Το τι ακριβώς χτίζει ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ θα φανεί από εδώ και στο εξής

Κώστας Πετρωτός03 Οκτωβρίου 2022

Διπρόσωπος ήταν ο ΠΑΟΚ, έχασε με ανατροπή από τον Παναθηναϊκό στην έδρα του. Τόσο πολύ, μάλιστα, που έβαλε σε συζητήσεις τους οπαδούς του στα social media για το αν τελικά η ομάδα έπαιξε καλή μπάλα ή όχι κι αν η απόδοση ορισμένων παικτών είχε θετικό αποτύπωμα ή το αντίθετο για το σύνολο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Βιεϊρίνια. Αρκετοί στέκονται στην καθοριστική συμβολή του στο να παράξει ο ΠΑΟΚ ωραίους συνδυασμούς από την αριστερή πλευρά στο πρώτο ημίχρονο, άλλοι όμως σε εκείνες που ο Αϊτόρ βγήκε στην πλάτη του στο δεύτερο μέρος, σκοράροντας μάλιστα και ένα γκολ με αυτόν τον τρόπο.

Κανείς από τους οπαδούς δεν έχει άδικο. Και για τον Βιεϊρίνια και-κυρίως-για την ομάδα. Ο Δικέφαλος, και καλή μπάλα έπαιξε στο πρώτο μέρος και σε ρηχά νερά ήταν στο δεύτερο που πολλοί παίκτες του, και όχι μόνο ο κάπτεν, φάνηκαν να μένουν από δυνάμεις και η ομάδα από συγκεκριμένες λύσεις. Η αναγκαστική αποχώρηση του Νέλσον Ολιβέιρα ήταν μία εξέλιξη που αποδυνάμωσε τον ΠΑΟΚ επιθετικά και ανασταλτικά, αφού ο Μπίσεσβαρ και αργότερα ο Ελ Καντουρί αδυνατούσαν να βάλουν την ίδια πίεση στους στόπερ των “πρασίνων”.

Δε θα πρέπει να ξενίζει η εικόνα του ΠΑΟΚ (και) χθες, όπως και σε άλλα ματς. Αυτός είναι ο Δικέφαλος, αυτή είναι η ομάδα που διαθέτει. Ενα κράμα νέων και άπειρων (Κοτάρσκι που αν είχε μεγαλύτερη εμπειρία δεν θα έβγαινε στην φάση του 69’ να διώξει στον αέρα την μπάλα προ του Σπόραρ), με ποιοτικούς έμπειρους που όμως κουβαλάνε φθορά ετών πάνω τους και επιρρέπεια στους τραυματισμούς, όπως ο Ολιβέιρα, και με χτυπητά κενά στο ρόστερ.

Η χρησιμοποίηση του Μπίσεσβαρ και λίγο αργότερα και του Ελ Καντουρί σε ρόλο… ψευτοφόρ, συνιστά απλά την προσπάθεια του Λουτσέσκου να «μακιγιάρει» μία χτυπητή αδυναμία στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Αυτός, λοιπόν, είναι ο ΠΑΟΚ που συν τοις άλλοις έχει και τα βασικά χαρακτηριστικά των ομάδων του Λουτσέσκου, την συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα και το καλό κλίμα στα αποδυτήρια.


