Το «βαρύ» οικονομικό στοίχημα για τον Άρη

Βασίλης Βλαχόπουλος09 Οκτωβρίου 2020

Η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου απαιτεί την εξασφάλιση εσόδων άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ, σε μια δυσμενή περίοδο. Μάλιστα, οι υποχρεώσεις της ΚΑΕ Αρης θα αυξηθούν από τον Νοέμβριο καθώς στο… εξοδολόγιο θα μπουν και οι δόσεις των 25.000 ευρώ προς τη FIBA. Υπό συνθήκες κανονικότητας οι «κίτρινοι» ήδη θα είχαν εξασφαλίσει (περίπου) τα 3/5 του οικονομικού προϋπολογισμού της σεζόν. Διότι, βάσει της συμφωνίας που έγινε σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ ΕΣΑΚΕ και ΕΡΤ οι ομάδες θα προεισπράξουν και μέρος του συμβολαίου της επόμενης χρονιάς. 

Για τον Αρη πρόκειται για ποσό περί των 300.000 ευρώ. Με κριτήριο τα έσοδα από τη διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας των προηγούμενων χρόνων αλλά και των μεμονωμένων εισιτηρίων, η ΚΑΕ σε ετήσια βάση εξασφάλιζε ποσό άνω των 400.000 ευρώ. Σήμερα, αυτό το ποσό λείπει από το ταμείο της εταιρίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προχώρησε στην έκδοση καρτών υποστήριξης της εταιρίας αλλά ο αριθμός των 300-350 που έχει διατεθεί δεν είναι αρκετός για να καλύψει το έλλειμμα. Ενόψει της έναρξης του Πρωταθλήματος, πιθανότατα, η ΚΑΕ θα προχωρήσει σε νέα καμπάνια προβολής της διάθεσης των καρτών υποστήριξης κι εκεί θα λειτουργήσει το ένστικτο του κόσμου. Αν υπάρξει ανταπόκριση, η ΚΑΕ θα πάρει βαθιά ανάσα. 

Στην αντίθετη περίπτωση το… σαφάρι θα γίνει ακόμη δυσκολότερο. Το τελευταίο έχει να κάνει και με την έξτρα υποχρέωση της ΚΑΕ προς τη FIBA. Το πλαίσιο της συμφωνίας με την παγκόσμια ομοσπονδία περιλαμβάνει την κάλυψη του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για την ακρίβεια, πληροφορίες της «Μ» αναφέρουν ότι από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάιο η ΚΑΕ θα πρέπει να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 25.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει η συμφωνία και περιλαμβάνει την καταβολή δέκα ισόποσων δόσεων για την κάλυψη του συνολικού χρέους των 250.000 ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.  

Οι επτά εξ’ αυτών θα καταβληθούν εντός της τρέχουσας σεζόν (σ.σ. άρα ποσό 175.000 ευρώ) και οι υπόλοιπες τρεις από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2021-22 και μετά. Δηλαδή, η συμφωνία που έκανε η ΚΑΕ με τη FIBA δεν αφορούσε το κούρεμα οφειλής (σ. σ. γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπήκε σε διαδικασία επιπλέον διαπραγματεύσεων με τους αθλητές που δικαιώθηκαν στο BAT) αλλά η παγκόσμια ομοσπονδία της παρείχε διάστημα δύο μηνών στην ΚΑΕ ούτως ώστε να αρχίσει την καταβολή των δόσεων. Εφόσον αποδειχθεί συνεπής το ερχόμενο καλοκαίρι θα αρθεί το ban. Αν όχι, τότε θα υπάρξει πρόβλημα ακόμη και στην έκδοση δελτίων. Εν τέλει, είναι προφανές ότι η οικονομική υγεία της ΚΑΕ θα διαμορφωθεί αναλόγως του επιπέδου (οικονομικής) στήριξης που θα παρέχει ο κόσμος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.