Τόμας Μουργκ: Η αγαπημένη του προσποίηση και η συνύπαρξη με τον Σβαμπ

Πέτρος Χαριζακλής08 Οκτωβρίου 2020

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε τις μεταγραφές του με την απόκτηση του Τόμας Μουργκ που θα προσπαθήσει να μπει στα παπούτσια του Δημήτρη Πέλκα, ο οποίος πήρε μεταγραφή για τη Φενερμπαχτσέ

Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός γεννήθηκε στο Βόιτσμπεργκ της Στυρίας, στην Αυστρία το 1994. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της περιοχής, την ΑΤΟΥΣ Μπέρνμπαχ, σε ηλικία μόλις έξι ετών. Στα 14 μετακόμισε στις ακαδημίες της Γκράτσερ, που εδρεύει στην πόλη του Γκρατς, στα 40 χιλιόμετρα απόσταση από το σπίτι του. Τελικά δεν έμεινε παρά έναν μήνα εκεί, επέστρεψε στην Μπέρνμπαχ και τελικά αγωνίστηκε στην έτερη ομάδα της πόλης, τη Στουρμ από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Απρίλιο του 2009, όταν και επέστρεψε στην ομάδα της γενέτειράς του. Τελικά τον Ιούλιο του 2010 πήρε μεταγραφή στη μεγάλη ομάδα της Γκράτσερ, όπου έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 15 ετών.


Στα 19 Τσάμπιονς Λιγκ, στα 21 πειθαρχικό παράπτωμα στην Εθνική

Το 2012 μετακόμισε στην Αούστρια και το 2013 πανηγύρισε το πρωτάθλημα, αν και αγωνιζόταν κυρίως στην δεύτερη ομάδα της. Την επόμενη χρονιά η Αούστρια βρέθηκε σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Μουργκ έπαιξε 4 από τα 6 παιχνίδια των ομίλων σε ηλικία μόλις 19 ετών, με τον κόουτς Στόγκερ να τον χρησιμοποιεί στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής. 





Mε τη φανέλα της Αούστρια αγωνίστηκε σε ένα ντέρμπι κόντρα στη Ραπίντ. Τον Μάρτιο του 2014 ο Μουργκ απομακρύνθηκε από την αποστολή της Κ21 της Αυστρίας λόγω πειθαρχικού παραπτώματος. Εφυγε από το προπονητικό καμπ και διασκέδασε σε ντίσκο του Γκρατς χωρίς να πάρει άδεια, μαζί με άλλους 5 παίκτες (Οφενμπάχερ, Μαρτσίνκο, Νόϊχολντ, Φριζενμπίχλερ και Λάιτνερ). Ο Μουργκ τότε αγωνιζόταν στην Αούστρια και στην ομάδα του την γλίτωσε με μια προειδοποίηση. Τρεις μήνες αργότερα παραχωρήθηκε στη Ριντ έναντι 200.000 ευρώ.

4 χρόνια 163 ματς, ανατριχίλα στο γήπεδο της Ραπίντ

Στη Ριντ έπαιζε σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό και έπαιξε σε 44 ματς, πέτυχε 8 γκολ και 6 ασίστ σε δύο χρόνια, με την πρώτη του χρονιά να είναι βασικός και την δεύτερη να αγωνίζεται λιγότερο λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Μετά το 2014 που πήγε στη Ριντ ωρίμασε και έγινε επαγγελματίας σε όλα του. 



Τον Ιανουάριο του 2016 ήρθε η Ραπίντ. Η ομάδα της Βιέννης έβγαλε από τα ταμεία της 700.000 ευρώ για να αποκτήσει τον 21χρονο τότε Αυστριακό. Στο εξάμηνο εκείνο πρόλαβε να παίξει σε 10 παιχνίδια με τη φανέλα των «πρασίνων» - λόγω τραυματισμού- και μάλιστα το πρώτο του γκολ το πέτυχε στο ντέρμπι με την Αούστρια Βιέννης. Από την επόμενη χρονιά άφησε πίσω του τους τραυματισμούς και πήρε φανέλα βασικού. Ο Μουργκ με τη Ραπίντ είχε την πιο παραγωγική χρονιά του τη σεζόν 2017-2018 με 33 συμμετοχές, 10 γκολ και 7 ασίστ στο αυστριακό πρωτάθλημα. Με τη φανέλα της Ραπίντ έχει αγωνιστεί σε 13 ντέρμπι κόντρα στην Αούστρια και έχει πετύχει 4 γκολ ενώ συνολικά με τη φανέλα της ομάδας της Βιέννης μέτρησε 163 συμμετοχές, 35 γκολ και 40 ασίστ σε μια τετραετία.

Στον τελικό του Κυπέλλου με την Σάλτσμπουργκ το 2019 δεν μπόρεσε να αγωνιστεί λόγω τραυματισμού, ήταν όμως στις κερκίδες του γηπέδου και ένιωσε ανατριχίλα όπως δήλωσε σε συνέντευξή του. «Η ενέργεια που υπήρχε στο γήπεδο ήταν απίστευτη, ακόμη νιώθω ανατριχίλα όταν το σκέφτομαι. Ηταν μια αξέχαστη στιγμή. Οι οπαδοί έσπρωχναν τους παίκτες, ήταν τόσο έντονο το συναίσθημα. Ηταν το πνεύμα της Ραπίντ» δήλωσε.