Η χημεία του ΠΑΟΚ κρίνεται και με βάση τον αντίπαλο

Αυτή η ομάδα, παιχνίδι με παιχνίδι σίγουρα αποκτά μεγαλύτερη χημεία και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα κάνει ποιοτικά ματς όταν «βρεθούν» ακόμη καλύτερα μέσα στο γήπεδο οι νέοι της παίκτες. Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι πόσο καλύτερη είναι από τους βασικούς ανταγωνιστές της; Μέχρι και πέρυσι, ο Δικέφαλος, καλός ή λιγότερο καλός, ήταν μόνιμα στην δυάδα του πρωταθλήματος. Μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι το ίδιο θα είναι και φέτος; Φυσικά και όχι, αφού και ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ μοιάζουν ισχυροποιημένοι. Και επειδή γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν ο ΠΑΟΚ χτίζει ένα ισχυρό σύνολο, έχω την αίσθηση ότι τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ο Λουτσέσκου θέλει απλά να διαπιστώσει αν μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό με παίκτες που τους γνωρίζει και τον έχουν βγάλει «ασπροπρόσωπο» στο παρελθόν. «Μετράει» το υλικό του σε σχέση με τους αντιπάλους και γι’ αυτό, όπως έχουμε σημειώσει, ο Οκτώβριος με τους αγώνες κόντρα σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ συν τα ματς με τον Λεβαδειακό και τον Αστέρα, συνιστά το πιο αξιόπιστο τεστ για τις δυνατότητές του.

Επειδή, όμως, πολλή κουβέντα γίνεται για το αν ο ΠΑΟΚ χτίζει μία νέα ομάδα, θα βάλω ένα ερώτημα στον συνολικό προβληματισμό. Τι στ’ αλήθεια σημαίνει η κίνηση ο Λουτσέσκου να στηριχθεί στον Μπίσεσβαρ για τον ρόλο του επιθετικού της ομάδας; Στα 34 του ο Σουριναμέζος είναι ο παίκτης πάνω στον οποίο ο προπονητής του ΠΑΟΚ θα στηρίξει τα μελλοντικά πλάνα του για την επιθετική γραμμή της ομάδας; Ας είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί.

Ο Λουτσέσκου επιμένει σε αυτούς γιατί έχει την πεποίθηση ότι ακόμη και με αυτό το υλικό, ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι σοβαρός διεκδικητής του τίτλου. Μπορεί να μην το φωνάζει, να μην το λέει δημόσια και να προτιμά το πάμε «παιχνίδι με το παιχνίδι», αλλά η αρχική σκέψη είναι αυτή. Η χθεσινή, σε βάρος του ΠΑΟΚ, ανατροπή του Παναθηναϊκού, ίσως τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι παίκτες σαν τον Μπίσεσβαρ ή τον Βιεϊρίνια με την τεράστια προσφορά στον σύλλογο, μόνο υποστηρικτικό και όχι βασικό ρόλο μπορούν να έχουν σε ένα νέο εγχείρημα.

Η δημόσια αναφορά στον Κωνσταντέλια και τον Κουαλιάτα, σχετικά με το πόσο βελτιώνονται και μοιάζουν πιο κοντά στο σημείο που θα τους δοθεί χρόνος συμμετοχής, αλλά και η παραδοχή ότι θα αρχίσει να βλέπει τον Γκορντεζιάνι πιο ζεστά, είναι ακριβώς το συμπέρασμα που, προφανώς, και ο Λουτσέσκου έβγαλε μέσα από το χθεσινό παιχνίδι. Το τι ΠΑΟΚ θα δούμε να χτίζεται από τον 53χρονο τεχνικό, προφανώς θα μπορούμε να το αξιολογήσουμε όταν πλέον οι άνθρωποί του θα έχουν κατασταλάξει ποιος είναι ο στόχος για φέτος.


Υ.Γ. 1 Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μπλόκαρε άριστα τον πιο φορμαρισμένο παίκτη του ΠΑΟΚ, τον Νάρεϊ, την ώρα που ο Ραζβάν Λουτσέσκου έβλεπε τον Αϊτόρ να ταλαιπωρεί την άμυνα της ομάδας του και να αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστική της αναμέτρησης. Αυτό το κοντράστ στέλνει μηνύματα που ο προπονητής του Δικεφάλου και οι συνεργάτες του δεν μπορούν παρά να τα μελετήσουν σοβαρά.

Υ.Γ. 2 Δεν θα μιλήσω για κακό Νάσμπεργκ στο ντεμπούτο του, απλά θα πω ότι μάλλον επιβεβαιώνεται γιατί θεωρείται μεγάλη απώλεια ο Κουλιεράκης, παρότι ακόμη δεν έχει ακόμη συμπληρώσει διψήφιο αριθμό αγώνων με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.