Οι ξηροί καρποί αποτελούν διατροφικό «θησαυρό» για την υγεία μας, αλλά τα καρύδια ξεχωρίζουν για την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και να προστατεύσει από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τι δείχνει η μελέτη για τα καρύδια και τη χοληστερόλη
Η μελέτη Walnuts and Healthy Aging διήρκεσε δύο χρόνια και συμμετείχαν 708 υγιείς ενήλικες ηλικίας 63 έως 79 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
-
Μία ομάδα κατανάλωνε καθημερινά μισό φλιτζάνι καρύδια
-
Η άλλη ομάδα δεν κατανάλωνε καθόλου καρύδια
Τα σημαντικότερα αποτελέσματα της μελέτης:
-
Μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 4,3 mg/dL κατά μέσο όρο
-
Μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 8,5 mg/dL
-
Μείωση των LDL σωματιδίων κατά 4,3%
-
Μείωση των μικροσωματιδίων LDL κατά 6,1% (ιδιαίτερα επιβλαβή για τα αγγεία)
-
Μείωση της ενδιάμεσης χοληστερόλης (IDL), η οποία συνδέεται με την εμφάνιση LDL
-
Οι άνδρες φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο, με μείωση 7,9% στην LDL έναντι 2,6% στις γυναίκες
Γιατί τα καρύδια είναι τόσο ωφέλιμα;
Τα καρύδια είναι πλούσια σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα φυτικό ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων. Επίσης, περιέχουν:
-
Φυτικές στερόλες
-
Φλαβονοειδή και πολυφαινόλες
-
Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά
Αυτά τα συστατικά βοηθούν στη ρύθμιση των λιπιδίων και μειώνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
Τι λένε οι ειδικοί:
Ο Dr. Emilio Ros, διευθυντής της Κλινικής Λιπιδίων στο Νοσοκομείο της Βαρκελώνης, τονίζει:
«Αν και η μείωση της LDL ήταν μέτρια, είναι ιδιαίτερα σημαντική για ηλικιωμένους χωρίς χρόνιες παθήσεις. Σε άτομα που ήδη λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η προσθήκη καρυδιών στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας».
Πώς να εντάξετε τα καρύδια στη διατροφή σας:
-
Προσθέστε τα σε σαλάτες, γιαούρτι ή βρώμη
-
Χρησιμοποιήστε τα ως υγιεινό σνακ ανάμεσα στα γεύματα
-
Καταναλώστε 30-50 γρ. την ημέρα (μισό φλιτζάνι)