Το βαθύ κράτος του αθλητισμού και το μακρύ χέρι της εξουσίας

Βασίλης Μάστορας11 Ιουνίου 2020

Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολλές ενστάσεις στην άποψη ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα, είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Ακόμη και εκεί που τελικώς οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να πάρουν το πάνω χέρι, δεν φείδονται προσπαθειών (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ). Το φαινόμενο δεν έχει ένα μόνο χρώμα πολιτικής φανέλας. Όλες οι κυβερνήσεις ιστορικά προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο, κατά πρώτον, του ερασιτεχνικού αθλητισμού και στη συνέχεια να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ψηφοθηρικά οφέλη, από εναγκαλισμούς με τις επαγγελματικές ομάδες. Το ζήτημα είναι ότι στο τέλος τον οποίο λογαριασμό δεν τον πληρώνουν οι κυβερνήσεις ή οι πολιτικοί, αλλά οι εργαζόμενοι αθλητές, οι φορολογούμενοι και ο αθλητισμός. Παρ’ όλα αυτά επειδή το θυμικό των οπαδών πολλές φορές βάζει πάνω από τη λογική την ομάδα, γίνεται η ζημιά.

Με όπλο τις επιχορηγήσεις κράτος και Ομοσπονδίες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα άτυπο πυραμιδικό σχήμα με στόχο την παραμονή στην εξουσία. Ετούτο είναι ευρύτερα γνωστό. Κάποια στιγμή όμως αυτός ο σφιχτός εναγκαλισμός οδηγεί τον αθλητισμό σε… ασφυξία.

Πιστεύω ότι κανείς δεν θα ήταν αντίθετος σε ένα μοντέλο αγαστής συνεργασίας κράτους και ερασιτεχνικού αθλητισμού η οποία θα είχε ως στόχο την ανάπτυξη. Είναι καταδικαστέα όμως η πριμοδότηση της αταξίας με στόχο να εξυπηρετούνται φτηνά ιδιοτελή συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αλλάξει κάποια πράγματα στον αθλητισμό, αλλά στο φινάλε δεν πιστώνεται κάτι ουσιαστικό, ως αποτέλεσμα. Είτε γιατί δεν πρόλαβε, είτε γιατί κάπου σκόνταψε.

Η Νέα Δημοκρατία με νόμο επιχειρεί να βάλει μία τάξη στο περιβάλλον των αθλητικών σωματείων. Απόφαση πέρα για πέρα σωστή. Ψήφισε την υποχρέωση της αθλητικής αναγνώρισης, νόμος που προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες είναι ολοφάνερο δεν έχουν σχέση με την ανάπτυξη του αθλητισμού. Περισσότερο ως αντιδράσεις- προϊόν της ρήξης των όποιων αμφίδρομων συμφερόντων εξυπηρετούνται από τη σχέση μεταξύ Ομοσπονδιών και σωματείων φαντάζουν και όχι λόγω λειτουργικών προβλημάτων που δημιουργεί η αθλητική αναγνώριση στα σωματεία.

Οταν όμως έχει μάθει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να κολυμπάει σε θολά νερά λογικό είναι οι παράγοντες να χαλούν τον κόσμο γιατί πάει να μπει τάξη.

FOCUS

Είναι ευχάριστο που η Cosmote T.V ενδιαφέρεται να μπει στο «παιχνίδι» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League1. Είναι η πρώτη φορά που ο τηλεοπτικός φορέας εκδηλώνει σχετικό ενδιαφέρον για ένα αθλητικό προϊόν που δεν χαρακτηρίζεται και ιδιαιτέρως ελκυστικό.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.