Τον θέλει στο «κουτί»

Γιώργος Στράντζαλης12 Οκτωβρίου 2021

Εντός της ημέρας, εκτός απρόοπτου, θα “πατήσει” Θεσσαλονίκη ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, ο οποίος έμεινε εκτός αποστολής από τον εντός έδρας αγώνα της Μαυριτανίας κόντρα στην Τυνησία, περισσότερο για προληπτικούς λόγους μετά από τον τραυματισμό του στον αστράγαλο στον αγώνα της προηγούμενης Πέμπτης.

Με την επιστροφή του ο επιθετικός του Αρη θα υποβληθεί σε εξετάσεις ώστε να σχηματιστεί ξεκάθαρη εικόνα από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας για τον τραυματισμό του, αν και τα νέα που έφτασαν από τη χώρα του είναι καθησυχαστικά. Με τα τωρινά δεδομένα θα είναι διαθέσιμος για την αναμέτρηση της Δευτέρας στη Λαμία.

Το ζητούμενο για τον Καμαρά όμως είναι άλλο, πολύ πιο σημαντικό. Είναι να βρει, ή καλύτερα να αντιληφθεί, άμεσα τον ρόλο του μέσα στην ομάδα. Να γίνει πιο… επιθετικός. Τα μέχρι τώρα στατιστικά και η ισχνή του παρουσία στις τελικές προσπάθειες του Αρη αναδεικνύουν το πρόβλημα. 

Σε πέντε αγωνιστικές έχει συμμετοχή σε μόλις τέσσερις τελικές από τις συνολικά 48 που έχει κάνει ο Αρης. Τόσες έχει για παράδειγμα και ο κεντρικός αμυντικός Φαμπιάνο, ενώ πρώτος στη λίστα είναι ο Ντιαγέ με οκτώ τελικές και δεύτερος ο Σάσα με επτά.

Ασφαλώς στον Αρη υπάρχει ικανοποίηση από τον 26χρονο και τις δουλειές που κάνει στο γήπεδο, τις μάχες που δίνει και την πίεση που ασκεί προς την μπάλα στην πρώτη γραμμή άμυνας. Λείπει όμως από το “κουτί”. Δεν είναι τόσο συχνά σε θέση να εκτελέσει. 

Τη θέση δηλαδή για την οποία αποκτήθηκε το καλοκαίρι ανεβάζοντας το αγωνιστικό μπάτζετ της ομάδας και καθιστώντας τη μεταγραφή του από τη Φούλαμ ως την ακριβότερη στην ιστορία του συλλόγου. Το επίπεδο ανταπόκρισής του μέσα στην αντίπαλη περιοχή είναι χαμηλό, κάτι που φανερώνουν (και) τα στατιστικά του.

Η αξιοποίησή του αποτελεί για τον Αρη ένα μεγάλο “στοίχημα”, καθώς η ποιότητά του και η εκτελεστική του ικανότητα είναι χαρακτηριστικά που δεν αμφισβητούνται. Ωστόσο δεν φανερώνονται κιόλας. Ο Αρης μπορεί να τον αξιοποιήσει σε παιχνίδια που βρίσκει χώρους. 

Απέναντι σε κλειστές άμυνες όμως φαίνεται ότι ο Καμαρά δεν μπορεί ακόμη να προσαρμοστεί με αποτέλεσμα να σπαταλά δυνάμεις για να κάνει πολλές άλλες δουλειές στο γήπεδο εκτός από το να βρίσκεται στο πεδίο δράσης του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο να συμβάλει στην ανάπτυξη, στην πίεση, στα τρεξίματα, ωστόσο έτσι το αντίπαλο “κουτί” θα μένει άδειο. 

Κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιθετικότητα της ομάδας και ειδικά όταν αναγκάζεται να παίξει κόντρα σε πιο οργανωμένες άμυνες, όπου επιχειρούνται περισσότερα γεμίσματα. Το ζητούμενο για τον Καμαρά είναι να εγκλιματιστεί πιο γρήγορο στα νέα -για αυτόν - ποδοσφαιρικά δεδομένα και να λειτουργήσει περισσότερο ως καθαρό φορ περιοχής. Δείχνει σα να μην έχει εγκλιματιστεί ακόμη το παιχνίδι της ομάδας του.

Σε μία από τις πολλές κουβέντες που έχει κάνει μαζί του ο Άκης Μάντζιος προσπάθησε να του εξηγήσει τον ρόλο του, και ότι εκείνο που θέλει είναι να έχει πιο συγκριμένους χώρους στο γήπεδο, προκειμένου να μην σπαταλάει άσκοπα δυνάμεις σε άλλους τομείς του παιχνιδιού.

Αυτό βέβαια δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του Καμαρά, αφού τις περισσότερες ο κεντρικός επιθετικός εξαρτάται από το παιχνίδι των υπολοίπων. Αποτελεί δουλειά του προπονητή και κυρίως των συμπαικτών του να λειτουργήσουν προς όφελος του επιθετικού με ένα σχέδιο αξιοποίησης της εκτελεστικής του ικανότητας.

Να βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο Αρης, μέσω των ποιοτικών εξτρέμ και κεντρικών μέσων που διαθέτει, να γίνει πιο… on target ομάδα και με τις κατάλληλες συνεργασίες και ισορροπίες στην επίθεση μπορεί να φανεί πιο χρήσιμος (και) ο Μαυριτανός.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.