά, ο Ντιέγκο Μαραντόνα δήλωσε "Ίσως ο Νεϊμάρ είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, αλλά μόνο αν πούμε ότι ο Μέσι είναι από άλλον πλανήτη".

Η εκκίνηση

Πότε άρχισε να παίζει με την εθνική; Το 2009, αγωνίστηκε για την εθνική ομάδα της Βραζιλίας κάτω των 17 ετών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ηταν ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος 2011 της Νότιας Αμερικής Νέων με εννέα γκολ, μεταξύ των οποίων δύο στον τελικό, στη νίκη 6-0 εναντίον της Ουρουγουάης, βοηθώντας τη Βραζιλία να κερδίσει τον 11ο τίτλο στη διοργάνωση.

Εκανε το ντεμπούτο του στην ομάδα των ανδρών στις 10 Αυγούστου 2010 σε ηλικία 18 ετών, σκοράροντας μάλιστα, στη νίκη με 2-0 εναντίον των ΗΠΑ.

Στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016), έκανε αισθητή την παρουσία του με δύο γκολ στον ημιτελικό εναντίον της Ονδούρας, ενώ στον τελικό ενάντια στη Γερμανία στο Μαρακανά, άνοιξε το σκορ με ελεύθερο λάκτισμα μετά από 27 λεπτά.

Το παιχνίδι τελείωσε 1-1 και η Βραζιλία νίκησε με 5-4 στα πέναλτι φέρνοντας στη Βραζιλία στο πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο ανδρών.

Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και πριν από το τουρνουά, είχε υποβληθεί σε κριτική για τη συμπεριφορά του στο γήπεδο και όσο και εκτός του αγωνιστικού χώρου.

Οταν ξεπέρασε τον Ρομάριο

Επέστρεψε στην Εθνική μετά από διάστημα μηνών λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Στον δεύτερο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έπαιξε εναντίον της Κόστα Ρίκα και σημείωσε το δεύτερο γκολ της ομάδας, το οποίο ήταν το 56ο προσωπικό για την εθνική Βραζιλίας (κατάλογος ποδοσφαιριστών ανδρών με 50 ή περισσότερα διεθνή γκολ).

Τότε, ξεπέρασε τον Ρομάριο, αφού έφτασε στην τρίτη θέση των σκόρερ της εθνικής Βραζιλίας όλων των εποχών, πίσω από τον Πελέ και τον Ρονάλντο, η ομάδα όμως δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από τη φάση των "8". Πλέον, ο Νεϊμάρ κατάφερε να ξεπεράσει και τον Ρονάλντο, το "φαινόμενο" και κυνηγά τον Πελέ.


Εχασε το περιβραχιόνιο

Υπάρχει και ένα άλλο περιστατικό. Τον Μάιο του 2019 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας αποφάσισε να αφαιρέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Νεϊμάρ και να το δώσει ενόψει Copa America στον Ντάνι Αλβες.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο Τίτε είχε ορίσει μόνιμο αρχηγό τον Νεϊμάρ μετά από τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2018 από το Βέλγιο, όμως δεχόταν έντονες πιέσεις να προχωρήσει σε αλλαγή αρχηγού, λόγω των πειθαρχικών παραπτωμάτων του 27χρονου μέσου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νεϊμάρ είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό τριών αγώνων από τις γαλλικές ποδοσφαιρικές αρχές στις αρχές Μαΐου για το χτύπησε οπαδό μετά την ήττα της Παρί από την Ρεν στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας, ενώ σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ είχε πρωταγωνιστήσει και σε καυγά στα αποδυτήρια της Παρί με συμπαίκτες του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.