Το VAR δεν είναι πανάκεια, ούτε οι ξένοι διαιτητές, τα βλέπουμε τα... χαϊρια τους

Δημήτρης Κανελλάκης20 Οκτωβρίου 2022

Όσα σκανδαλώδη συνέβησαν σε βάρος του ΠΑΟΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με την περίπτωση του πέναλτι και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα πράγματα διαιτητής και Varίστας, δικαιώνουν απόλυτα τον υπογράφοντα στην άποψη που, και με άλλες παρόμοιες, ίσως όχι τόσο χοντροκομμένες, εξέφρασε, επιμένοντας ότι το VAR δεν είναι πανάκεια.

Πρωτοεξέφρασα αυτή την άποψη όταν κάποιοι αποθέωναν το συγκεκριμένο εργαλείο και προσπαθούσαν να το παρουσιάσουν ως το απόλυτο φάρμακο για... πάσα νόσο και ασθένεια του ποδοσφαίρου μας, ως την εφεύρεση η οποία θα μας απάλλασσε πλήρως από τα λάθη και θα συνέβαλλε προκειμένου να υπάρχει δικαιοσύνη.

Είχα πει από τον πρώτο καιρό ότι δεν είναι έτσι, ότι το VAR θα βοηθήσει, θα παίξει το ρόλο του ώστε τα λάθη να είναι πολύ λιγότερα, να διορθώνονται άδικες αποφάσεις και να περιοριστούν οι αφορμές για αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, εμπρηστικές δηλώσεις και διατήρηση της τοξικότητας, αλλά, πως σε καμία περίπτωση δεν θα τα εξαφανίσει όλα αυτά.

Είχα τονίσει, επίσης, ότι ούτε οι ξένοι διαιτητές είναι πανάκεια. Ότι μόλις αρχίσουμε να... παραγνωριζόμαστε και μ' αυτούς θα αρχίσουν να υπάρχουν παρόμοια προβλήματα που πολλά χρόνια είχαμε με τους δικούς μας και φτάσαμε στο σημείο να τους βάλουμε στην άκρη, να τους έχουμε μόνο για να διευθύνουν αγώνες μεταξύ των μεσαίων και των μικρότερων ομάδων.

Το πράγμα είναι πολύ απλό: όπου υπάρχει η ανθρώπινη παρέμβαση, όπου τον τελευταίο λόγο τον έχει ο άνθρωπος και όχι το μηχάνημα, είναι αδύνατο να διασφαλιστεί πλήρως η απονομή δικαιοσύνης. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός υποκειμενισμού ο οποίος θα φτάνει στα όρια του σκανδαλώδους και θα δίνει το δικαίωμα για... δεύτερες σκέψεις, για υποψίες σαν κι αυτές που κυριάρχησαν όταν αποφασίσαμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο πως θα το θέσουμε υπό επιτροπεία και θα φέρουμε ξένους διαιτητές.

Γι' αυτό και δεν χρειάζεται να ξεγελιόμαστε, ούτε να πέφτουμε, πλέον, στην παγίδα ότι οι ξένοι διαιτητές είναι καλύτεροι από τους Ελληνες. Βλέπουμε τι κάνουν και οι ξένοι...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.