Τον αρνητισμό τον «παρήγαγαν» και τον συντηρούν οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και, βέβαια, η ομάδα

Στέλιος Γρηγοριάδης25 Αυγούστου 2022

Αγαπητή Metrosport

Πέντε διεκδικητές του τίτλου βλέπουν, ή θέλουν να βλέπουν, όσοι ελπίζουν ότι θα γίνει επιτέλους το Πρωτάθλημα ποιοτικό και ανταγωνιστικό. Μακάρι να δικαιωθούν. 

Ποιος δεν το θέλει; Ωστόσο, η πράξη διαφέρει πολύ από τη θεωρία. Κι ύστερα, άλλο ποιοτικό και άλλο ανταγωνιστικό. Ακόμη και να έχουμε ανταγωνισμό, δεν είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει και ποιότητα. Ανταγωνισμός μπορεί να προκύψει και λόγω έλλειψης ποιότητας. 

Μήπως αυτό δεν συμβαίνει μεταξύ των ομάδων που μάχονται να αποφύγουν τον υποβιβασμό; Μπορεί να συμβεί και στη μάχη για την πρωτιά εάν όλοι οι διεκδικητές δεν είναι τόσο ισχυροί όσο θέλουμε να φανταζόμαστε αυτή τη χρονική στιγμή. Θα δούμε, όμως. 

Προσωπικά, δεν πείστηκα από την πρεμιέρα ότι τουλάχιστον δύο ομάδες θα μας χορτάσουν ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αλλωστε, όλοι οι “μεγάλοι” προσπαθούν ακόμη να ενισχύσουν τα ρόστερ τους με επιπλέον μεταγραφές.

Υπάρχει, πάντως, μια θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τους άλλους τέσσερις. Η πίστη για την κατάκτηση του τίτλου.

Στον Ολυμπιακό το πιστεύουν γιατί… Ολυμπιακός είναι αυτός. Εχει-δεν έχει καλή ομάδα, μπορεί να το πάρει το Πρωτάθλημα. Είτε γιατί θα βρει έναν τρόπο να το “κλέψει” από άλλη, είτε γιατί οι υπόλοιποι θα είναι χειρότεροι από αυτόν.

Στην ΑΕΚ το πιστεύουν γιατί θα παίξουν στο νέο γήπεδό τους, γιατί θεωρούν ότι έχουν προπονηταρά και γιατί λένε μεταξύ τους ότι έκαναν μεταγραφάρες.

Στον Παναθηναικό το πιστεύουν γιατί… ξιπάστηκαν από το περσινό Κύπελλο που τους έκανε δώρο ο Λαόθ, γιατί κι αυτοί θεωρούν ότι έκαναν μεταγραφάρες και γιατί η Παναθηναικάρα, λένε, είναι... καταδικασμένη να διεκδικεί όχι απλά το Πρωτάθλημα αλλά το νταμπλ! Ναι, το ξαναθυμήθηκαν αυτό, ελπίζοντας ότι τα πέτρινα χρόνια Αλαφούζου παρήλθαν ανεπιστρεπτί, αν και δεν παρήλθε ο ίδιος ο Αλαφούζος.

Στον Αρη το πιστεύουν, γιατί ο Καρυπίδης είπε ότι πάνε κι αυτοί για νταμπλ, γιατί, όπως πάντα, έκανε έξυπνες και εύστοχες μεταγραφές (σ’ αυτό του βγάζω το καπέλο), γιατί η ομάδα, με τις εμφανίσεις της, τους δίνει αυτονόητα το δικαίωμα να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο από τα τελευταία χρόνια, αλλά και γιατί όταν βγαίνεις άνετα τρίτος δεν είναι δα και μεγάλη η απόσταση από την πρώτη, ή, έστω, τη δεύτερη θέση, που θα σε στείλει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στον ΠΑΟΚ όμως; Το πιστεύουν; Ξέρετε εσείς κανέναν να πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει το Πρωτάθλημα; Εγώ, όχι. Ούτε καν ο… Λουτσέσκου, που μίλησε αρχικά για “μίνιμουμ δεύτερη θέση”, αλλά, μετά το κάζο με τη Λέφσκι, “προσγειώθηκε” και μας είπε ότι σ’ αυτή τη δύσκολη μεταβατική σεζόν δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τους στόχους…

Από την άλαλη (έτσι κι αλλιώς) ΠΑΕ κανείς δεν τόλμησε να ψελλίσει οτιδήποτε για στόχους και, φυσικά, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, αποσβολωμένοι από τα αγωνιστικά χάλια που είδαν στα ματς με τη Λέφσκι, έπεσαν σε κατάθλιψη. Στο μόνο που ποντάρουν είναι η ενίσχυση με δυο-τρεις αληθινά ποιοτικούς παίκτες, αλλά βλέπουν ότι, δυστυχώς, δεν κουνιέται φύλλο. 

Και, ναι, πρώτα πρέπει να αδειάσουν θέσεις από παίκτες που είναι εκτός πλάνου, για να ξεφορτωθεί και η ΠΑΕ περιττά συμβόλαια, αλλά μέχρι να γίνει αυτό (και ΑΝ γίνει) ίσως το πουλάκι ή τα πουλάκια να έχουν πετάξει…

Με άλλα λόγια, έχει μεγάλη σημασία η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε μια ομάδα και στον ΠΑΟΚ δεν είναι καλή, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους “μεγάλους” που είναι εξαιρετική. “Δεν χρειάζεται αρνητισμός”, είπε ο Λουτσέσκου μετά το ματς με τον Παναιτωλικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτόν τον αρνητισμό τον “παρήγαγαν” και τον συντηρούν οι ίδιοι οι άνθρωποι της ομάδας. 

Και οι διοικούντες και ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής, αλλά βέβαια και οι ποδοσφαιριστές με την κακή απόδοση της ομάδας. Από τη στιγμή που κανείς δεν εξηγήθηκε στον κόσμο ότι φέτος θα γίνει μόνο το ξεκίνημα του νέου πρότζεκτ και απλά θα αρχίσει το “χτίσιμο” της νέας ομάδας, είναι λογικό να υπάρχουν απαιτήσεις και για τη διεκδίκηση τίτλων. Κι όταν η ομάδα δείχνει ότι δεν είναι ικανή να διεκδικήσει, λογικό είναι να φουντώνουν η ανησυχία, η δυσαρέσκεια και τα αρνητικά σχόλια για όλους.

ΥΓ. Και να μην ξεχνάμε το πιο βασικό: Μιλάμε για τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, όχι για τον ΠΑΟΚ των δικών του πέτρινων χρόνων με τις διοικήσεις Πρωτοδικείου και την αφραγκία. Ετσι;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.