Το βαρύ τίμημα του 4-3-3 που δεν του πάει

Βασίλης Βλαχόπουλος29 Νοεμβρίου 2020

Η απόφαση αλλαγής σχηματισμού και η χρησιμοποίηση τριών κεντρικών χαφ, ευθύς εξαρχής, στοιχειοθέτησε ένα μεγάλο ρίσκο. Γιατί, ο Άρης είδε τη… γούνα του να καίγεται στον ευρωπαϊκό αγώνα με την Κόλος Κοβαλίβκα αλλά και στον αντίστοιχο στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος με τη Λαμία. Προφανέστατα, ο Άκης Μάντζιος εκτίμησε ότι με την παρουσία τριών χαφ θα είχε τη δυνατότητα ελέγχου της μεσαίας γραμμής και θα χαλιναγωγούσε τη δημιουργικότητα του αντιπάλου.

Σ’ αυτό δεν έπεσε έξω γιατί ο Ολυμπιακός βρήκε γκολ μέσα από μια στημένη φάση αλλά και τη δική του εκτέλεση στο transition παιχνίδι. Στο σετ παιχνίδι, οι φιλοξενούμενοι δεν βρήκαν φάσεις πλην μίας με τον Φορτούνη. Συνολικά όμως, ο Άρης ουσιαστικά έζησε 100 λεπτά σε ξένο περιβάλλον. Γιατί ήταν χαμηλότατο το επίπεδο ομοιογένειας του, είναι φανερό ότι δεν «κουμπώνουν» τα χαρακτηριστικά των Ματίγια-Τζέγκο και Λούκας Σάσα με ταυτόχρονη παρουσία και των τριών στο γήπεδο και συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν να εμφανιστεί ουδόλως δημιουργικός. Ειδικά από τη στιγμή που δύο από τα βαριά (επιθετικά) χαρτιά του αποδείχθηκαν ελλιποβαρή. Γιατί ο Ματέο Γκαρσία είχε αρνητική παρουσία, ενώ ο Μπρούνο Γκάμα περιορίστηκε από τα ντουμπλαρίσματα που (του) έδωσε ο Ολυμπιακός. Καθόλου τυχαία, στα πρώτα 70 λεπτά του αγώνα ο Άρης είχε ουσιαστικά μία φάση. Αυτή του Ματέο Γκαρσία από την εκτέλεση φάουλ του Χαβιέρ Ματίγια.

Η επιβεβαίωση της άποψης, που θέλει το 4-3-3 να μη ταιριάζει στον Άρη δεν ήρθε μόνο από τα 70 λεπτά της χρησιμοποίησής του, όσο από τα 20-25 αγωνιστικά λεπτά όπου η χρησιμοποίηση του Φακούντο Μπερτόγλιο στο παιχνίδι έφερε την αλλαγή της διάταξης (4-2-3-1) και μια ακίνδυνη ομάδα, ξαφνικά, έγινε δημιουργική. Οι «κίτρινοι» δεν βρήκαν τα δύο γκολ που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να μη φύγουν με άδεια χέρια από το χορτάρι, αλλά απέκτησαν τον έλεγχο του αγώνα. Μοναδικός ενδοιασμός του υπογράφοντα για το 4-3-3 είναι αν αντί του Λούκας Σάσα, βρεθεί στο… χορτάρι ο Κάτσε. Τα χαρακτηριστικά του τελευταίου είναι διαφορετικά από του Βραζιλιάνου καθώς μπορεί να υπηρετήσει ρόλο 8αριου.

Κλείνοντας με το αποτέλεσμα, αυτή η ήττα από τον Ολυμπιακό δεν αλλάζει κάτι στους «κίτρινους». Στόχος αυτής της ομάδας είναι η έξοδος στην Ευρώπη κι αυτός παραμένει. Απλά της έδειξε ότι χρειάζεται περισσότερα πράγματα για να φτάσει στο επίπεδο διατήρησης στην κορυφή.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.