Η αγαπημένη του προσποίηση, του αρέσει να συγκλίνει

Είναι ένας παίκτης που αντέχει την πίεση καθώς από μικρή ηλικία συμμετείχε στις κορυφαίες ομάδες της Αυστρίας (Αούστρια και Ραπίντ) ενώ έχει και ευρωπαϊκές παραστάσεις με συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ. Ψάχνει να βρει χώρο μέσα στο γήπεδο, δεν του αρέσει να κάθεται μέσα στο γήπεδο. Είναι ταχύς, έχει καλή τεχνική και ντρίμπλα και το αδύναμο σημείο του είναι οι αμυντικές επιδόσεις του. Είναι αρκετά καλός στο τρανζίσιον ενώ του αρέσει να δοκιμάζει το πόδι του από μακρινές αποστάσεις. Πριν σουτάρει συνήθως προσποιείται για να βρει περισσότερο ανοιχτό χώρο, ξεκινώντας σχεδόν πάντα από το δεξί άκρο της επίθεσης και συγκλίνει προς τα μέσα. Παίζει κάθετο ποδόσφαιρο ενώ αν χρειαστεί εκτελεί και τα κόρνερ, με καλές εκτελέσεις.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Nicht schmieren @haas_ch ? #trainigcamp ??

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Murg (@thomasmurg) στις



Στον θερμικό του χάρτη σχεδόν σε όλες τις χρονιές του ως επαγγελματίας φαίνεται να έχει περισσότερες ενέργειες στην δεξιά πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής παρότι είναι αριστεροπόδαρος. Μόνο την πρώτη του χρονιά στη Ραπίντ ήταν κάπως πιο μοιρασμένα τα πράγματα, με τον Μουργκ να έχει κινήσεις και στην αριστερή πλευρά της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Σεζόν 2019-2020

Σεζόν 2018-2019
Σεζόν 2017-2018
Σεζόν 2016-2017




H συνύπαρξη με Σβαμπ και η εμπιστοσύνη από Τζούριτσιν-Κουμπάουερ

Ο Τόμας Μουργκ όταν πήγε στη Ραπίντ Βιέννης ήταν μόλις 21 ετών. Ο Στέφαν Σβαμπ, πρώην αρχηγός της Ραπίντ και νυν συμπαίκτης του Μουργκ στον ΠΑΟΚ, τον βοήθησε να εγκλιματιστεί και οι δύο τους έκαναν και παρέα εκτός γηπέδου. Συνυπήρξαν όλα τα χρόνια του Μουργκ στη Ραπίντ και μαζί έχουν αγωνιστεί ταυτόχρονα σε 133 παιχνίδια (9.440 λεπτά), με τον Μουργκ να έχει αγωνιστεί μαζί μόνο με τον κίπερ Στρέμπινγκερ σε περισσότερα (138). Σε αυτά είχαν κοινή συμμετοχή σε 13 γκολ τους. Σε 4 γκολ του Μουργκ έδωσε ασίστ ο Σβαμπ ενώ σε 9 γκολ του Σβαμπ έδωσε ασίστ ο Μουργκ.

Γκολ του Σβαμπ με ασίστ του Μουργκ από εκτέλεση φάουλ


Το νέο μεταγραφικό απόκτημα έχει πάρει απλόχερα την εμπιστοσύνη δύο προπονητών του στη Ραπίντ Βιέννης. Με τον Γκόραν Τζούριτσιν ο Μουργκ είχε 62 συμμετοχές 15 γκολ και 14 ασίστ ενώ με τον Ντίτμαρ Κουμπάουερ είχε 61 συμμετοχές, 15 γκολ και 20 ασίστ, όπως μπορείτε να δείτε και στο infographic.


Πράγματα που θα θέλατε να ξέρετε

Είναι παντρεμένος με την Λίσα και έχει δύο παιδιά, έχει αγόρι και ένα κορίτσι. Πριν ένα μήνα έγινε για δεύτερη φορά πατέρας. Του αρέσει να αφιερώνει χρόνο στην οικογένειά του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#jahrestag #2jahre #niemehrohnedich #meineinundalles ❤️ @ms_liemth

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Murg (@thomasmurg) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Wünschen euch allen frohe und besinnliche Weihnachten! ??? #christmas #2016 #family #goodtimes

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Murg (@thomasmurg) στις


Του αρέσει το FIFA. Εχει παραδεχθεί πως όταν ήταν μικρός δεν πήγαινε νωρίς για ύπνο και πως του άρεσε να παίζει βιντεοπαιχνίδια.

Εκανε παρέα με τον Στέφαν Σβαμπ στη Ραπίντ.


Του αρέσουν τα ταξίδια και το ράφτινγκ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Ich brauche keine Superhelden, ich habe Brüder ? #tb #disneyland #eiffeltower #paris ??

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Murg (@thomasmurg) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#teambuilding #dreamteam #schwabigoescrazy ??

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Murg (@thomasmurg) στις


Είναι άνθρωπος πολύ προσιτός και σε κάθε ευκαιρία δεν λέει όχι σε φιλάθλους που θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί του.


Εχει συμμετάσχει σε πρότζεκτ της Ραπίντ τα περασμένα Χριστούγεννα όπου έψησε γλυκά μαζί με τον Σβαμπ και παιδάκια.

Προτιμά να κουρεύεται στο barbershop του Ουμίτ στη Βιέννη, εκεί που πηγαίνουν πολλοί ποδοσφαιριστές και όχι μόνο όσοι αγωνίζονται στην Αυστρία (Αλάμπα, Κουτίνιο, Κασεμίρο, Φιρμίνο).

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#bestbarber ? -> @umits_barber_club

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thomas Murg (@thomasmurg) στις

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.