Το θέμα δεν είναι αν ανοίγουν τα σχολεία, αλλά, αν θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά

Δημήτρης Κανελλάκης06 Ιανουαρίου 2022

Δεν μπορώ με σιγουριά να πω αν καλά έκανε η κυβέρνηση ή όχι που αποφάσισε την κανονική επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στις 10 Ιανουαρίου.

Η τάση αυτή είναι παντού, σε όλη την Ευρώπη: να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία, παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον»... θερίζει σε όλες τις χώρες, έχει εκτινάξει τον αριθμό των κρουσμάτων και των πολιτών που νοσούν.

Πραγματικά δεν ξέρω αν η λύση στο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στα σχολεία και την λειτουργία τους υπ' αυτές τις συνθήκες είναι ότι θα γίνονται περισσότερα self και rapid test, ότι ειδικά για τους ανεμβολίαστους (εκπαιδευτικούς και παιδιά) αυτή θα είναι μια καθημερινή διαδικασία.

Έχω τις επιφυλάξεις μου γιατί ξέρουμε πολύ καλά όλοι ότι έλεγχοι που γίνονται στο σπίτι και όχι από κάποιον επίσημο φορέα, μπορεί και να μην γίνονται, μπορεί να υπάρχουν ψευδείς δηλώσεις τις οποίες κανείς δεν έχει την δυνατότητα να αποδείξει κι αυτό να συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό.

Εκτός αυτού, σε μια περίοδο κατά την οποία το γνωρίζουμε, το βλέπουμε στο περιβάλλον μας ο καθένας, πάρα πολλά παιδιά είναι θετικά στον κορωνοϊό, όταν θα συναντηθούν και στις τάξεις τους, σε κλειστούς χώρους, δεν είναι μαθηματικά βέβαιο, ειδικά με μια τόσο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού όπως είναι η «Όμικρον», πως τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν;

Άρα, τι θα έχουμε κερδίσει με τα τροποποιημένα πρωτόκολλα και τους αυξημένους ελέγχους; Ότι θα διαπιστώνουμε την θετικότητα και θα κλείνουμε εκ των υστέρων;

Μακάρι ψεύτης να βγω, αλλά έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση αποφασίζει το άνοιγμα των σχολείων για να μην κατηγορηθεί πως υποχρεώνει για μία ακόμη φορά στην περίοδο της πανδημίας τους μαθητές να μείνουν μακριά από το φυσικό περιβάλλον τους, όμως, θα δούμε πολύ μεγάλο αριθμό τμημάτων να κλείνουν μία εβδομάδα μετά και θα δούμε, επίσης, μεγαλύτερη διασπορά επειδή τα παιδιά θα μεταφέρουν τον ιό στους γονείς τους, στα σπίτια.

Σύντομα θα γνωρίζουμε αν πρόκειται για μια απόφαση που θα έχει ή δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα. Όπως σύντομα θα γνωρίζουμε κι αν είναι δικαιολογημένη μια αισιοδοξία που υπάρχει ότι η «Όμικρον» ήρθε για καλό, αφού δεν προκαλεί βαριά νόσηση, αλλά με την μεγάλη μεταδοτικότητά της διευκολύνει την επίτευξη ανοσίας στην αγέλη για να ξεμπερδέψουμε νωρίτερα με την πανδημία...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.