Το θέλουν, αλλά πρέπει να αποδείξουν (πρώτα στους ίδιους) και ότι μπορούν 

Στέλιος Γρηγοριάδης07 Απριλίου 2022

Αγαπητή Metrosport

Δεν είναι καθόλου συνηθισμένο να φτάνει μια ελληνική ομάδα στο σημείο να διεκδικεί πρόκριση στους 4 μιας ευρωπαϊκής διοαργάνωσης. Το επιχειρεί ο ΠΑΟΚ και το σημερινό πρώτο ματς με τη Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ θα μας αποκαλύψει εάν είναι ικανός να το πετύχει.

Ο αντίπαλος δεν συγκαταλέγεται στα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Είναι, όμως, σήμερα η Μαρσέιγ δεύτερη στο γαλλικό Πρωτάθλημα, το οποίο, φυσικά, απέχει κάποια... έτη φωτός από το ελληνικό. Αν θέλουμε να δούμε ρεαλιστικά τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων, πρέπει να αναρωτηθούμε ποια θέση θα είχε η Μαρσέιγ στο ελληνικό Πρωτάθλημα και ποια θέση ο ΠΑΟΚ στο γαλλικό...

Αλλά ο ΠΑΟΚ βρέθηκε κι άλλες φορές απέναντι σε ανώτερους αντιπάλους και τους ξεπέρασε. Απέκλεισε, για παράδειγμα, μέσα στο Χάιμπουρι, τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Αγγλίας Αρσεναλ. Οπως είχε αποκλείσει και τη μεγάλη εκείνης της εποχής Λυών με το αξέχαστο 3-3 στη Γαλλία και το εκπληκτικό 4-0 στην Τούμπα. Ηταν και τότε μια συγκυρία σαν αυτή. Δυό αγώνες με αντίπαλο γαλλική ομάδα και, μάλιστα, με το ίδιο όνομα, Ολιμπίκ. Να είναι ένας καλός οιωνός; Μακάρι.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει όχι απλά να αντέξει στο σημερινό παιχνίδι, αλλά να βρει και έναν τρόπο για να μετατρέψει τη ρεβάνς της Τούμπας σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση για τη Μαρσέιγ. Με μια ισοπαλία στο Βελοντρόμ, ο ΠΑΟΚ θα χρειάζεται νίκη στην Τούμπα και για να την πάρει γιατί θα πρέπει να ανοιχτεί και να ρισκάρει. Αν, όμως, κατορθώσει να “κλέψει” τη νίκη απόψε, θα έχει την πολυτέλεια να αγωνιστεί στη ρεβάνς για δύο αποτελέσματα και να διαχειριστεί με περισσότερη ασφάλεια το προβάδισμά του από τη νίκη στο πρώτο ματς.

Προφανώς, δεν είναι καθόλου εύκολο και, απλώς, μιλάμε θεωρητικά. Δεν είναι όμως και αδύνατο. Δεν είναι ανέφικτο. Δεν είναι ακατόρθωτο. Αν ο αμυντικός μηχανισμός λειτουργήσει στα γνωστά πρότυπα Λουτσέσκου κι αν “βγουν” καλές φάσεις που θα μετατραπούν σε γκολ, θα γίνει η “δουλειά”.

Είναι σίγουρο ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα το παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους. Νιώθουν το ισχυρό κίνητρο και το εκφράζουν μ' αυτό που όλοι συνηθίζουν να λένε: “Θέλουμε να γράψουμε ιστορία”. Ποιος δεν θα το ήθελε, όμως; Ποιος δεν θα έδινε και την ψυχή του για μα τέτοια σπουδαία διάκριση; Μήπως οι παίκτες της Μαρσέιγ δεν θέλουν κι εκείνοι να γράψουν τη δική τους ιστορία;

Αρα το ζητούμενο, πέρα από το να θέλουν, είναι το να μπορούν. Και το ότι μπορούν πρέπει να το αποδείξουν. Πρώτα στους εαυτούς τους κι ύστερα στον Λουτσέσκου, στον Ιβάν, στους ανθρώπους της ομάδας και σε όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ.

ΥΓ. Μαζί τους έχουν ένα ψυχολογικό αβαντάζ: Εάν αποκλειστούν κανείς δεν θα τους κατηγορήσει. Εάν, όμως, προκριθούν, όλοι θα τους απεοθεώσουν. Σ' αυτά τα ματς με τη Μαρσέιγ δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Μόνο να κερδίσουν έχουν. Δόξα και χρήμα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.